Indeksas nagrinėjo tokius klausimus kaip: Kur daugiausia laisvės ir pasirinkimo gyventojams? Kur palankiausia investuotojams? Kurios savivaldybės efektyviausiai valdomos?

Geriausia savivaldybe išrinkta Klaipėdos miesto, antroje vietoje – Vilniaus miesto, trečioje – Panevėžio.

Vertinant rajonus, geriausiu paskelbtas Kauno rajonas, po to rikiuojasi Plungės, Klaipėdos, Druskininkų ir Kėdainių.

2013 m. skelbtame reitinge taip pat pirmavo Klaipėdos miestas ir Kauno rajonas.

„Pirmaujanti Klaipėda – patraukli verslui, savivaldybė nevaržo konkurencijos, o iš to laimi gyventojai – turi daugiau galimybių pasirinkti, kas juos gydys, kas išveš šiukšles. Tačiau tai nereiškia, kad nėra, kur tobulėti. Klaipėdai, kaip ir didžiajai daliai Lietuvos savivaldybių reikia sunerimti dėl didelių skolų“, - sakė Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Prasčiausiai įvertinta Šiaulių miesto savivaldybė ir Alytaus rajonas.

„Indekso apačioje esantys Šiauliai taip pat yra įkritę į gilią skolos duobę, tačiau sveikintina, kad miestas jau pradėjo kapanotis ir per 2013 m. skolą sugebėjo sumažinti, - kalbėjo LLRI Lietuvos savivaldybių indekso tyrimo vadovas Laurynas Rekašius. - Šiauliai labai atsilieka tiek pagal vietos, tiek pagal užsienio investicijas, o tai lemia aukštesnį nedarbo lygį ir didesnį socialiai remtinų asmenų kiekį."

Fiksuota dar viena problema: savivaldybės klimpsta į skolas, 2013 m. 42-iejų Lietuvos savivaldybių skolos augo, iš viso jos padidėjo 118 mln. Lt.

Taip pat detaliau nagrinėta: kuriose savivaldybėse geriau gyventi žmogui, kuriose – investuotojui, o kurias paprasčiau yra valdyti.

Geriausia savivaldybė gyventojams yra ta, kur mažesnis nedarbo lygis, geresni moksleivių mokymosi rezultatai, didesnė konkurencija tarp komunalinių paslaugų teikėjų. Pagal pranašumą rikiuojasi šios savivaldybės: Klaipėdos, Vilniaus, Panevėžio.

Taip pat įvardytos geriausios savivaldybės investuotojams, juose vertinamos sąlygos verslui. Vienodą balą pelnė Vilnius ir Klaipėda, po to – Alytus.

Trečioji kategorija - geriausia savivaldybė valdymui, vertinta, kaip savivaldybėms sekasi įgyvendinti privatizavimo procesus, atsisakyti savivaldybėms nebūtinų verslų. Tai – Klaipėdos, Kauno ir Alytaus savivaldybės.

Remiantis įvairiais savivaldybės veiklą apibūdinančiais rodikliais, pateiktas 7-ių miestų savivaldybių ir 53 rajonų savivaldybių reitingas. Tyrimas apėmė dešimt gyventojams ir investuotojams aktualių sričių.

Tyrimas vertino, kiek savivaldybėse yra užtikrinama žmonių ekonominė laisvė, t. y. laisvė imtis veiklos ir rinktis paslaugas ir jų tiekėją. Taip pat – kaip efektyviai panaudojami iš mokesčių surinkti pinigai.

Lietuvos savivaldybių reitingas, 2014 m. LLRI

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)