Apie porą metų žvejai prekiavo iš tam pritaikyto autobusiuko, laimikį klaipėdiečiai tiesiog grobstydavo, tačiau prekybą teko nutraukti ir naujos vietos turgeliui ieškoti dėl Pilies tilto remonto.

Šviežios žuvies turgelis įkurtas pakeliui į senąją keltų perkėlą. Vos išgirdę šią naujieną klaipėdiečiai prie naujų paviljonų lūkuriuoja gerokai iki atveriant jų duris.

Šviežios žuvies pasirinkimas, iš tiesų, menkas kaip reta ir šią savaitę, pasak žvejų, vargu, ar bus geriau: lyg tyčia iš karto po atidarymo subjuro orai.

„Kai vėjas stipresnis nei 10 m/s, žvejai negali žvejoti. O savo gyvybe niekas nenori rizikuoti“, – aiškina prekybos šviežia žuvimi koordinatorius Mindaugas Rimeikis.

Prekiauti Danės krantinėje kol kas ryžosi tik pora žvejų įmonių – esą organizuoti tokią prekybą reikia daugiau išteklių, nei iškart visą laimikį parduodant tarpininkams. Mokesčių lengvatų žvejai teigia neturintys, tačiau uždarbio tikisi didesnio.

„Kai parduodi visą žuvį iš karto, pvz., menkę, gali prašyti po 4,5 lito. Kai parduodi tiesiogiai pirkėjui, – už 8 litus. Tai skirtumas yra“, – skaičiuoja M. Rimeikis.

Šviežios žuvies turgelis įrengtas už Europos Sąjungos lėšas – tam buvo skirta apie 200 tūkst. litų. Su čia prekiaujančiais žvejais iki sausio vidurio kol kas sudarytos laikinos sutartys. Tačiau tikimasi, kad iki to laiko pavyks išspręsti visus teisinius klausimus, ir prekyba šviežia žuvimi vyks kaip numatyta – kasdien, išskyrus pirmadienius, nuo 10 val. iki kol bus žuvies.