„Aplinka yra bloga, nes importinės prekės jiems tampa per brangios. Tvyro nežinomybė, kiek gali kisti rublio kursas. Situacija yra labai nekokia. Visuomet, kai devalvuojama valiuta, importo situacija yra aiški. Prisiminkime, kiek žmonių važiuodavo į Lenkiją apsipirkti, kai jų zloto kursas simboliškai buvo sumažėjęs ir kokios tuo metu buvo galimybės pasiūlyti ką nors jiems iš Lietuvos“, - DELFI sakė Lietuvos maisto eksportuotojų asociacijos vykdantysis direktorius Giedrius Bagušinskas.

Įmonėse tvyro nežinia.

„Rusijos kompanijos turi nupirktus likučius, kuriuos pardavinėja. Kalbant apie sutartis, dabar jos sudaromos minimaliems terminams, pavyzdžiui, kelioms savaitėms ar mėnesiams, o anksčiau jos būdavo pasirašomos ir metams, ir pusmečiui. Dabar netgi nėra jokių pažadų ir jokio konkretumo“, - komentavo jis.

Pasak pašnekovo, Lietuvos įmonės su Rusijos verslininkais dirba tik avansinių mokėjimų principu, kai pirma sumokami pinigai, o po to tiekiamos prekės.

„Sunku atsakyti į klausimą, kaip bus toliau. Jeigu kas nors žinotų, kaip bus bent po mėnesio, jis turbūt būtų ekstrasensas. Dažniausiai tokiais atvejais santykiai nutrūksta ir prie jų grįžtama tada, kai situacija yra aiškesnė“, - kalbėjo G. Bagušinskas.

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos vadovas Algimantas Kondrusevičius DELFI sakė, kad šią savaitę, nepaisant artėjančių švenčių, Rusijos importuotojai mažina prekių užsakymų kiekį.

Algimantas Kondrusevičius
„Sulaukiu iš vežėjų tokių signalų, kad importuotojai mažina apimtis. Mano akimis žiūrint, situacija visiems yra labai nekokia: Rusijoje mažėja vartojimas, viskas brangsta, importuotojai gali atsivežti mažiau prekių, jiems sunkiau pasiskolinti, nes labai išaugo palūkanos. Taigi prognozuojame, kad prekių ir vežimų srautai į Rusiją tikrai mažės. Tai labai stipriai atsilieps visiems verslams“, - komentavo jis.

Kol kas jis sako iš vežėjų negirdėjęs apie dideles problemas dėl atsiskaitymų iš partnerių Rusijoje, dažniausiai sutartys su vežėjais sudaromos užsienio valiuta.

„Tačiau yra vienas niuansas – mūsų klientams Rusijoje mažėja galimybės konvertuoti valiutą. Kol kas nežinome, ar tai bus ilgalaikis sutrikimas. Viena yra kelių dienų panika, o visai kas kita – ilgalaikės problemos. Reikia šiek tiek palaukti, bet mažėjanti naftos kaina ne tik pigina kurą, bet ir stabdo kai kurių mūsų rinkų ekonomikas, pavyzdžiui, Rusijos ar Kazachstano. Taigi, kai nėra darbo, nebelabai svarbu, kas ir pigus kuras“, - teigė A. Kondrusevičius.

Vežėjai šiemet jau buvo sulaukę ne vieno smūgio iš Rusijos dėl įvažiavimo apribojimų, Rusijos taikomų sankcijų vakarietiškiems maisto produktams.

DELFI primena, kad antradienį eurui pasiekus 100 rublių ribą, kai kurie Rusijos bankai apribojo valiutos keitimą, kai kuriose keityklose nebebuvo parduodamos valiutos, tolimesniuose regionuose euras buvo parduodamas ir už 150 rublių.

Tokį laisvą kurso kritimą rublis pademonstravo po to, kai Rusijos centrinis bankas netikėtai padidino bazinę palūkanų normą nuo 10,5 proc. iki 17 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (480)