Vienas nekilnojamojo turto agentas pasakojo, jog prasidėjus rublio krizei, sumažėjo rusų, kurie pageidaudavo nuo 1 mln. svarų (4,3 mln. Lt). iki 5 mln. svarų (21,9 mln. Lt) kainos būsto Londone, tačiau padidėjo šių klientų poreikiai šiuolaikinio meno kūriniams, deimantams ir prabangiems laikrodžiams, informuoja independent.co.uk.

Tarptautinės nekilnojamojo turto agentūros „Christie’s International Real Estate“ darbuotojas Gilesas Hannahas sakė, jog turtingi, bet ne oligarchų lygio asmenys perka minėtas prabangos prekes.

Žmones labiausiai traukia tai, kad prabangūs kolekcionuojami daiktai rinkoje įkainoti svarais, doleriais ir eurais – tai reiškia, kad pirkėjai apsisaugo nuo galimo tolimesnio rublio nuvertėjimo, o esantieji energijos sektoriuje – nuo naftos kainos mažėjimo rizikos.

Nepaisant pavojaus, kad dabar žmonės investuoja nuvertėjus rubliui (šiemet rublis neteko pusės vertės, lyginant su doleriu) daugelis rusų baiminasi, kad ateinančiais metais rublis dar labiau nuvertės, tad nori apsisaugoti. Praėjusią savaitę Maskvoje „Cartier“ padidino juvelyrinių dirbinių kainas rubliais apie 40 proc., o šveicariškų prabangių laikrodžių gamintojas pranešė ketinąs didinti laikrodžių kainas nuo kitų metų.

G. Hannahas sakė, kad šiuolaikiniai meno kūriniai Londone ir Niujorke pastarosiomis savaitėmis pabrango, o Niujorko meno kūrinių mugėje jų kainos siekė iki 853 mln. dolerių (2,4 mlrd. Lt).
Na o kitas Londono aukciono atstovas teigė: „Tiesą sakant, rusai silpnai perka meno kūrinius, papuošalus ir deimantus perka labiau. Bėda, kad meno kūriniai kur kas sudėtingiau transportuojami – reikia vietos, supakuoti, galvoti, kaip atsigabenti. Na o 12 mln. svarų (52,7 mln. Lt) vertės deimantas telpa į delną, galima vežtis jį kur nori. Šiomis nestabiliomis dienomis turtingiems rusams labai svarbu portatyvumas.“

Deimantai reguliariai parduodami anoniminiams pirkėjams – taip rusai slepia investicijas nuo mokesčių rinkėjų.

Viena rudė teisininkė, Londone konsultuojanti savo turtingus tautiečius, teigė: „Rusai vyrai dažnai perka neapdorotus deimantus ir susitaria, kad juos supjaustytų ne tokiose prabangiose vietose, kaip „Graff“ ar „Tiffany“. Sakau, „vyrai“, juos visada perka vyrai. Jie retai leidžia savo žmonoms ar merginoms turėti tiek pinigų.“

Neseniai įvykęs naftos magnato milijardieriaus Vladimiro Jevtušenkovo sulaikymas (praėjusią savaitę jį paleido iš namų arešto) parodė, kokie nesaugūs verslininkai Rusijoje. Baiminamasi, kad jie gali patirti dar didesnį Rusijos vyriausybės spaudimą susigrąžinti turtus iš užsienio. Būtent dėl tokių nuogąstavimų ne oligarchai tauruoliai perka brangenybes.

Na o Londono specialistai pastebi didelį skirtumą tarp turtingų ir tarp oligarchų poreikių. Būtent todėl, G. Hannaho teigimu, 1 – 5 mlrd. svarų vertės namų poreikis stipriai sumažėjo, o turtingiausieji toliau pageidauja brangių namų.

„Mano vaidmuo – ieškoti turtingų šeimų pasaulyje, dėl šių šeimų tikrai turime darbo. Jie mato, kad saugu investuoti pinigus į turtą, kuris, kaip rodo istorija, tik brangs šalyje, kurią jie laiko saugiu uostu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)