Europos centrinis bankas toliau žada, kad greitai bus pristatytas naujas skatinimo planas, kai padidinus pinigų pasiūlą bus siekiama padidinti infliacijos skaičius ir taip pajudinti verslo ratus greičiau suktis. Tuo pat metu, JAV centrinis bankas išplatino pranešimus, kad bent iki balandžio pabaigos neketinama didinti bazinių palūkanų normų ir taip toliau siekti spartesnio ekonominio augimo.

Abiejų bankų nusiteikimas skatinti ekonomikas įtikina rinkas augimui globaliu masteliu ir tai gali būti tvaresnė tendencija, nes Graikijos keliamos problemos lieka antrame plane. Žinoma, labai tikėtina, kad jos dar paryškės sausio pabaigoje, kai bus balsavimas renkant parlamentą, tačiau dabar rinkos atrodo stipriai.

Europos centrinio banko nusiteikiamas yra aiškus ir gerai motyvuotas – euro zonoje tvyra defliacijos neskanus kvapas, o nedarbas išlieka itin didelis, tad jau sausio viduryje turime gauti stipresnių žinučių, kaip bus skatinamas verslas.

Tuo pat metu JAV centrinis bankas vis dar jaučiasi komfortiškai jau atlikęs analogiškas paramos programas, kurias tik ketina įvesti Europa. JAV nedarbas yra gerokai sumažėjas ir artėjama prie pilno užimtumo lygio, o infliacija išlieka stebėtinai stabili netgi didžiausiai pasaulio ekonomikai šuoliuojant į priekį 4 proc. per metus greičiu. Būtent infliaciją yra dydis, kurį reikėtų stebėti, norint sužinoti, kada prasidės palūkanų didinimo metas, kuris keis verslo aplinką gan stipriai.

JAV nedarbas nuosekliai mažėja ir šiandien vakare bus skelbiami naujausi duomenys, kurie gali toliau sustiprinti investuotojų nuomonę, kad JAV ekonomika toliau šuoliuos į priekį. Netikėtumai,
gali supurtyti rinkas, bet jų neturėtų būti – rinkos tikisi, kad nedarbas toliau mažės iki 5,7 proc.

Europos ir JAV centrinio banko vadovai rinkoms suteikia optimizmo ir priverčia nustumti į šešėlį neigiamas naujienas. JAV centrinis bankas nubrėžė gan aiškias gaires plėtrai iki šių metų balandžio, o Europos kolegos dar turėtų pateikti rinkos sąlygas keičiančių naujienų, kurios turėtų patenkinti rinkos lūkesius. Tolimesni centrinių bankų veiksmai priklausys kaip keisis grafikai dviejuose srityse – užimtume ir infliacijoje. JAV pavyzdys rodo, kad ryžtingi veiksmai veikia ir ekonomika gali atsistatyti gan per trumpą laiką jei veikiama stipriai ir tikslingai.