E. Lucasas sako, kad augant įtampai tarp Rusijos ir Vakarų, t. y. Europos Sąjungos bei JAV, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nori įtikinti, kad verslas visur veikia pagal tuos pačius principus.

„Mes turime pabandyti apvalyti kapitalizmą. V. Putino ginklu yra idėja, kad nėra skirtumo, kaip kapitalizmas funkcionuoja Vakaruose, ir kaip – Rusijoje, o svarbiausia yra galia ir pinigai, ką tu pažįsti. Tokiu atveju visos kalbos apie įstatymus, verslo etiką ir socialinę atsakomybę yra tiesiog apsimetinėjimas, linksmas žaidimas ir neva niekas rimtai į šiuos dalykus nežiūri“, - dėstė E. Lucasas, pridurdamas, ši žinia naudojama Vakarams silpninti.

Kalbėdamas apie prastus verslo modelius, kurių reikėtų atsisakyti, E. Lucasas priminė „Snoro“ banką.

„Tai galima palyginti su tikėtina banko „Snoras“ veikla: imti nešvarius pinigus iš Rusijos, juos paversti atrodančiais teisėtais ir leisti į Vakarų finansines sistemas. Tačiau aš „Snoro“ banko labai neišskirčiau, nes jie tai darė labai mažu mastu, palyginti su tuo, kas Londone vyksta nuolat. Manau, turime persekioti purvinus rusiškus pinigus ir tai yra vienintelis dalykas, kuris galėtų paskatinti rusus mus vertinti rimtai ir įtikinti, kad mes turime vertybių“, - sakė E. Lucasas.

Tačiau apžvalgininkas atkreipia dėmesį, kad nepakanka vien tik griežtai elgtis su „nešvariais“ pinigais, atsakomybės turi neišvengti ir su jais sutikę dirbti bankininkai, teisininkai, auditoriai.

„Tai jau vyksta JAV, nes amerikiečiai šiuo klausimu yra kur kas griežtesni. Jungtinėje Karalystėje yra susiklosčiusi tradicija, kad dėl „baltų apykaklių“ nusikaltimų nėra skiriamos realios laisvės atėmimo bausmės. Mes persekiojame žmones, kurie apiplėšia bankus, tačiau nepersekiojame bankininkų, kurie plauna pinigus“, - piktinosi E. Lucasas.

Jis priminė, kad neseniai „Wall Street Journal“ skaitė apie JAV pradėtą tyrimą dėl „Gunvor“ veiklos. Šią žaliavomis prekiaujančią įmonę įkūrė Genadijus Nikolajevičius Timčenko. Anot E. Lucaso, šis verslininkas yra įvardijamas V. Putino draugu, nors jis tokius ryšius neigia.

„Įdomu tai, kad dabar Londone yra bankininkų, teisininkų ir finansininkų, kurie bijo vykti į JAV, nes jie suvokia: jei „Gunvor“ laužė įstatymus, o tai reiškia, kad galimai ir kitos bendrovės laužė įstatymus, JAV Teisingumo departamentas nori su jumis pasikalbėti, tačiau tai nebūtinai bus malonus pokalbis – jis gali baigtis apsirengus oranžinį kombinezoną kameroje“, - iliustruoja E. Lucasas.

Siūlo imtis mokesčių rojų

Kita priemonė, kuri padėtų aiškiai nurodyti skirtumus tarp Rytų ir Vakarų valstybių – imtis pertvarkyti mokesčių rojus. Pavyzdžiui, peržiūrėti mokesčių rojuose steigiamų bendrovių tvarką ir panaikinti teisę bendroves steigti anonimiškai.

„Tai yra logiška, kai pasižiūrime į akcinės bendrovės atsiradimo istoriją. Jų tikslas buvo sukurti komercinę struktūrą, kuri nenuvarytų į bankrotą žmogaus, jei verslas nepavyktų, kas yra puiki mintis ir viena esminių kapitalizmo tradicijų. Tačiau kada kilo mintis, kad verslą reikia sukurti tokiu principu, kad niekas nežinotų, kam jis priklauso?“, - klausė E. Lucasas.

