Tačiau vartotojai turi ruoštis pervedimų formatų pasikeitimui.

Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas sako, kad šiemet bus intensyviai rengiamasi šiam prisijungimui.

„Įsigalios nauji standartai. Taigi patys pagrindiniai pervedimai, pavyzdžiui, kredito pervedimas bus atliekamas pagal naujus standartus. Mes norime, kad klientai pajustų kuo mažiau nepatogumų. Kredito pervedimas bus mažiausiai problematiškas, nes jis bus toks pat banko pavedimas, tik pagal kitokius standartus ir kitokį formatą. Žinoma, pervedimo kaina turės būti vienoda tiek Lietuvoje, tiek visoje euro zonoje. Tai reiškia įkainių mažėjimą“, - spaudos konferencijoje antradienį teigė jis.

Tačiau asociacijos vadovas pripažįsta, kad komplikuotesnis bus tiesioginio debeto pasikeitimas. Šiuo metu Lietuvoje tiesioginiu debetu naudojasi maždaug milijonas žmonių.

„Dabartinis mūsų tiesioginis debetas yra vietinis atradimas ir lokalus standartas. Tai yra pakankamai sudėtinga mokėjimo struktūra, keičiasi daugelis tiesioginio debeto rekvizitų, keičiasi formatas. Reikia pasakyti, kad jis patrauklus didiesiems įmokų surinkėjams, bet mažose šalyse yra pakankamai mažas poreikis“, - kalbėjo S. Kropas.

Pasak jo, Estijoje, kuri jau prisijungė prie SEPA, šiuo metu nėra nė vieno tiesioginio debeto paslaugos teikėjo pagal naująjį standartą. Tačiau siūlomas kiek kitoks mokėjimas, primenantis dabartinę tiesioginio debeto paslaugą.

Stasys Kropas
„Ten yra tokia inovacija, kurią mes irgi norime pristatyti, tai yra nuolatinis kredito pervedimas su elektronine sąskaita. Yra rengiamas elektroninės sąskaitos formatas, kuris atitiks dabartinės sąskaitos faktūros formatą, dabartiniai tiesioginio debeto klientai gaus tokią elektroninę sąskaitą, ir galės arba ją atsispausdinti ir apmokėti, arba vienu mygtuko paspaudimu ją apmokėti, arba užstatyti automatinį apmokėjimą“, - komentavo asociacijos vadovas.

Lietuvos banko tinklalapyje sepa.lt nurodoma, kad po finansų sistemos įsiliejimo į SEPA sutikimą nurašyti lėšas nuo mokėjimo sąskaitos tiesioginio debeto būdu mokėtojai turės pateikti ne savo bankui, kaip įprasta šiuo metu, o įmonei, teikiančiai paslaugas.

Ši bus atsakinga ir už sutikimo saugojimą. SEPA tiesioginio debeto schema taip pat numato galimybę lengvai susigrąžinti sumokėtas lėšas per 8 savaites nuo lėšų nurašymo.

SEPA mokėjimų erdvėje mokėjimai nebus skirstomi į nacionalinius ir tarptautinius.

LBA užsakymu bendrovė „Socialinės informacijos centras“ atliko reprezentatyvią gyventojų apklausą, kuri parodė, kad pasitikėjimas bankų sektoriumi siekia 6,5 balo, o pasitikėjimas savo pagrindiniu banku – 8,1 balo.
Tapkite DELFI draugais „Facebook“ ir pirmieji sužinokite svarbiausius Lietuvos ir pasaulio įvykius!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (205)