Tokias išvadas galima daryti pažvelgus į sumažėjusį atvykstančių rusų skaičių ir atšaukiamas viešbučių rezervacijas šventiniu periodu.

„Rusakalbiais turistais viešbučiai pildosi labai vangiai, yra ir anuliavimų. Situacija dėl Rusijos tikrai jaučiasi, žiūrėsime, kaip bus su Baltarusija. Apibendrindama situaciją galiu sakyti, kad turtingi rusai, kurie rinkosi aukštos klasės viešbučius, ir toliau važiuoja, o kita dalis labai taupo, renkasi ekonominę klasę arba apskritai anuliuoja rezervacijas“, - DELFI komentavo Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė.

Jos vertinimu, rusakalbių turistų šiuo šventiniu periodu yra apie 15 proc. mažiau. Tačiau viešbučius ir restoranus šventėms aktyviau rezervuoja lietuviai.

„Tačiau tai yra nelyginami dalykai, nes rusakalbiai atvažiuodavo ir likdavo iki sausio 10 d., o lietuviai renkasi kalėdinį periodą ir viena-dvi naktis per patį Naujųjų metų šventimą. Ilgalaikis ir trumpalaikis svečias skiriasi“, - teigė pašnekovė.

Pasak E. Šiškauskienės, sumažėjusį turistų skaičių pajus visi miestai, bet gal labiausiai Palanga.

Evalda Šiškauskienė
„Pavyzdžiui, jeigu anksčiau Druskininkai plyšdavo, tai dabar vietų tikrai yra. Žinoma, mažesni viešbučiai užsipildo greičiau, nes jie turi savo lojalius klientus, o didieji nėra labai pilni. Be to, kai kurie viešbučiai taikė ne sezono kainas. Žinoma, viešbučiai pildosi po truputį, bet mažesnėmis kainomis ir labai taupiai, žmonės moka tik už kambarius, o procedūras planuoja vietoje pirkti“, - kalbėjo asociacijos vadovė.

Druskininkų kurorto sveikatinimo įstaigų asociacijos vadovas Valdas Trinkūnas DELFI taip pat sakė, kad labiausiai sumenkusias rezervacijas pajuto tos sveikatingumo įstaigos, kurias rinkdavosi šiek tiek kukliau poilsiaujantys rusai.

„Rusakalbiai turistai renkasi labai skirtingai priklausomai nuo kontingento. Pavyzdžiui, pas mus „SPA Vilnius“ komplekse buvo trijų žmonių atsisakymai, tik pora iš jų dėl pinigų. Taigi kol kas sumažėjimas nelabai pasijuto, bet tai buvo išankstinės rezervacijos, kai žmonės iš anksto buvo sumokėję 50-100 proc. sumos. Kitose sanatorijose, kur važiuodavo kukliau gyvenantys, sako, kad atsisakymų yra kur kas daugiau, ypač praėjusią savaitę, kai smarkiai krito rublis“, - komentavo jis.

Baltarusiai rezervuoto poilsio kol kas neatsisako, tačiau neatmetama, kad tai gali nutikti po Naujųjų metų.

„Ten dabar yra drakoniškos sąlygos perkant užsienio valiutą. Pavyzdžiui, jei atvažiavęs į Lietuvą atsiskaitai kortele nuima mokestį (Baltarusijoje taikomas 30 proc. komisinis mokestis perkant užsienio valiutą – DELFI). Kalbant apie Rytų kaimynus, žinios yra neypatingos, žmonės ten yra labai išgąsdinti. Taigi į ateitį žiūrime labai atsargiai“, - pripažino V. Trinkūnas.

DELFI jau rašė, kad sumažėjusį rusų turistų skaičių jaučia ir Europos kurortai.

Tinklalapiui gazeta.ru bendrovės „Sviaznoi travel“ direktorius Aleksejus Dorošas sakė, kad naujametinių kelionių poreikis yra sumažėjęs 50 proc.

„Tez tour“ komercijos direktorius Aleksandras Burtinas skaičiuoja, kad paklausa sumažėjo vidutiniškai 30-35 proc. Žmonės atsisako naujametinių atostogų užsienyje, kad nepritrūktų asmeninių lėšų, kai per pastaruosius mėnesius rublio kursas smuko daugiau kaip 60 proc.

Labiausiai sumažėjo pageidavimas atostogauti Europos slidinėjimo kurortuose, kurie tradiciškai tarp rusų būdavo labai populiarūs.

Pavyzdžiui, turistų srautas į Austrijos kalnų kurortus sumažėjo daugiau nei 40 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (723)