Iš prezidentės Dalios Grybauskaitės rankų jiems buvo išdalyti Globalios Lietuvos apdovanojimai. Renginys organizuojamas jau trečią kartą.

„Turime tiek gražių žmonių, kuriuos galime sveikinti kasmet. Trečias kartas, kai vėl randame, kam padėkoti, pasidžiaugti, - sveikindamasi su svečiais kalbėjo šalies prezidentė, - Lietuva bus stipri, kol bus tokių kaip jūs“.

Prezidentė džiaugėsi, kad užsienyje gyvenančių lietuvių, kurie susirinko Prezidentūroje, širdyse visada lieka vietos Lietuvoje.

„Būtet todėl mes didžiuojamės, džiaugiamės jumis“, - kalbėjo D. Grybauskaitė. Pasak jos, Lietuvos vardą pasaulyje garsinantys lietuviai yra ne tik pavyzdys kitiems, bet ir atsvara pesimistinėms mintims bei optimizmo užtaisas.

Už viso gyvenimo nuopelnus apdovanotos Gražina Liautaud ir Danguolė Navickienė. „Lietuvos vaikų vilties“ fondo vadovės paminėtos už nuoseklią veiklą, telkiant ir teikiant paramą Lietuvos vaikų ligoninėms.

Už investicijų pritraukimą į Lietuvą apdovanojimas įteiktas Mariui Dunduliui, strateginių rinkos tyrimų bendrovės „Euromonitor“ įkūrėjui Lietuvoje.

Tarptautinių naujovių diegimo apdovanojimas buvo įteiktas į UABŠviesos konversija“ vieno iš vadovo Romualdo Danieliaus rankas. Olandijoje, Vokietijoje, Švedijoje ir Italijoje universitetuose dirbusiam mokslininkui padėkota už Lietuvos švietimą šviesos technologijomis.

Už patirties sklaidą apdovanojimas įteiktas Angelai Sinickas, „Sinickas Communications“ prezidentė. Lietuvoje dažnai apsilankanti moteris padėda Lietuvos įmonėms rasti užsienio rinkas ir dalijasi savo patirtimi.

Energetikos ir politinės rizikos ekspertei Agnia Grigas padėkota už nuolatinį Vakarų dėmesio kaustymą Rytų Europos klausimais.

Už jaunimo lyderystės skatinimą įvertintas Rytis Vitkauskas, „Yplan“ įkūrėjas, mentorystės programos „LT Big Brother“ idėjos sumanytojas.

„Idėja gimė labai natūraliai prieš 6 metus, su draugais, kurie buvo baigę užsienio universitetus, galvojome, kaip galėtume padėti lietuviams išnaudoti savo potencialą“, - kaip užgimė mentorystės idėja atsiimdamas apdovanojimą kalbėjo R. Vitkauskas.

Už pasaulyje Lietuvą garsinančią verslo idėją apdovanoti „Pixelmator“ įkūrėjai broliai Aidas ir Saulius Dailidės.

Sėkmę „Apple“ produkcijai pritaikyta programėle pasiekę broliai linkėjo mylėti savo darbą, daug dirbti ir sėkmė tikrai besistengiančius aplankys.

Dėl nuolatinio mokslinių srauto ir pastangas telkiant valdžios ir mokslo žmonių pastangas įvertintas Jokūbas Žiburkus. Jam įteiktas apdovanojimas už lietuviškų protų telkimą.

Už draugystę apdovanojimas įteiktas „The Economist“ vyriausiajam redaktoriui Edwardui Lucasui. Į Vilnių apdovanojimo neatvykęs atsiimti britas savo padėką išreiškė vaizdo įrašu skaitydamas žodžius lietuvių kalba.

„Mums reikia pagalbos šiame informaciniame kare. Prašau visos diasporos pagalbos ateiti į Lietuvą“, - lietuviškai kalbėjo E. Lucasas.

Pasaulio lietuvio, kurį išrinko portalo DELFI.lt skaitytojai, apdovanojimas atiteko jau vieną apdovanojimą gavusiems Sauliui ir Aidui Dailidėms.

Lietuvoje vaikams labiau reikia pagalbos

Už gyvenimo nuopelnus padedant sergantiems vaikams Lietuvoje apdovanota D. Navickienė teigė neskaičiuojanti, kiek vaikų pavyko padėti labdaringa veikla.

„Mes stengiamės padėti visiems, kas prašo“, - teigė moteris.

Pasak jos, vien JAV gydyta daugiau nei šimtas vaikų, kuriems reikėjo pagalbos, o Santariškių ligoninėje – jų daugiau nei tūkstantis.

Paklausta, kodėl pagalba teikiama Lietuvos, o ne, pavyzdžiui, Amerikos vaikams, D. Navickienė teigė: „Mes žinojome, kad Lietuvos vaikams reikia daugiau pagalbos, bet mes ir Amerikoje aukojame labdaroms. Domimės visų žmonių kančia ir norime jiems padėti“.

Džiaugiasi naujametine dovana

„Pixelmator“ įkūrėjai S. ir A. Dailidės kiekvienas laikydamas rankoje po apdovanojimą džiaugėsi jais kaip naujametine dovana.

„Galima ir patinginiauti, bet svarbiausia daryti tai, kas yra mėgiama. Nebūtinai daryti tai, ką sako tėvai, seneliai. Neiti pagal srovę ir gal kažkas pavyks savo“, - patarimais jaunimui dalijosi A. Dailidė.

Paklausti, kiek laiko reikėjo sunkiai ir įtemptai dirbti, kol galėjo patys sau leisti šiek tiek atsipalaiduoti, S. Dailidė teigė, kad tai užtruko apie 10 metų.

„Bet mes darome tai, kas mums patinka, todėl tai kartu yra ir darbas, ir poilsis“, - teigė jis.

Lietuviškumo „Yplan“ randa daug

Neseniai 24 mln. JAV dolerių investicijas pritraukusio, Londone įkurto startuolio „Yplan“ vienas iš įkūrėjų Rytis Vitkauskas teigė, kad su naujais pasiekimais darbo komandai vis daugėja.

„Kuo toliau nueini, tuo labiau matai, kiek dar toli liko, - po apdovanojimų ceremonijos kalbėjo jis. - Su kiekvienu žingsniu atsiveria naujos galimybės, naujos plėtros galimybės ir kiekvieną dieną pabundi su naujais ir dar įdomesniais iššūkiais“.

R. Vitkauskas džiaugėsi, kad Lietuvoje yra dar daug sėkmingų startuolių pavyzdžių, kurie garsina Lietuvą. Tai ir „Pixelmator“, ir „Vinted“, ir „Traffy“ bei kiti.

Virš 50 žmonių komandą pasaulyje turinčio „Yplan“ vienas iš įkūrėjų sakė jaučiantis, kad nors startuolis buvo įkurtas Londone, jame lietuviškumo daug. Abu įkūrėjai – lietuviai, pradėjus veiklą iš šešių darbuotojų penki buvo lietuviai.

„Šaknys ir pradžia tikrai labai lietuviška, bet programėlė buvo pradėta daryti tik tame mieste, kur tuo metu gyvenome“, - kalbėjo pašnekovas. R. Vitkausko teigimu, Londonas su savo gyventojų skaičiumi, investicijų galimybėmis tiesiog buvo puiki terpė ateities sėkmei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)