Anot jo, viešai atsiprašyti turėtų ne tik pati politikė, bet ir visa partija, o „Norfa“ turėtų reaguoti gerokai aštriau.

„Socialdemokratai kaip visada už saviškius stoja mūru, ir nesvarbu, kad tas saviškis – vaikštanti bomba kaip B. Vėsaitė, kurią jau bandė, kaip pats premjeras sakė, slėpti Kazachstane nuo investuotojų, kad ji neprisikalbėtų. Tai yra ne pirmas, ne antras, ne trečias ir net ne šeštas kartas, kai tai įvyksta viešai“, – LRT Radijo laidoje „60 minučių“ tvirtina A. Tapinas.

Tuo metu pati Seimo narė tiesioginiame laidos eteryje atsiprašė dėl savo pasakytų žodžių. Ji pripažįsta, kad frazę apie „Norfos“ bankrotą pasakė neatsargiai. „Tikrai atsiimu žodžius dėl bankroto, nes neturiu patikimos informacijos“, – tvirtina B. Vėsaitė.

Po pareiškimo užplūdo klientai ir partneriai

Pasak „Norfos“ atstovo spaudai Dariaus Ryliškio, prekybos centras nebankrutuoja ir neturi finansinių sunkumų. Jo teigimu, jokių veiksmų dėl Seimo narės pasisakymo neketinama imtis, tačiau D. Ryliškis prideda, kad „Norfos“ administracijos darbuotojai dėl to turėjo sugaišti nemažai laiko. Anot atstovo spaudai, dėl viešai paskelbtos informacijos apie bankrotą prekybos centro klientai ir partneriai ėmė domėtis, ar tai tikrai tiesa, todėl darbuotojams teko gaišti laiką paneigiant B. Vėsaitės žodžius.

„Norėtųsi, kad valdžios atstovai viešai kalbėtų atsakingiau. Nesakau, kad patirsime materialinių nuostolių, bet moraliniai nuostoliai, matyt, bus. Bet kuriuo atveju mūsų administracijos darbuotojai antradienį turėjo paneiginėti Seimo narės žodžius“, – sako D. Ryliškis.

A. Tapinas: „Norfa“ elgiasi bailiai

A. Tapinas neabejoja, kad B. Vėsaitės pasisakymas gali ir turi turėti neigiamų pasekmių prekybos centrui. Jo nuomone, „Norfa“ į situaciją reaguoja labai ramiai ir netgi bailiai. „Verslininkų bailumas ir letenėlių iškėlimas prieš nusišnekančius politikus pasirodė labai keistas“, – pastebi A. Tapinas.

Jis svarsto, kad prekybos centras ramiai reaguoti gali ir dėl to, kad yra šokiruotas tokio aukšto rango politikės pasisakymo, tačiau prideda, kad taip elgtis nederėtų. A. Tapino teigimu, jei analogiška situacija nutiktų Vakarų valstybėje, reakcijos būtų kitokios. Esą šiuo atveju viešai atsiprašyti turėtų ne tik pati B. Vėsaitė, bet ir visa partija.

„Socialdemokratai kaip visada už saviškius stoja mūru ir nesvarbu, kad tas saviškis – vaikštanti bomba kaip B. Vėsaitė, kurią jau bandė, kaip pats premjeras sakė, slėpti Kazachstane nuo investuotojų, kad ji neprisikalbėtų. Tai yra ne pirmas, ne antras, ne trečias ir net ne šeštas kartas, kai tai įvyksta viešai“, – tvirtina A. Tapinas.
Algimantas Salamakinas

A. Salamakinas: kaip reaguoti – spręsti ne A. Tapinui

Seimo narys, ilgametis Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas pripažįsta, kad yra viena, kai Seimo narys kažką viešai pasako apie kolegas, ir visai kas kita, kai imama kalbėti apie verslo struktūras.

„Ypač aukšto rango politikas, tokia – ir B. Vėsaitė, buvusi ministrė, turėtų labai atsargiai reikšti mintis. Tuo labiau, kad informacija gauta iš pardavėjos. Išsprūdo toks pasakymas. Žmogiškai ją suprantu, bet reikėjo patylėti“, – situaciją komentuoja A. Salamakinas.

Nepaisant to, Seimo narys prieštarauja A. Tapino išsakytai pozicijai, kad prekybos centras „Norfa“ turėtų reaguoti aštriau ar bent reikalauti viešo partijos atsiprašymo.

„Jeigu jie [prekybos centras – LRT.lt] tikrai patyrė nuostolius, gali kreiptis į prokuratūrą. Tada prokuratūra priims sprendimus, ateis į Seimą, nuims imunitetą. Jeigu jie patyrė nuostolių, iš to gali išsivystyti byla, bet ne A. Tapinui spręsti, o pačiai „Norfai“, – sako A. Salamakinas.

L. Ulevičius: „Norfai“ sumažėti iki B. Vėsaitės lygio – savęs negerbimas

Ryšių su visuomene specialistas Liutauras Ulevičius iš dalies pritarė šiai minčiai, aiškindamas, kad imti diskutuoti su politikais dėl tokio pasisakymo prekybos centrui būtų tiesiog žema. „Veltis į diskusiją su politikais yra bevertis reikalas. [...] „Norfai“ sumažėti iki B. Vėsaitės lygio – savęs negerbimas“, – mano L. Ulevičius.

Jis prideda, kad šioje situacijoje politikę vis dėlto galima šiek tiek pateisinti. Esą pardavėjų negatyvus kalbėjimas apie bendrovę rodo komunikacijos stoką įmonės viduje. Be to, eksperto teigimu, tylus parduotuvių uždarymas, kai viešai neskelbiama, kokie yra tolimesni planai, visada kelia abejonių, ar bendrovė nėra susidūrusi su finansinėmis ar kitomis problemomis.