Dėl Vakarų sankcijų, sumažėjusių naftos kainų ir mažėjančios rublio vertės 15 turtingiausių Rusijos gyventojų neteko milijardinių sumų. Štai dešimt labiausiai nukentėjusių Rusijos milijardierių, praneša CNN.

Leonidas Michelsonas

Leonidas Michelsonas

Rusijos gamtinių dujų įmonės „Novatek“ vadovas patyrė didžiausius nuostolius – jis neteko 8,7 milijardų JAV dolerių (22,18 mlrd. litų), o tai sudaro apie 50 proc. viso jo sukaupto turto. „Novatek‘“ – viena pirmųjų įmonių, prieš kurią dėl Ukrainos krizės JAV ėmėsi sankcijų.

Vladimiras Lisinas

Vladimiras Lisinas

Turtingiausiu Rusijos gyventoju vadinamas įmonės „Novolipetsk Steel“ vadovas ir didžiausias šios įmonės akcininkas V. Lisinas neteko 7 mlrd. JAV dolerių (19,41 mlrd. litų), o tai sudaro apie 50 proc. jo turto.  V. Lisinas užima Rusijos olimpinio komiteto prezidento ir Europos šaudymo konfederacijos prezidento postus.

Ališeras Usmanovas

Ališeras Usmanovas


Metalo pramonės magnatas ir dienraščio „Kommersant“ savininkas A. Usmanovas šiais metais neteko 6,4 mlrd. JAV dolerių (17,75 mlrd. litų). Jam priklauso 48 proc. didžiausios Rusijos geležies gamintojos „Metalloinvest“ akcijų. Taip pat jis turi socialinio tinklo „Twitter“ ir „Airbnb“ akcijų. A. Usmanovas – vienas iš Jungtinės Karalystės (JK) futbolo „Arsenal“ savininkų. A. Usmanovas – Tarptautinės fechtavimo federacijos prezidentas.

Andrejus Melničenka

Rusų milijardierius Andrejus Melničenko su žmona Aleksandra

Iš naudingųjų iškasenų gavybos turtus susikrovęs A. Melničenka – dar vienas Rusijos milijardierius, pajautęs Vakarų sankcijų ir mažėjančių naftos kainų padarinius. Jis neteko apie 5,8 mlrd. JAV dolerių (16,08 mlrd. litų), o tai sudaro apie 40 proc. jo turto. A. Melničenkos žmona – buvęs serbų supermodelis. Jam priklauso viena prabangiausių jachtų pasaulyje.

Sergejus Galickis

Sergejus Galickis

Rusijos didžiausio mažmeninės prekybos tinklo „Magnit“ savininko turtas šiais metais sumažėjo 5 mlrd. JAV dolerių (13,87 mlrd. litų). Futbolo sirgalius S. Galickis futbolo klubui „Krasnodar“ skyrė daugiau nei 250 mln. JAV dolerių (693,25 mln. litų). Už šiuos pinigus buvo pastatyta nauja arena ir sporto akademija.  Spėjama, kad vien gruodžio 15 d. nukritus rublio kursui S. Galickis neteko 855 mln. JAV dolerių (2,37 mlrd. litų).

Vagitas Alekperovas 

Vagitas Alekperovas


Rusijos naftos giganto „Lukoil“ valdybos pirmininkas kadaise ėjo Sovietų Sąjungos energetikos ministro pareigias. „Lukoil“ buvo pirmoji privati bendrovė, nukentėjusi nuo Amerikos Rusijai dėl krizės Ukrainoje pritaikytų sankcijų. Šiais metais verslininko turtas sumenko net 4,9 mlrd. dolerių (13,59 mlrd. Lt) – kitaip tariant, jis neteko maždaug 40 proc.

Michailas Fridmanas

Michailas Fridmanas

Investavimo magnatas prarado 3,5 mlrd. dolerių (9,71 mlrd. Lt). Daugiausia pinigų jis užsidirbo „Rosneft“ pardavęs jam priklausančią bendrovės TNK-BP dalį. Kartu su verslo parneriu Germanu Chanu jis kontroliuoja „Alfa Bank“ – didžiausią Rusijos privatų banką.

Vladimiras Potaninas

Vladimiras Potaninas ir Marija Kiseleva


Buvęs Rusijos vicepremjeras šiuo metu vadovauja didžiausiai pasaulyje nikelio gamintojai „Norilsk Nickel“. Jo turtas sumažėjo 20 proc. arba 2,8 mlrd. dolerių (7,76 mlrd. Lt). V. Potaninas buvo vienas iš aktyviausiai Rusijos troškimą surengti 2014 metų žiemos olimpines žaidynes rėmusių asmenų. Jo investicijos Sočyje daug prisidėjo prie olimpinio miestelio infrastruktūros kūrimo.

Germanas Chanas

Germanas Chanas ir Vagitas Alekperovas

M. Fridmano partneris 2013 metais jam priklausančią TNK-BP dalį „Rosneft“ pardavė už 3,3 mlrd. dolerių (9,15 mlrd. Lt), skelbia „Bloomberg“. 2014 metais jo turtas sumenko 2,5 mlrd. dolerių (6,93 mlrd. Lt) arba 22 proc.

Michailas Prochorovas

Michailas Prochorovas ir Ala Pugačiova


M. Prochorovui priklausanti bendrovė „Onexim“ valdo akcijas Rusijos bankininkystės, energetikos ir kasybos sektoriuose. Verslininkas 2014 metais prarado 2,4 mlrd. dolerių (6,66 mlrd. Lt). M. Prochorovui priklauso krepšinio klubas „Brooklyn Nets“. Šiais metais verslininkas sakė svarstantis galimybę savo bendrovę, kuriai ir priklauso minėtoji NBA komanda, perkelti į Rusiją – reaguoti į Rusijos prezidento Vladimiro Putino prašymą rusams priklausančius verslus perkelti į Rusiją.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (374)