Lietuvos bankas litus į eurus nemokamai keis neribotą laiką, Lietuvos paštas ir kai kurios kredito unijos - iki kovo 1 dienos, o komerciniai bankai - pusę metų - iki liepos 1 dienos. Bankų sąskaitose esančios lėšos bus automatiškai konvertuojamos į eurus.

Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas pataria gyventojams Naujųjų naktį turėti šiek tiek grynųjų pinigų. Jis teigė, kad sausio 1-osios naktį bankomatai gali neveikti iki maždaug 2 valandos.

Finansų ministras Rimantas Šadžius gyventojams patarė neskubėti ir nekeisti litų į eurus pirmosiomis sausio dienomis. Pasak jo, jeigu nėra būtina, pinigus galima keisti, pavyzdžiui, kovo mėnesį - tokiu atveju nereikės laukti eilėse.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas šią savaitę sakė, kad sausio 1 dieną gali būti nesklandumų.

Stasys Kropas
„Ruošdami informacines sistemas perėjimui prie euro numatome, kad gruodžio 31 dieną ir sausio 1-2 dieną bus tam tikrų atsiskaitymų mokėjimo kortelėmis ir bankomatų veiklos pertrūkių. Kurį laiką neveiks internetinės bankininkystės sistema. Bus tam tikrų problemų pervedant pinigus“, - prognozavo S.Kropas.

Anot jo, svarbu susipažinti su konkretaus banko pranešimais apie laiką, kai neveiks jų sistemos.

Bankomatai neveiks maždaug kelias valandas prieš ir po sausio 1-osios vidurnakčio, tačiau ilgiau gali sutrikti mokėjimai banko kortelėmis, o internetinė bankininkystė visuose bankuose veiks nuo sausio 2 dienos, kai kur - ir nuo sausio 1 dienos vidurdienio.

„Bendri patarimai klientams būtų: pirmiausia neatidėlioti mokėjimų ir verslo operacijų paskutinei dienai, be to, didesnes pinigų sumas naudinga laikyti sąskaitose, įsitikinti, kad turite pakankami lėšų sąskaitose mokėjimams“, - kalbėjo S.Kropas.

Iki sausio 15 dienos gyventojai galės atsiskaityti už prekes ir paslaugas litais, bet grąžą turėtų gauti eurais. Už komunalines paslaugas iki sausio 15 dienos galima mokėti pasirinktinai arba litais, arba eurais, tačiau vėliau - tik eurais.

Nepaisant to, kad 2  savaites - iki sausio 15 dienos bus galima atsiskaityti ir litais, ir eurais, kai kur bus galima atsiskaityti tik eurais - tarkime, automatinio atsiskaitymo vietose, o viešajame transporte ir taksi atsiskaitant litais, grąža gali būti duodama ir litais, o atsiskaitant eurais - tik eurais.

Prekybininkai ir paslaugų teikėjai grąžą 2 savaites galės duoti ir litais, pavyzdžiui, jei kurjeriai neturės su savimi daug grynųjų pinigų, jei grąža neproporcingai didelė ir jei dienos apyvarta labai viršija įprastinę apyvartą.

Gyventojai litus į eurus galės pasikeisti ir 330-yje pašto skyrių visoje Lietuvoje, tačiau jie dirbs tik nuo sausio 2 dienos - gruodžio 30 - sausio 1 dienomis paštas keičia informacines sistemas. Paštas turi didžiausią tinklą, kur galima neatlygintinai pakeisti pinigus, tačiau tik iki 1 tūkst. eurų per dieną.

„Lietuvos paštas visą sausį dirbas papildomai ilgesnį darbo laiką įvairiose skyriuose, siekiant ne tik operatyviai ir kokybiškai iškeisti litus į eurus, bet aptarnauti ir kitomis paslaugomis. Po visą šalį Lietuvoje veiks ir važinės apie 160 mobilių grupių ir bus sudarytos sąlygos aptarnauti klientus įvairiose vietose. Pašto skyriuose vienas gyventojas vieną operaciją galės atlikti iki 1 tūkst. eurų. Šis limitas įvestas dėl saugumo“, - šią savaitę sakė Lietuvos pašto vadovė Lina Minderienė.

Anot jos, 3 dienas naujų laiškų ar korespondencijų paštu siųsti negalima, tačiau laiškai išvežiojami.

Nuo sausio 1 dienos pinigus 60 dienų keis ir kredito unijos - vietų skaičius kol kas yra 14, o įvedus eurą, jų gali padaugėti.

„11 kredito unijų dalyvauja šioje programoje ir keisi neatlygintinai litus į eurus 14 vietų. Likusios 52 kredito unijos priėmė įvairius sprendimus. Vienos keis keletą savaičių, kitos prisijungs prie dabar esančių ir taip pat valiutas nemokamai keis 60 dienų“, - šią savaitę teigė Lietuvos centrinės kredito unijos valdybos pirmininkas Fortunatas Dirginčius.

Lietuva sausio 1 dieną taps 19-aja euro zonos nare.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)