ECB vadovas nurodo, kad centrinės finansų institucijos įsipareigojimams užtikrinti regione kainų stabilumą ir pasiekti 2 proc. vertės infliacijos lygį šiuo metu kyla didžiausia grėsmė per pastaruosius šešis mėnesius. Banko vadovas, duodamas interviu vokiečių leidiniui "Handelsblatt", vis dėlto pareiškė nelaukiantis euro zonos sąjungos skilimo.

Euro vertė šiuo metu smukusi JAV dolerio atžvilgiu žemiausiai per pastaruosius ketverius su puse metų - iki 1,2035 JAV dolerio. Toks rodiklis paskutinį kartą buvo registruojamas dar 2010-ųjų birželį.

Tiesa, M. Draghi atšaldė rinkų viltis, kad ECB apie naująsias ūkio skatinimo priemones prabils dar po pirmojo šių metų valdybos posėdžio, planuojamo sausio 7 d.

"Šiuo metu kylanti rizika, kad neįvykdysime savo įsipareigojimų išlaikyti kainų stabilumą, yra gerokai didesnė, nei buvo prieš šešis mėnesius. Techniškai ruošiamės nustatyti naujųjų priemonių mastą, taikymo spartą ir struktūrą dar 2015 metų pradžioje - tokio žingsnio imsimės, jeigu bus būtina sureaguoti į užsitęsusį nedidelės infliacijos laikotarpį. Valdyba tokį sprendimą palaiko vienbalsiai".

Trečiąjį 2014 metų ketvirtį euro zonoje registruotas infliacijos lygis sudarė vos 0,3 proc., o ūkio plėtros apimtys siekė 0,2 proc. Šiuo metu daugiausiai nerimo investuotojams kyla dėl nežinios, ar imsis ECB kiekybinio švelninimo dar šiais metais bandydamas išvengti defliacijos pinklių. Graikijoje ir Ispanijoje defliacija jau pražiojo savo nasrus.

Naujausius duomenis, registruotus 2014-ųjų gruodį, duomenų analizės įmonė "Markit" pateiks sausio 2 d. popietę.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)