Prorusiški separatistai, kuriuos NATO teigimu, remia Rusijos kariai, vadovauja išpuoliams Rytų ir Pietryčių Ukrainoje. Kijevas pranešė, kad šeštadienį per Mariupolio apšaudymą žuvo 30 civilių.

„Vakarų pasaulio atsakas turi būti tvirtas. Manau, kad ES atsakydama, turėtų atsakingai iškelti sankcijų griežtinimo Rusijai klausimą“, – per spaudos konferenciją nurodė Lenkijos vadovas.

Po mėnesių, per kuriuos Europos politikai svarstė, ar nebūtų laikas švelninti sankcijas, kurios kenkia kai kurių Bendrijos šalių ekonomikoms, derybos šiuo metu pasuko baudžiamųjų priemonių griežtinimo link.

NATO pranešė, kad Ukrainos prašymu pirmadienį rengiamas ambasadorių iš Ukrainos ir NATO susitikimas, kuriame bus aptariamos atsinaujinusios kovos Rytų Ukrainoje.

Mūšiai Rytų Ukrainoje buvo aprimę po rugsėjį pasirašytos paliaubų sutarties, tačiau kovos pastarosiomis dienomis grįžo visu pajėgumu, separatistams paskelbus apie paliaubų baigtį ir pradėjus mūšius, kuriais bando užimti didesnės teritorijos kontrolę.

Šeštadienį įvykusios atakos Mariupolyje itin kelia nerimą Kijevui. Uostamiestis, kuriame gyvena 500 tūkst. žmonių, yra svarbus Ukrainos grūdų ir plieno eksportui bei yra didžiausias miestas, esantis vis dar vyriausybės rankose ir išsidėstęs tarp sukilėlių valdomų teritorijų.