Pasak jo, tai atveria landų sukčiavimui, pavyzdžiui, įmonė trumpam gali būti perleidžiama kitam asmeniui, tada deklaruojami mokesčiai ir įmonė sugrąžinama tam pačiam asmeniui. E. Lucasas vardija, kad ne vieną landą piktavaliams sukuria ir pareikštinės akcijos.

„Reikia parodyti, kad verslas nėra „savų žmonių“ žaidimas ir kad Vakarų pasaulyje galioja kitos taisyklės nei Rusijoje“, - įsitikinęs analitikas.

Be to, jo manymu, svarbu imtis reformuoti ir tarptautines organizacijas, į kurių darbą įsitraukia Rusijos atstovai ir jas žlugdo. Viena jų - tarptautinės kriminalinės policijos organizacija „Interpol“, per kurią ieškoma ne tik kriminalinių nusikaltėlių, bet ir potencialių būsimų politinių kalinių prisidengiant kriminaliniais kaltinimais tokiais kaip sukčiavimas.

Griežtinti susisiekimą

Apžvalgininkas griežtai pasisako ir dėl oro erdvės pažeidimų: jei Rusijos lėktuvai skraido prie pat civilinių orlaivių ir dėl to kyla susidūrimo grėsmė, o taikiems gyventojams - pavojus gyvybei, reikia reaguoti labai atsakingai.

„Buvo atvejis, kai Kopenhagoje kylantis lėktuvas su tokiu (Rusijos - DELFI) orlaiviu prasilenkė 90-ia metrų, nes pastarojo buvo nematyti radare. Reikia rusams pasakyti: negalite skraidyti mūsų oro erdvėje, jeigu negalite elgtis pagal mūsų taisykles. Gal tai galima Tadžikistane, Minske, Kryme ar Luhanske, bet nesielkite taip civilizuotame pasaulyje, nes jūs esate nelaukiami“, - siūlo E. Lucasas.

Jis sutinka, kad Rusija reaguos analogiškai ir taip pat neleis skraidyti jų oro erdvėje.

„Puiku, tikiuosi, jiems patiks važiuoti traukiniu“, - ironizuoja E. Lucasas, pridurdamas, kad tokiu atveju rusams dėl savo elgesio tektų pasigailėti.

Imtis žiniasklaidos

E. Lucasas vardijo, kad būtina analizuoti viešąją informaciją ir suprasti, kas vyksta.

„Ne vienoje šalyje pirmiausia yra atsisakoma pripažinti, kad informacinis karas vyksta. Tai stebina, pavyzdžiui, vokiečius, kur argumentuojama, kad yra ilgas tradicijas turinti nepriklausoma žiniasklaida“, - kalbėjo E. Lucasas.

Tačiau, pasak jo, informacinis karas vyksta ir žiniasklaida sulaukia vis daugiau dėmesio iš prorusiškų šaltinių, lobistų ir propagandos skleidėjų. E. Lucasas jau dabar atkreipia dėmesį, kad Rusijos nacionalinis transliuotojas „RT“, perteikiantis Kremliaus nuomonę atitinkančią informaciją, vis stiprėja, dėl to žurnalistams reikia atsisakyti ten dirbti, o potencialiems pašnekovams - eiti ten komentuoti. Be to, jis primena, kad šiam žiniasklaidos kanalui būtina taikyti esamas taisykles, numatančias, kad žinios pirmiausiai turi atitikti tikrovę.

E. Lucasas sako: „RT“ tereikia paisyti „Fox News“ standartų, bet jie negali padaryti netgi to. Tad jeigu jūsų žiniasklaidos rinka yra prižiūrima išrinktų institucijų, tai reiškia, kad yra numatytos taisyklės, jų turi būti laikomasi“.

Priešingu atveju, anot E. Lucaso, turi būti konstatuojama, kad žiniasklaidos priemonė neatitinka žurnalistikos standartų, o darbuotojai – ne žurnalistai, o propagandistai. Tada jis sako, kad informacija toliau galėtų būti skleidžiama internete, pavyzdžiui, per „Youtube“ kanalą, bet ne radijo ar televizijos bangomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (421)