Tokia verslo forma patraukli, nes jai nereikia įstatinio kapitalo, o nesėkmės atveju steigėjui nereikia atsakyti asmeniniu turtu. Tačiau pašnekovė pastebi, kad nuo sausio 1 d. atsirandantys mokesčiai apsunkins tokių bendrijų gyvenimą.

„Nepriklausomai nuo to ar MB gaus pajamų ar ne, sumokėti mokesčius „Sodrai“ reikės. Didžioji dalis šių įmonių yra pasiėmę lengvatines paskolas, kurios buvo teikiamos labai palankiomis sąlygomis. Dabar MB steigėjai tiesiog grąžina šias paskolas. Jie nemanė, kad taip atsitiks. Dabar turės didelių problemų“ , - teigė D. Matukienė. Jos teigimu, nuo 2015 m. tikėtinas masinis MB veiklų nutraukimas.

„Visą 2014 m. periodą gyrėmės, kad Lietuvoj verslumas padidėjo, nėra MB bankrotų. Tik 2,5 – 3 proc. visų veikiančių MB patiria sunkumų. Tai reiškia, kad ši verslo forma yra gera. Dabar visa tai yra „nukertama“. Vieną kartą mes jau nukirtom šaknis, kai išdraskėme kolūkius, liepdami visiems išsinešioti po plytą. Dabar tą pati darome su verslu. Jaunimas negali pasitikėti mūsų valstybe, nes ji nesako tiesos“ , - kalbėjo tarybos pirmininkė.

Vienas iš MB kūrėjų Dainius Kreivys rangina prezidentę vetuoti „Sodros“ biudžetą, dėl priimto MB mokesčių įstatymo. D. Matukienė teigia, kad smuliųjų ir vidutinių verslininkų taryba palaikys šią iniciatyvą.

„Prieš metus rašėme raštus į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, Vyriausybę, Seimą ir raginome sudaryti darbo grupę, kuri pritaikytų vienodas ir teisingas mokestines formas visiems mokesčių mokėtojams. Šiandien UAB akcininko niekas neapmokęstina jokiais menamais mokesčiais. Jis moka 15 proc. didvidendus. Kodėl tuomet reikia apmokęstinti MB steigėją? Prieš pat įstatymo priėmimą kiekvienam Seimo nariui asmeniškai išsiuntėme laiškus su nurodytomis problemomis ir galimomis pasėkmėmis. Niekas neatsižvelgė“ , - sakė D. Matukienė.

Ji vylėsi, kad šalies prezidentė vetuos parlamento patvirtintą „Sodros“ biudžetą.