Kompanijos IT operacijų vadovas ir įkūrėjas Christopheris Ciabarra kartu su partnere Lisa iš pradžių įkūrė maisto užsakymų programėlę, kuri pavirto visą pasaulį žadančia užkariauti mokėjimų platforma.

Iš „Welsh, Carson, Anderson & Stowe” rizikos kapitalo fondo gavę 100 mln. JAV dolerių verslininkai žada sparčią plėtrą visame pasaulyje. Pirmiausia pasirinktos mažesnės rinkos, o sėkmingai įsitvirtinus jose bus bandoma žengti į Aziją. Jau artimiausiu metu savo sistemas aktyviai pardavinėti kompanija pradeda ne tik Lietuvoje, bet ir Šiaurės Airijoje, Anglijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje.

Ch. Ciabarra Lietuvoje lankosi ne pirmą kartą. Amerikietis netikėtai prisipažįsta – Vilniuje jam žmonės atrodo draugiškesni nei JAV.

„Gal čia tik todėl, kad aš užsienietis, bet tikrai žmonės draugiškesni“, - šypsosi jis ir dalijasi savo planais Lietuvoje bei pasaulyje.

- Kodėl savo IT biurui pasirinkote Lietuvą? Kokios buvo priežastys?

- Kai prieš ketverius metus radome pirmąjį programuotoją, jis būtent buvo lietuvis. Tai mus ir atvedė į Lietuvą. Prieš metus susisiekiau su VšĮ „Investuok Lietuvoje“ ir jie padėjo mums augti bei plėstis.

Taip pat daug dirbame su programuotojais iš Rusijos. Esant dabartinei situacijai šalyje kyla klausimų dėl stabilumo, todėl ieškojome vietos, kur būtų galima įtvirtinti visą IT komandą vienoje vietoje.

- Kokį įspūdį Jums paliko Lietuvos programuotojai?

- Jie labai protingi, gerai paruoši.

- Kokius matote privalumus, steigiant įmonės padalinį Lietuvoje?

- Talentai. Mums reikėjo didesnio programuotojų tinklo.

- Kai kalbama apie užsienio investicijas Lietuvoje, nuolat užsimenama ir apie patrauklius investuotojams atlyginimus šalyje. Ar būtumėte atidarę „Revel Systems“ IT padalinį Lietuvoje, jei čia atlyginimai būtų tokie patys kaip JAV?

- Ne. Nepaneigsi, kad darbo užmokesčio skirtumai turi didelę reikšmę.

- Kiek žmonių planuojate įdarbinti Lietuvoje?

- Iki šiol turėjome šešis. Dabar priėmėme dar du. Ir iki metų pabaigos planuojame išsiplėsti iki 30-ies darbuotojų.

- Lietuvoje žadate didinti savo IT darbuotojų komandą. Ar žadate „Revel Systems“ sprendimus prekybos taškams pardavinėti ir Lietuvos verslui?

- Taip. Sausio mėnesį pranešime apie jau pasiektus susitarimus.

- Lietuvos rinka pakankamai maža, kodėl metate savo pardavimo resursus čia?

- Čia dirbs mūsų IT specialistai, todėl labai gerai, jei jie gali matyti ir naudoti produktą gyvai. Be to, įvesti naują produktą į mažesnę rinką yra lengviau nei į didelę.

- Įmonėms siūlote modernią atsiskaitymų sistemą paslaugų teikimo vietose ar parduotuvėse. Kokia, jūsų nuomone, mokėjimų ateitis?

- Mobilieji atsiskaitymai vešės, „Apple Pay“ plėsis per visą pasaulį ir mobiliosios atsiskaitymų sistemos įgaus pagreitį.

Chris Ciabarra
- O savo klientams siūlote atsiskaitymus tik banko kortelėmis ir grynaisiais?

- Siūlome įvairius atsiskaitymo būdus: pavyzdžiui, atsiskaitymai mobiliaisiais telefonais. Taip pat dirbame ir su lietuvišku „WoraPay“. Taip kad suteikiamos įvairios galimybės, kaip dar galima atsiskaityti be grynųjų ar banko kortelės.

- Ar teisingai suprantu, kad šiuo metu intensyviausiai savo atsiskaitymų sistemas siūlote kavinėms ir restoranams?

- Dabar dėmesį skiriame trims sektoriams: greitojo maisto tinklai ir restoranai, parduotuvės bei maisto prekių prekybos tinklai.

Ateityje pradėsime dirbti su degalinėmis, kino teatrais ir viešbučiais.

- Kodėl pasirinkote pradėti būtent nuo šių sektorių?

- Pradėjome dirbti būtent su restoranais, ten mums sekėsi geriausiai. Vėliau sulaukėme užklausų ir iš prekybos taškų, todėl pradėjome paslaugas siūlyti ir jiems. O kai pamatėme susidomėjimą iš maisto prekių tinklų, pradėjome dirbti ir su jais.

- Dirbate su „Apple“ produkcija - „iPad“ planšetėmis. Ar mokėjimų sistemas siūlote ir su kitomis operacinėmis sistemomis veikiančiais įrenginiais?

- Dirbame ir su „Android“, bet pirmenybę tekiame „iPad“ dėl kelių priežasčių. Saugumas yra viena iš jų.

Be to, kitose platformose labai dažnai vykdomi pakeitimai, atnaujinimai. Sistemos keičiasi per greitai. O su „Apple“ viskas yra daug stabiliau.

- Šiais laikais konkurencija technologijų inovacijų sferoje itin didelė, ypač JAV. Kaip Jums pavyko susirasti pirmuosius klientus ir plėstis? Ar buvo sunku?

- Mums buvo lengva. Tik sukūrėme sistemą ir klientai pradėjo patys į mus kreiptis. Buvo tikrai lengva.

Konkurentų turime, tačiau JAV dabar matomas panašių įmonių susijungimas, bet mes nežadame parsiduoti. Planuojame išaugti į didelę kompaniją ir eiti į akcijų biržą.

JAV labai daug kompanijų yra užstrigę tik JAV. Mes norime tapti pasauline kompanija ir tapti mokėjimų platforma visam pasauliui.

- Su kokiais didžiausiais iššūkiais susiduriate šiuo metu?

- Ką tik gavome 100 mln. JAV dolerių investiciją, o kartu su tuo ir daug darbų – pakankamai greita plėtra, naujų darbuotojų įdarbinimas. Tai vienas iš iššūkių.

Kitas iššūkis – kiekviena nauja šalis, į kurią einame, turi skirtingas taisykles, todėl kas kartą laukia labai dideli programavimo darbai prieš pradedant veiklą.

- Kokiose rinkose matote daugiausia potencialo?

- Lietuvoje (juokiasi).

- Bet mes nesame tokia didelė rinka, kaip sakykime, Kinija ar Indija.

- Reikia žiūrėti ir į tai, kiek žmonės kur gali mokėti. Žinoma, yra besivystančios rinkos ir mes galų galiausia jose taip pat pradėsime dirbti.

Beje Kinijoje jau veikiame su franšizės pagrindu. Į Aziją ir Indiją neplanuojame eiti čia ir dabar. Tiesiog norime padirbėti mažesnėse rinkose ir nuo kitų metų vidurio pradėsime dirbti ir Rytuose.

- Kokie pagrindiniai tikslai, kuriuos turite pasiekti su gautomis investicijomis?

- Plėtra visame pasaulyje.

- Kaip manote, sėkmingai plečiantis iki kiek darbuotojų gali padidėti biuras Lietuvoje?

- Mažiausiai iki 100.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (252)