Jis primena, kad ikikriziniais 2006–2008 metais, kai naftos barelis kainavo mažiau kaip 60 dolerių, pats doleris kainavo 26 rublius. Be to, Centrinis bankas tuo metu masiškai nepardavinėjo valiutos, o aukso rezervai, atvirkščiai, padidėjo (nuo 251 mlrd. dolerių 2006 metų liepą iki 304 mlrd. dolerių 2007 metų sausį).

Rublio kurso kritimo priežastis, „Nezavisimaja gazeta“ teigimu, reikia sieti su nepasitikėjimu finansų valdžios politika ir prieš Rusiją nukreiptomis sankcijomis, kurios izoliuoja šalį nuo valiutų atitekėjimo.

Verslininkai ir buvę vyriausybės nariai vis garsiau kalba apie pasitikėjimo krizę Rusijoje: bet koks valdžios žodis ar veiksmas, netgi, regis, pozityvus, dar labiau pagilina problemas. Tarp priemonių, galinčių sustabdyti rublio kritimą, ekspertai vardija vidaus politikos pokyčius, kurie leistų stimuliuoti verslą ir atkurtų privataus verslo pasitikėjimą valdžios ekonomine pozicija.

Vladimiras Putinas ir Igoris Sečinas
Kiekvienas naujas valdžios pažadas ar sprendimas liudija jos dezorientaciją. Pats ryškiausias pavyzdys – prognozės dėl naftos kainų. Rugsėjį „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas tikino, kad naftos kainos nekris žemiau 90 dolerių (243 Lt) už barelį ribos, o spalį jau sakė, kad net mažesnės negu 60 dolerių (162 Lt) už barelį kaina netaps problema.

Finansų ministerijos vadovas Antonas Siluanovas netikėjo, kad naftos kainos smuks iki 60 dolerių už barelį, primena „Nezavisimaja gazeta“. Finansų ministerijoje tokia prognozė buvo aiškinama tuo, kad Saudo Arabijos biudžeto balansą užtikrina tik 85 dolerių (229,5 Lt) už barelį kaina, o tai reiškia, kad naftos kainos žemiau šios ribos nekris.

Rusijos rublio nuosmukis pasiekė naują ribą

Rusijos rublio kursas JAV dolerio atžvilgiu smuko iki dar neregistruotų žemumų. Daugiausiai įtakos kryčiui turėjo smunkančios naftos kainos ir šalį toliau silpninančios Vakarų sankcijos. Apie tai praneša BBC.

Pirmadienio popietę rublio kursas JAV dolerio atžvilgiu pasiekė kiek daugiau nei 60 rublių. Ši riba rubliui tampa „psichologine riba“, teigia BBC korespondentas Styvas Rozenbergas (Steve Rosenberg).

Nuo šių metų pradžios iš viso rublis JAV dolerio atžvilgiu jau smuko daugiau kaip 45 proc. Šalies centrinis bankas nesėkmingai mėgino stabilizuoti valiutos kursą supirkdamas didžiules jos sumas. Taip pat centrinė finansų institucija iki 10,5 proc. pakėlė ir bazines palūkanų normas.

Tiesa, tokius bandymus nustelbė žaliavinės naftos, laikomos viena iš pagrindinių Rusijos eksporto rinkos prekių, kainų nuosmukis. Taip pat šaliai nerimą kelia galimybės, kad Vakarai imsis papildomų tarptautinių sankcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (445)