Skolos grąžinimas nereiškia, kad Lietuva, o kartu ir mes, atsikratėme didesnės naštos. Valstybei teks perfinansuoti šią skolą, tačiau sąlygos bus visiškai kitos ir tai yra geroji žinia. 2009 metais JAV doleriais buvo pasiskolinta mokant 6,75 proc. ir šis skaičius yra labai svarbus, nes galima tikėtis, kad Valstybė pasiskolins bent penkiais procentiniais punktais mažesnėmis palūkanomis.

Penki procentai nuo 1,3 mlrd. eurų sudaro 65 mln. eurų kasmet. Palyginimui šis skaičius yra gerokai didesnis nei šiais metais skiriama pensijų kompensavimui (52 mln. eurų) arba tai sudaro daugiau nei pusę tos sumos, kuri buvo skirta papildomai krašto apsaugai 2015 metais (114 mln. eurų). Atkreiptinas dėmesys, kad pigesnio skolinimosi efektas sudaro 65 mln. eurų kasmet tik nuo vienkartinės 2009 metų pasiskolintos sumos. Visa valstybės skola yra daugiau nei dešimt kartų didesnę nei ši grąžinama suma, tad su laiku perfinansavus senai paimtas brangias paskolas pigiomis bus gautas puikus efektas.

Dešimtys ir galiausiai šimtai milijonų eurų bus sutaupyta dėl to, kad šalis sugebėjo ištverti krizę, įsivedė eurą ir šiuo metu laikoma itin stabilia ir patikima valstybe. Kaip prizą už nuveiktus darbus rinkos dalyviai sutinka patikėti savo lėšas prašydami minimalių procentų. Tai reikėtų prisiminti imantis įvairių įstatymų pakeitimo ir pagalvoti, kaip tai prisideda prie šalies tvarumo auginimo, kad išliktume tokioje palankioje padėtyje.

Šiais metais Lietuva ir mes visi kartu grąžinsime dar vieną pasiskolintą sumą. Tai bus 162 mln. eurų, kurie buvo pasiskolinti taip pat 2009 metais tačiau už itin dideles, net 9,95 proc. siekiančias palūkanas, tad šios paskolos teikiamas efektas bus dar didesnis. Sutaupytos lėšos jausis kelis metus į priekį, nes paskolos imamos ilgesniam laikotarpiui. Sutaupytos lėšos reiškia, kad Lietuva galės papildomai apmokėti sąskaitas už pensininkus, gydytojus ar mokytojus, papildomai įrengti infrastruktūros objektų arba tiesiog nebus didesnio spaudimo papildomiems mokesčiams, todėl valstybė skola ir yra mūsų visų skola, kurios sąlygos akivaizdžiai gerėja.