Kaip BNS sakė Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Ramonaitis, komisija tikrins, ar detalusis planas buvo tinkamai apsvarstytas su visuomene, ar techninis projektas suderintas su detaliuoju planu, ar iškilsiantis naujas namas neužstos šviesos kitų daugiabučių gyventojams bei kitus klausimus.

Anot valdininko, paaiškėjus, kad procedūros buvo pažeistos, savivaldybė siūlytų Vilniaus apskričiai ustabdyti statybas vaikų žaidimų aikštelėje šalia Žirmūnų gatvės 111 ir 113 namų.

Kaip pranešė sostinės savivaldybė, sekmadienį apsilankęs planuojamų statybų vietoje ir susitikęs su gretimų namų gyventojais Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas sužinojo, jog dėl nepakankamos informacijos Žirmūnų seniūnijos gyventojai minėtos teritorijos detaliojo plano svarstyme nedalyvavo. 2000 metais spaudoje buvo paskelbta informacija apie viešą svarstymą, tačiau detalusis planas buvo neaiškus, todėl daugelis gyventojų net nesuprato, kad šios teritorijos planavimas turės įtakos jų gyvenamajai aplinkai.

"Nors šiandien rengiantis statyboms jau yra atlikta daug procedūrų, turime pripažinti, kad tokie teritorijų detalieji planai yra klaidingi ir ydingi. Aš esu įsitikinęs, tokioje vietoje neturėjo būti formuojamas sklypas statyboms. Turime atidžiai išnagrinėti šią problemą ir detaliojo plano trūkumus, kad panašios klaidos nesikartotų ateityje",- pranešime spaudai cituojamas sostinės vadovas.

Detalusis planas buvo pristatytas visuomenės svarstymui, svarstytas Urbanistikos ir architektūros taryboje, o po teritorijų planavimo dokumentų patikrinimo Vilniaus apskrities viršininko administracijoje detalusis planas buvo patvirtintas Vilniaus miesto taryboje.

"Formaliai įstatymų nustatyta tvarka nebuvo pažeista, bet ne visuomet tai, kas yra teisėta, yra teisinga",- teigė meras.

Mero A.Zuoko teigimu, būtina atidžiau svarstyti esamų gyvenamųjų rajonų tankinimo klausimus, kad dėl naujų statybų juose nenukentėtų anksčiau įsikūrusiųjų gyvenimo kokybė.

Pasak pranešimo, planuojama nuodugniai patikrinti visų numatomų statybų tankinamuose gyvenamuosiuose rajonuose planus.

Gyvenamųjų namų tankinimu ir planuojamomis daugiabučių statybomis vaikų žaidimo aikštelėje pasipiktinę Žirmūnų gyventojai praėjusią savaitę prie Vyriausybės surengė protesto akciją, kurios metu skandavo "gėda" ir švilpė.

Gyventojai teigė, kad naujas daugiaaukštis užstos kitiems namas šviesą, piktinosi, kad Žirmūnų rajonas ir taip garsėja, kaip vienas labiausiai tankinamų rajonų, nors jo užterštumas vienas didžiausių mieste.

Protesto dalyviai nusiuntė laiškus premjerui Algirdui Brazauskui, Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui bei Vilniaus miesto merui Artūrui Zuokui, kuriuose primygtinai prašė imtis neatidėliotinų priemonių, jog būtų sustabdytos daugiabučio namo statybos vaikų žaidimų aikštelėje Žirmūnuose.

Gyventojų nuomone, pastaruoju metu Vilniaus miesto gyvenamieji rajonai yra tankinami nesilaikant Statybos techninio reglamento reikalavimų - nepaliekant vietos vaikų žaidimų ir sporto aikštelėms, ramaus poilsio vietoms vyresnio amžiaus ir neįgaliems žmonėms, automobilių parkavimui.

Šalies vadovų Žirmūnų gyventojai prašė išsiaiškinti ir informuoti visuomenę, kur ir kodėl privatizuojamos žaliosios erdvės Vilniaus miesto gyvenamuosiuose rajonuose bei sustabdyti tokią privatizaciją.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją