„Tezė, kad mes nesulaukėme pinigų iš Vakarų – ji labai bloga. Kolegos, jūs nesulauksite pinigų ir iš Rytų. Nereikia laukti. Šiandien dėl pinigų labai stipriai konkuruojama“, – pareiškė G. Grefas ir priminė, kad kartu su Rusijos tiesioginių investicijų fondo vadovu Kirilu Dmitrijevu aplankė visą eilę rytinių valstybių.

„Noriu pasakyti, kad nėra norinčių stoti į eilę ir investuoti mūsų šalyje. Tai mes stovime eilėje prie pinigų, pirmiausia nepriklausomų fondų“, – sakė G. Grefas ir pažymėjo, kad būtina sukurti veiksmingą projektų valdymo sistemą.

„Kol mes išmoksime formuoti projektų struktūrą, niekas jokių pinigų neatneš“, – įsitikinęs „Sberbank Rosiji“ vadovas. Jo teigimu, šiandien nepastovumas finansų rinkoje sukuria tam tikrus sunkumus tam, kad rusiški bankai finansuotų infrastruktūrinius projektus.

„Vien per paskutiniuosius metus Centrinio banko bazinės palūkanos keitėsi keturiais procentiniais punktais. Infrastruktūriniams projektams tai apskritai milžiniška problema, – sakė G. Grefas. – Jeigu kalbėti bendrai, tai dabar ypač nepalankus metas viešojo ir privačiojo sektoriaus partnerystei ir „ilgų“ projektų finansavimui. Tačiau toks pat nepalankus metas ir šių projektų finansavimui iš biudžeto. Akivaizdu, kad tokiomis sąlygomis mes neturime kitos išeities, kaip ieškoti privačių pinigų pritraukimo mechanizmų“.

Be to, G. Grefo teigimu, būtina radikaliai pakeisti paradigmą, susijusią su privačių investuotojų teisių apsauga, kurie įeina į infrastruktūrinius projektus.

„Sberbank Rosiji“ vadovas taip pat pacitavo Oksfordo universiteto Megaprojektų valdymo centro profesorių Bentą Flyvbjergą – pats pagrindinis infrastruktūrinių projektų sudėtingumo veiksnys yra netgi ne didelė jų kaina, technologinis sudėtingumas ar didelis dalyvaujančių pusių skaičius, o ilgas pasirengimo tokiems projektams ir jų realizavimo laikas. Kuo daugiau laiko reikia, tuo daugiau įvykių, galinčių iš esmės pakeisti projekto likimą, gali nutikti.

Pagrindine ilgalaikių projektų realizavimo problema G. Grefas įvardijo žemą projektų valdymo kultūros lygį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)