„Vilnius – geriausia vieta daryti verslą. Miestą gali pervažiuoti per 15 minučių. Kas čia skundžiasi kamščiais, tai nežino, kas yra kamščiai, - daugiau nei metus Almatoje pagyvenęs sako „Tele2” komercijos direktorius Kazachstane. - Almatoje kamštis prasideda ryte, o baigiasi vakare. Vairavimo kultūra visai kitokia“.

Į šalį, kurioje paprotinė teisė aukščiau už įstatymus, „Tele 2” investavo dar 2010 m. Įsigijusi vietinio operatoriaus 51 proc. akcijų bendrovė jau užkariavo apie 10 proc. rinkos.

M. Ubartas sutiko pasidalinti savo pastebėjimais apie verslo aplinką ir kultūrą daugiau nei 40 kartų didesnėje šalyje nei Lietuva.

- Kalbant apie mobiliojo ryšio operatorius, kuo rinka Kazachstane skiriasi nuo rinkos Lietuvoje? Gal ir vartotojų įpročiai skiriasi?

- Šiuo metu Kazachstane yra keturi operatoriai. Kai į rinką ėjo „Tele 2” buvo du operatoriai. Dabar atsirado dar ketvirtas.

Kalbant apie Kazachstaną reikia nepamiršti, kad šalis – 40 kartų plotu didesnė už Lietuvą. Gyventojų čia apie 17 mln. Tai jei kalbėsime apie mobiliojo ryšio aplinką, nereikia tikėtis, kad ten bus padengti miškai ar visi kaimai. Tai galima pamiršti iš karto. Svarbiausia, kad ryšys būtų miestuose ir kelyje. Nuo Almatos iki Astanos – apie 1000 km. Tai tokių dalykų, kad viskas visur veikia, nėra.

Lietuvoje mobiliojo operatoriaus rinką beveik nuo pat pradžių formavo trys mobiliojo ryšio operatoriai. Kazachstane buvo tik du operatoriai ir prieš ateinant „Tele 2” rinka buvo padalinta, kainos buvo didelės. Būtent todėl, kad kainos ir pelningumas buvo didelis „Tele 2” nusprendė investuoti Kazachstane. Bendrovė įsigijo blogai vystyto operatoriaus dalį ir pakeitė visą tinklą.

Vis dar daug investuojame į tą šalį, bet esame tvirti savo strategijoje, kaip kainų lyderiai, ir auginame savo auditoriją.

Mindaugas Ubartas
Neseniai rinkoje atsirado ketvirtas žaidėjas, valstybinis, kuris monopolizavo 4G dažnius.

Kai vartotojų paklausiame, kas yra jų pagrindinis operatorius, 13 proc. atsako, kad Tele 2”. Pajamomis užimame apie 10 proc. rinkos. Augimas – apie 20 proc. per metus.

- Kokia padėtis Kazachstane su mobiliuoju internetu?

- Kai pradėjome teikti paslaugas Kazachstane, tai mūsų pirmas akcentas ir buvo mobilusis internetas. Čia labai prastai išvystytas fiksuotas ryšys dėl didžiulių atstumų. Dabar esame antras operatorius šalyje pagal perduodamų duomenų kiekį.

- O kaip yra su išmaniaisiais telefonais?

- Žmonės turi mažiau nei Lietuvoje, bet ir Švedijoje turi daugiau nei Lietuvoje. Kuo labiau eini į Rytus, tuo mažiau išmaniųjų. Bet tendencijos džiuginančios, nes iš telefonų pardavimų tyrimų matome, kad 80 proc. parduodamų telefonų yra išmanieji.

Taip pat lietuviams nelabai suprantamas fenomenas, kad Kazachstane 50 proc. telefonų yra su dviem SIM kortelėmis. Tai susiformavo iš įpročio: šalyje buvo duapolija (du rinkos žaidėjai – red.) ir buvo didelės paslaugų kainos, todėl vieną kortelę naudojo vieniems telefonams, kitą – kitiems.

Jei neklystų, Kazachstane iš 20-tuko populiariausių telefonų, 15 yra su dviem SIM kortelėmis.

- Kokius matote didžiausius iššūkius bendrovei plėstis Kazachstane?

- Vienas iš didesnių iššūkių yra ketvirto operatoriaus atsiradimas. Kad ir kaip skaičiuosi, vis tiek bus žmonių, kurie nueis pas ketvirtą operatorių.

Taip pat iššūkis tai, kad valstybės lygmenyje yra reguliuojama konkurencija: 4G licencijos yra ribojamos ir suteikiama protekcija valstybės operatoriui.

Be to, kiekviena sąskaita, kuri skirta verslo klientui, turi būti pasirašyta fiziškai ranka generalinio direktoriaus ar jo įgalioto žmogaus. Kiekviena išankstinio mokėjimo SIM kortelė turi būti užregistruota, turi būti sutartis.

- Ar matote, kad yra valdžios pasiryžimas eiti biurokratijos mažinimo keliu?

