Tokias naujienas rinkos sutiko su optimizmu, tačiau vėliau įsivyravo tam tikros korekcinės nuotaikos, kurios buvo aiškinamos tuo, kad per gruodį vidutinė alga už darbą susitraukė 0,2 proc. Verta prisiminti, kad per 2014 metus JAV vidutinė alga augo 1,7 proc., tad kodėl penktadaliu procento sumažėjusi alga gruodį sunervino rinkas?

Atsakymas vėl slypi infliacijoje ir JAV centrinio banko nore didinti bazines palūkanų normas. Rinkos analitikai matydami nedidėjantį atlygį už darbą nuogąstauja, kad centrinis bankas dar toliau nukels bazinių palūkanų normų auginimą, nes infliacija dar kurį laika nepasirodys. Jei nebus infliacijos reiškia ekonomika nesivystys greičiau nei šiuo metu.

Mums, Europiečiams, ekonomikos vystymasis valstijose apie 4 proc. atrodo kaip kažkas, ko mes tik siekiame, tačiau už Atlanto norisi dar didesnių skaičių. Panagrinėkime ką penktadienio žinia vis tik sako ir kokios perspektyvos laukia mūsų, kaip investuotojų ir pagaliau mūsų ekonomikos kaip globalios ekonomikos dalies.

Visų pirma apie nedidėjantį atlygį. Labai tikėtina, kad darbo užmokestis valstijose nekyla, nes vis dar yra nedidelė populiacijos dalis, kuri neturi darbo, tačiau jo siekia, tačiau ta dalis labai sparčiai menksta. Tikėtina, kad jau 2015 metais JAV pademonstruos didesnius algų didėjimo skaičius, nes artėjama prie visiško užimtumo. Tad šiuo atveju vis tik optimistiškai turi nuteikti pats nedarbo mažėjimas. Valstijose darysis vis sunkiau surasti darbuotojų, tad jų algos turės augti, nes atsiras didesnė konkurencija iš darbdavių pusės. Augantys atlyginimai skatins vartojimą, o tai skatins verslą ir infliaciją, kuri šiandien yra per žema.

Lietuviui amerikiečio užimtumas taip pat išlieka aktualus, nes JAV yra didžiausias pasaulio vartotojas ir nuo jo vartojimo tendencijų priklauso pasaulio gamyba ir tuo pat metu kitų šalių užimtumas. Kad pailiustruoti pakanka prisiminti paskutinę finansinę krizę, kai JAV nedarbas artėjo link 10 proc. Tad lietuviams, būnant atviros pasaulio ekonomikos dalimi, taip pat yra ko džiūgauti, kad amerikiečių užimtumas auga.

Šie skaičiai sako, kad situacija globalioje ekonomikos ilgainiui yra užprogramuota gerėti, tačiau algų nedidėjimas pagreitį šiek tiek sulėtina, kaip ir norimą infliaciją.

Pailiustruojant galima paminėti, kad JAV nedarbui sumenkus iki 5,6 proc. JAV padėtis jau atrodo geriau nei vidutiniškai. Laikotarpyje nuo 1948 iki dabar vidutinis nedarbas už Atlanto sudaro 5,83 proc. Didžiausias nedarbas JAV buvo 1982, kai siekė 10,8 proc., o mažiausias 2,5 proc. 1953 metais.

Darytina išvada, kad judame greitesnio ekonominio vystymosi link. Dar įdomią prielaidą iš šio skaičiaus galima daryti, kad 9 paskutinių pasaulio ekonominių ciklų viršūnė pasiekiama, kai JAV nedarbas vidutiniškai sudaro 4,4 proc. Iki šio skaičiaus dar toli, tačiau link jo judame, o kaip žinia ekonominiam ciklui judant antroje jo dalyje augimo greitis išauga, tad galime tikėtis, kad ekonominė padėtis vystysis artimiausias metais vis greičiau teigiama linkme, tačiau aukštesnių palūkanų teks palaukti šiek tiek ilgiau.