Šie metai mus privertė iš naujo susimastyti apie mūsų šalies saugumą ir krašto apsaugos stiprinimą. Dar daug turime padaryti iki pasijusime saugūs. Tačiau mūsų šalies saugumas yra ne tik krašto gynyba. Saugiai šalies ateičiai nemažiau svarbus pasitikėjimas savo išrinkta valdžia. Sodros biudžeto svarstymas suteikė progą apie tai pamąstyti.

Leidus įsigalioti priimtam Sodros biudžetui, daugiau nei trisdešimt tūkstančių individualių įmonių, savininkų, mažųjų bendrijų narių, ūkinių ir tikrųjų ūkinių bendrijų narių privalės mokėti Sodros įmokas nuo minimalaus atlyginimo net ir tuo atveju, kai jų įmonės jokių pajamų negauna, o jie negauna pajamų iš savo įmonių. Tai nuviliantis sprendimas ne tik dešimtis tūkstančių įmonių bendrasavininkų, bet ir visus Lietuvos gyventojus štai kodėl:

Pirmiausia, sukuriamas reguliavimas kuris yra akivaizdžiai neteisingas. Lietuvos mokestinė sistema Sodros įmokas taiko pajamoms, tad skaičiuoti įmokas nuo negaunamų pajamų nėra teisinga.

Antra, šis sprendimas akivaizdžiai prieštarauja Lietuvos siekiui skatinti gyventojų verslumą ir gerinti verslo aplinką. Veikusi teisinė forma suteikė galimybes įsteigti įmonę be akcinio kapitalo ir nemokėti mokesčių iki įmonė negaus pajamų. Tačiau ji iš esmės panaikinama. Kartu Vyriausybė ir Seimas nepasiūlo jokios alternatyvos, o tik kalba apie išimtis.

Trečia, ir veikiausiai liūdniausia priežastis, kad šis sprendimas pakerta ir taip mažą pasitikėjimą politine sistema. Priminsiu, kad šis apmokestinimo klausimas visiškai tokiu pat kampu buvo keliamas svarstant praėjusių metų biudžetą. Tuo metu sprendimas buvo nukeltas metams. Per metus turėjo būti padaryta analizė bei paruošti teisės aktai subalansuotai sprendžiantys problemą. Vyriausybė nepadarė nieko, kad paruoštų sprendimą. Deja, bet opozicija nepriminė šio klausimo Vyriausybei metų eigoje ir nepaskatino pataisas paruošti.

Siūlydamos pusiau iškeptus ir neišbaigtus sprendimus partijos dabar demonstruoja savo sugebėjimą ginčytis, kai per metus neparodė savo sugebėjimo ieškoti sprendimo. Dabartinės per dieną pateiktos pataisos yra nepatenkinamos. Sudėtingos mokestinės problemos negalime tikėtis išspręsti per kelias valandas. Pataisoms paruošti reikalinga išsami duomenų analizė, diskusijos su specialistais ir verslo atstovais - būtent to mes tikimės iš savo rinktų atstovų.

Tad Seimas ir Vyriausybė nuvylė Lietuvos žmones paversdami skaudžią problemą ambicijų kovos lauku.

Tačiau neturime prarasti vilties. Mūsų šalis ne kartą parodė, kad sugeba daryti geriau. Todėl pakviečiau Seimo Ekonomikos komitetą ir Ūkio ministrą susitikti ir pasiūlyti bendrą tvarų ir ilgalaikį sprendimą. Pasiūlysiu Seimui atidėti minėtus Sodros įmokų skaičiavimo įsigaliojimą dar metams, ir nustatysime tikslų grafiką per kiek laiko bus padaryta esamos situacijos analizė, aptarimas su specialistais ir verslo bendruomene, kad Seimui įstatymo projektai būtų pateikti birželio mėnesį. Pagrindinės sąlygos kurias turime išlaikyti užkamšant dabar egzistuojančias mokestines spragas - kad Lietuvoje verslą galima pradėti įmonėje be piniginio įstatinio kapitalo, ir bent pirmus tris metus įmonei būtų taikomas principas “nėra pajamų, nėra mokesčių”.

Šioms Kalėdoms norėčiau kad tautos atstovai pateiktų ypatingą dovaną - parodytų kad valdantieji ir opozicija sugeba susitelkti ir dirbti visų žmonių labui ne tik ypatingais klausimais, bet ir ties kartais nepastebimais, bet paliečiančiais mūsų žmones dalykais.

Gražių Jums Kalėdų.