- Čia dirbu dar tik daugiau nei metai, tai per tą laiką niekas dar nepajudėjo. Jei žiūrėtume, kur jie nusiteikę ar norėtų judėti, tai jie nusiteikę kalbėti apie e-vyriausybę, mobiliuosius parašus, bet tai užtruks.

Net tokia paslauga kaip numerio perkėlimas, kuris pas mus veikia jau aštuonerius metus, Kazachstane pradės veikti tik kitais metais.

- O kaip yra šalyje su korupcija?

- Darbe neteko susidurti, bet kasdienio gyvenimo klausimais dar yra kur pasistengti. Kodėl? Nes yra per daug reguliavimo: visur reikia daugybės parašų.

Gyvendamas Almatoje turiu darbo leidimą, vizą. Pavyzdžiui, perku savo vardu automobilį. Jo numeriai kitokie nei vietinių – geltoni ir turi F raidę. Tai reiškia, kad automobilio savininkas užsienietis. Tai jau kažkam tampa indikatoriumi. Galiu pasakyti, kad esu stabdomas dažniau ir iš manęs reikalaujama visokių dalykų dažniau nei vietinių kolegų.

Mindaugas Ubartas Kazachstane
Nusiperki automobilį, negali važiuoti tiesiai į techninę apžiūrą, turi važiuoti pas bobulytę, kad gautum nukreipimą, ten važiuoji, parašus renki ir vėliau tik tvarkaisi apžiūrą. Tai kas būtų, jei statytum namą ir reikėtų elektros ar leidimų statybai.

- Koks požiūris Kazachstane į lietuvius?

- Požiūris yra teigiamas, į kaimynus žiūri prasčiau nei į europiečius. Į mus žiūri kaip į vakariečius, labiau išsivysčiusią šalį ir tas jausmas yra geras, glosto širdį.

- Pasakojote apie konkurenciją mobiliojo ryšio sektoriuje, kaip yra su konkurencija kitose srityse?

- Bankų sektoriuje situacija kaip Lietuvoje iki 2000 m. Yra gal 20 bankų ir vieni su kitais rungiasi. Dabar Lietuvoje šis sektorius išsigrynino ir liko optimalus skaičius. Ten dar ne.

Lietuvoje jau ir mažmeninė prekyba yra susikristalizavusi. Ten dar vyksta šis procesas – tai vieni atsidaro, tai užsidaro. Labai daug smulkiosios prekybos. Prekybos centrai dirba visą parą: atlyginimai maži ir labiau apsimoka parduotuvę laikyti atidarytą net su maža apyvarta, nes tai vis vien padengia kintamuosius kaštus.

- Žinant Kazachstano kaiminystę su Rusija ir esamą geopolitinę situaciją, kokios ten nuotaikos?

- Šia tema biure nekalbu, nes mano nuomonė nesutampa su televizijos ir daugumos nuomone.

Taip, visi labai įsitempę, bet žiniasklaida irgi duoda savo. Jei įsijungsi Kazachstano televiziją, tai matai Rusijos poziciją ir tai, kad ukrainiečiai yra visiški fašistai. Ten nėra kaip diskutuoti ir niekas nediskutuoja. Žmonės tiki tuo, ką mato per televiziją, ir per daug tiki.

- Kazachstaną mėgsta ir Lietuvos verslininkai. Ar dėl susidariusios padėties jiems neteks trauktis ši Kazachstano?

- Visų laukia gera ateitis. Viskas bus gerai. Reikia žiūrėti ne į metų perspektyvą, o į dešimtmečio ir viskas bus gerai.

Taip, Kazachstane yra labai daug verslių lietuvių. Juk ši rinka auga po 8 proc. Be to, yra poreikis dar daugeliui verslų ir prekių. Parduotuvėse galima matyti lietuviškus žuvies gaminius, pieną, sviestą, sūrius. Taip, mokėti tenka brangiai, bet yra pasirinkimas. Dabar jau radome ir šakočių bei lietuviškos arbatos. Kaip vartotoją mane labai džiugina, kad matau lietuvišką produkciją parduotuvėse.

- Ar Kazachstane matoma turtinė nelygybė?

- Ji daug didesnė nei Lietuvoje. Skurdas matomas plika akimis. Lietuvoje turime žmonių, kurie gyvena skurdžiai, bet sėdi ant milijonų (nekilnojamas turtas miesto centre – red.), bet jie taip pasirinko gyventi. Almatoje vienoje gatvėje matai „Prada“, prabangius automobilius, o kitoje – bakužes. 30 km už Almatos gali rasti vietų be elektros, su vandens pompomis.

- Užsiminėte apie verslui sunkumų keliančią biurokratiją. Gal dar turite pavyzdžių?

- Šiuo metu galioja dokumentai pasirašyti tik mėlynu šratinuku ir jis negali būti gelinis ar juodas. Jei pasirašysi juodu, negalios. Tai įsivaizduokite, kai reikia verslo klientams pasirašyti tūkstančius sąskaitų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)