OPEC mano, kad dabartinėmis sąlygomis jiems pavyks išstumti iš rinkos pigius amerikiečių skalūnų dujų projektus. Naftos kainai nukritus žemiau 70 JAV dolerių (apie 193 litus) už barelį ribos, po pusės metų iš rinkos turėtų pasitraukti daugiau nei pusė šių projektų.

Naujojo naftos kainų mažėjimo laukiantys biržos spekuliantai tuoj pat užpuolė valiutų rinką. Už eurą šiuo metu mokama daugiau nei 60 rublių, o už JAV dolerį – beveik 49 rubliai. Jei naftos kainos kris žemiau 70 JAV dolerių už barelį ribos, Rusijos centriniam bankui gali tekti rimtai imtis rublio vertės išsaugojimo priemonių.

Kaip rašo newsru.com, Energetinės plėtros fondo direktorius Sergejus Pikinas mano, kad kol kas valiutinių pajamų mažėjimą kompensuoja valiutos vertės augimas. „Vis dėlto pramonei ir daugeliui paprastų gyventojų importuojamų prekių kainų augimas nieko gero nežada“, - patikino S. Pikinas.

Kaip rašo newsru.com, Rusijos Finansų ministerijos valdininkai po OPEC priimto sprendimo pareiškė, kad Rusijai būtina peržiūrėti biudžetinius orientyrus ir vertinti 80 JAV dolerių (apie 221 lito) naftos barelio kainą ne kaip pesimistinę, o kaip gana optimistinę prognozę. Kol kas sudėtinga paaiškinti, kodėl Rusijos vadovai buvo įsitikinę, kad naftos kaina nenukris žemiau 90 ar 80 JAV dolerių (249 ar 221 lito) ribos.

Rusijos biudžetinės išlaidos 2015 m. jau suplanuotos, numatant 96 JAV dolerių (265 litų) naftos barelio kainą, tačiau vyriausybė negali karpyti jau patvirtintų programų. Dar iki naftos kainų mažėjimo sukurta Biudžetinių išlaidų optimizavimo komisija šiuo metu sprendžia, kaip 2015 m. išlaidas galima būtų sumažinti 10 proc.

Kadangi socialinių išlaidų karpymas dėl politinių priežasčių yra neįmanomas, naftos kainoms nekylant Rusijos valdžia gali susidurti su rimtomis problemomis. Rusijos finansų ministro Antono Siluanovo vertinimais, gali būti, kad 2015 m. teks išleisti 500 mlrd. rublių (28,96 mlrd. litų) iš Rezervinio fondo – šiuo metu šiame fonde sukaupta suma siekia 3,9 trln. rublių (225,9 mlrd. litų). Prieš tai Rusijos Finansų ministerija ketina išleisti antikrizinį rezervą, kuris 2015 m. sieks 120 mlrd. rublių (6,95 mlrd. litų).

Vis dėlto reikšmingiausių biudžetinės politikos pokyčių vertėtų tikėtis tik tada, kai bus parengtas 2016 m. biudžetas. Anot Finansų ministerijos Išankstinio planavimo departamento vadovo Maksimo Oreškino, valstybinio iždo adaptavimas pagal naująsias naftos kainos gali reikšti daug griežtesnį išlaidų ribojimą.

Ekonominės eksporto grupės vadovas Jevsejus Gurvičius mano, kad vien tiesioginiai nuostoliai, susiję su iš eksporto gaunamomis pajamomis, naftos kainų vidurkiui nukritus iki 80 JAV dolerių už barelį, sieks apie 70 mlrd. JAV dolerių (apie 221 mlrd. litų). Rusijos biudžetui 20 proc. sumažėjusios naftos kainos reiškia 2 trln. rublių (115,8 mlrd. litų) sumažėjusias pajamas iš naftos ir gamtinių dujų gavybos.

Jau anksčiau Rusijos Finansų ministerija buvo pranešusi, kad 2015 m. biudžetui dėl sumažėjusių naftos kainų, sulėtėjusių ekonomikos augimo tempų ir importo problemų pritrūks 1 trln. rublių (apie 58 mlrd. litų). A. Siluanovas įspėjo, kad naujos naftos kainos pasaulio rinkoje dar tikrai keisis.

Rusijos įmonės santūriai reagavo į OPEC susitikimo rezultatus. Rusijos naftos milžinės „Rosneft“ atstovo teigimu, ši įmonė turi pakankamai tvirtą pagrindą, todėl šios įmonės gavybos savikaina – mažiausia visame pasaulyje ir vos viršija 4 JAV dolerius (11 litų) už barelį.

Įmonės „Lukoil“ viceprezidentas Leonidas Fedunas palaikė OPEC sprendimą ir patikino, kad jo atstovaujama įmonė atlaikys naftos kainos sumažėjimą iki 25 JAV dolerių (69 litų) už barelį, tačiau daugeliui Rusijos įmonių teks stabdyti dalį savo projektų, jei naftos kaina sumažėtų iki 80 JAV dolerių už barelį.

„Univer-Kapital“ įmonės generalinio direktoriaus pavaduotojas Dmitrijus Aleksandrovas patikino, kad jei naftos kainų mažėjimo tendencija išliks tokia pati, o sankcijos nebus panaikintos, jau 2017 m. Rusijoje naftos gavyba sumažės 25 mln. tonų per metus, o tai sudaro 5 proc. šiuo metu išgaunamos naftos kiekio. Tokiu atveju tektų įšaldyti naftos gavybos projektų bei telkinių Rytų Sibire vystymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (822)