S&P prognozuoja, kad Rusijos ekonomika 2015 – 2018 metais kasmet augs 0,5 proc., t.y. kur kas lėčiau negu ankstesniais metais. Infliacija, S&P vertinimu, 2015 metais viršys 10 proc. „Atsižvelgus į nusilpusį rublį, sankcijų apribotas svarbių ekonomikos sričių galimybes pasiekti tarptautines kapitalo rinkas bei ekonominį nuosmukį, manome, kad turto kokybė finansų sistemoje blogės“, - prognozuoja „Standard & Poor's“.

Sekantį kartą peržiūrėti šalies kredito reitingą planuojama 2015 metų balandžio 17-ąją. Prognozė – neigiama. Pirmosiomis minutėmis po S&P naujienų apie sumažintą reitingą Maskvos vertybinių popierių biržoje dolerio kursas viršijo 68 rublius, o euro kursas pasiekė 77 rublius. 

Praradus investicinį reitingą, Rusijos įmonėms ilgam laikui užsivers vartai į užsienio skolinimosi rinkas – Rusijos Federacijos atveju korporacinių reitingų lubos negali viršyti suverenių lubų, rašo „Kommersant“.

V. Putinas prioritetu paskelbė socialinį stabilumą 

Ministras Antonas Siluanovas mano, kad agentūros „Standard & Poor's“ sprendimas neatsižvelgia į stipriąsias Rusijos ekonomikos puses. Pasak jo, šalis turi stambių rezervų ir žemą valstybės skolos lygį, skelbia TASS.

Sumažintas Rusijos kredito reitingas žymi tik rimtų Rusijos ekonomikos problemų pradžią, pažymi buvęs Centrinio banko pirmininko pirmasis pavaduotojas Sergejus Aleksašenka.  

Nuspėjęs, kad reitingas bus sumažintas, pirmasis Rusijos vicepremjeras Igoris Šuvalovas per forumą Davose paskubėjo įspėti: „Padėtis su reitingais ne visai adekvati, reitingai dažnai turi ir šiokį tokį politinį pagrindą“. Jis paragino reguliuotojus dirbti, „atsirišus nuo tarptautinių agentūrų reitingų“.  

Ekonominės plėtros ministerijos poziciją kiek anksčiau suformulavo ministras Aleksejus Uliukajevas. Praėjusį trečiadienį per posėdį pas prezidentą Rusijos suverenių reitingų sumažinimą jis pavadino „neteisėtu“. A. Uliukajevas dar praėjusių metų gruodžio pabaigoje išlaidas, susijusias su būtinybe pirma laiko išmokėti skolas, vertino 20 – 30 mlrd. dolerių. Ekonomikos ministras svarsto variantus, kaip išpirkti tokias obligacijas, kurių atsisakys užsienio fondai, tačiau Rusijos Baltųjų rūmų antikriziniame plane tokia padėtis kol kas nenumatoma.

Norint stabilizuoti reitingą, reikės atkurti finansinį stabilumą (visų pirma, atkurti Rusijos paskolų gavėjams prieigą prie užsienio kreditų), taip pat pagerinti pagrindinius ekonominius rodiklius, teigiama S&P paaiškinime.  

Pareiškimą dėl sumažėjusio pinigų ir kreditų politikos lankstumo iliustravo Rusijos prezidento Vladimiro Putino žodžiai, pasakyti per susirinkimą su vyriausybe, skirtą kovos su krize planui. V. Putinas Baltųjų rūmų darbo prioritetu įvardijo „socialinį stabilumą“, išsaugant „priimtinus“ ekonominius rodiklius.    

Priminsime, kad paskutinėse kovos su krize plano versijose nepateikiama pasiūlymų, kaip skatinti ekonomikos augimą. Juos vyriausybė ketina svarstyti atskirai. Tokių priemonių finansavimas pagal tokią logiką priklausys išskirtinai nuo konjunktūros būklės.

Prognozė – neigiama

Sumažinus Rusijos kredito reitingą, ekspertai itin pesimistiškai komentuoja Rusijos perspektyvas. Jie įspėja: šalies laukia turto išpardavimai, tolesnis rublio kurso smukimas ir išorinio skolinimosi pabrangimas.

„Rinka laukė tokio sprendimo, todėl stiprios įtakos rubliui ir obligacijų kotiravimui nesitikime, kintamumas bus laikinas. Mums naudingas tas faktas, kad dviejų kitų agentūrų – „Fitch“ ir „Moody's“ – reitingai kol kas lieka investicijų lygyje. Padėtis bus kritiška, jeigu jos taip pat sumažins savo reitingus. Jei naftos kainos toliau kris, toliau bus eskaluojamas konfliktas Ukrainoje, tai visai įmanoma, kad reitingus sumažins ir likusios agentūros. Tačiau tai įvyks ne anksčiau kaip antrą ketvirtį“, - RBK sakė vyriausiasis „Renessans kapitala“ ekonomistas Rusijai ir NVS šalims Olegas Kuzminas.

Antradienį galima tikėtis neigiamos Rusijos rinkos reakcijos, mano vyriausiasis „Bank of America Merrill Lynch“ ekonomistas Rusijai ir NVS šalims Vladimiras Osakovskis. Jo teigimu, investuotojai bus priversti palikti šalį. „Artimiausiu metu mūsų laukia priverstinai paskubinti išpardavimai. Suverenių obligacijų pelningumas rytoj gali išaugti 50 – 60 bazinių punktų“, - prognozavo ekspertas. Reitingas veikiausiai buvo sumažintas neatsižvelgus į tai, kad Rusijai gali būti įvestos naujos sankcijos. Jei naujos sankcijos vis dėlto bus įvestos, Rusijos suverenus reitingas gali smukti dar labiau, tačiau tai įvyks ne iš karto, pažymi V. Osakovskis.

„Net jei politinė, geopolitinė ir ekonominė padėtis stabilizuosis ir pradės gerėti, tam, kad reitingas būtų pakeltas, reikia tam tikro laiko, - sakė BKS vyriausiasis ekonomistas Vladimiras Tichomirovas. – Tai reiškia, kad net atsivėrus pasaulinėms kreditų rinkoms, Rusijos įmonėms ir bankams prieiga prie jų bus daug kuo apribota arba skolinimosi vertė jiems bus per aukšta“.

V. Tichomirovo manymu, sumažintas reitingas turės įtakos ir rubliui: „Galima spėti, kad užsienio investuotojai stengsis aktyviau atsikratyti rusiškais popieriais, įskaitant ir nominuotus rubliais, ir stengsis ištraukti pinigus iš Rusijos. Tai padidins valiutos paklausą ne tik tarp Rusijos įmonių ir bankų, kurie moka skolas, bet ir tarp užsienio investuotojų“.

Sprendimas sumažinti Rusijos reitingą skausmingiausiai atsilieps valiutų rinkai, mano „Alfa bank“ vyriausioji ekonomistė Natalija Orlova. „Dėl sumažinto reitingo išorinio skolinimosi vertė Finansų ministerijai tampa labai brangi. Esant tokiai padėčiai, papildomas rublio nuvertėjimas gali virsti patraukliu biudžeto papildymo šaltiniu. Sumažinto reitingo kaina yra tolygi rublio devalvacijai 3 – 5 proc.“, - sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (567)