Skaičiai rodo, kad drabužių ir avalynės parduota beveik du kartus daugiau, trečdaliu išaugo baldų ir namų apyvokos daiktų pardavimai. Penktadaliu augo einamosios sąskaitos, bet traukėsi terminuotieji indėliai.

Nemažai žmonės investavo į nekilnojamąjį turtą. Nors metams įsibėgėjus rinka aprimo, tačiau senos statybos butų parduota daugiau nei prieš krizę.

Augant minimaliai algai, ligos ir bedarbystės išmokoms, pensijoms ir mažėjant nedarbui, 2015-iaisiais laukiama dar žymesnio gyventojų pajamų augimo.

„Vartojimas buvo didesnis, nei darbo užmokesčio augimas, taigi galime drąsiai teigti, kad dalis santaupų, grynųjų pinigų pateko ir į vartojimą. Vartojimo augimas per pirmus 6 mėn. net buvo didesnis nei 6 proc., – sako Odeta Bložienė, „Swedbanko“ Asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje.

Pasak jos, per šiuos metus apie 100 tūkst. gyventojų visiškai padengė pradelstus mokėjimus – greičiausiai dėl padidėjusio darbo užmokesčio ir sumažėjusio nedarbo.

„Ir kitais metais laukiamas nedidelis augimas, tuo pačiu ir vartojimo augimas. Greičiausiai jis bus reikšmingesnis antrą pusmetį, nes pirmą pusmetį gyventojai, susidūrę su nauja valiuta, ką pastebime ir
Latvijoje, bus šiek tiek atsargesni“, – sako O. Bložienė.