Tačiau pastaruoju metu Vladimiro Putino valdoma šalis vieną po kitos baudžia savo partneres: Baltarusijai uždraudė beveik visos mėsos eksportą, grūmoja Kazachstanui. Net ir neutralia laikoma Šveicarija sulaukė grasinimo, kad uždraus jos augalinės kilmės produktų importą dėl įtariamos kontrabandos.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento vadovas Sigitas Besagirskas pripažįsta, kad tokie veiksmai yra sunkiai paaiškinami tiek ekonomiškai, tiek politiškai.

Tuo metu „Freedom House“ projektų direktorius Vytis Jurkonis svarsto, kad savo elgesiu nori parodyti, kas yra Muitų sąjungos vadovas.

„Tikrai dalis eksporto į Rusiją keliaudavo ne visai oficialiai, pats turiu pavyzdžių, kai ispaniški apelsinai virsdavo marokietiškais, vaisiai ir daržovės iš Lenkijos virsdavo daržovėmis iš Izraelio. Būdavo ir kitų dalykų, kai į Baltarusiją nukeliavę pieno produktai tapdavo baltarusiškais ir pan. Iš tikrųjų tai gelbėjo Rusiją, nes nors ji planavo padidinti savo gamybos apimtis ir aprūpinti gyventojus rusiškomis prekėmis, buvo aišku, kad taip neįvyks“, - sakė S. Besagirskas.

Anot jo, naivu būtų buvę tikėtis, kad tai įvyks, nes rusai tai galėjo padaryti prieš metus, dvejus ar  dešimt, bet to nepadarė ir toliau gyveno iš naftos ir dujų.

Sigitas Besagirskas
„Vykdyti išsikeltą sąlygą žinant, kad vietiniai gamintojai vis tiek nepatenkins paklausos, atrodo mažų mažiausiai keista. Kitas dalykas, kad Baltarusija ir Kazachstanas yra vieninteliai partneriai, kurie tarp aplinkinių šalių palaiko Rusiją. Sprendimas bandyti pyktis su artimiausiais partneriais yra labai sunkiai paaiškinamas žingsnis tiek iš ekonominės, tiek iš politinės pusės. Tolesnis Rusijos žmonių skurdinimas ir iš jų atėmimas produktų atrodo labai keistas“, - pripažino ekonomistas.

Pasak jo, dėl to dar labiau kentės atokesnių Rusijos regionų gyventojai.

„Nuo Maskvos ir Sankt Peterburgo nutolusių regionų gyventojai ir ankstesniais laikais turėdavo pustuštes parduotuves, ten nelabai, ko būdavo, o dabar kainos sukilo, produkcijos dar labiau sumažėjo, deficitas dar labiau pakels kainas. Propaganda amžinai sotus nebūsi ir vieną dieną ji bus ne tokia patraukli. Nematau loginio paaiškinimo“, - pripažino S. Besagirskas.

Pataria neapsigauti

Ekspertas Vytis Jurkonis svarsto, kad reikėtų šiek tiek palaukti norint geriau įvertinti Rusijos veiksmus, tačiau neatmeta, kad Rusija nori parodyti partneriams jų vietą.

„Kalbant apie tarptautinį kontekstą, tai Rusija eina prieš visus, ji neturi draugų, partnerių. Netgi tie patys partneriai, kurie yra Muitų sąjungoje, naudojasi situacija reeksportuodami prekes. Tai sako šį bei tą apie partnerių lojalumą. Manau, kad tai yra išbandymas partneriams ir norima juos surikiuoti, parodyti, kas yra Muitų sąjungos ašis ir vadovas“, - komentavo jis.

Vytis Jurkonis
Neabejotina, kad Baltarusijai Rusijos reikia labiau. Tačiau, pasak pašnekovo, Baltarusija Rusijai taip pat yra naudinga partnerė (keli kariniai objektai, abi šalys turi bendrą karinę oro erdvę) jau nekalbant apie tai, kad pastaruoju metu Rusija neturi labai daug draugų ar bendražygių.

„Iš Rusijos ir Baltarusijos santykių istorijos žinome, kad jie vyksta bangomis. Kartais vyksta parodomasis šou bandant klaidinti neva yra didesnė įtampa tarp Rusijos ir Baltarusijos, nors pasižiūrėjus į ekonominius duomenis, karinį bendradarbiavimą ir kitus rodiklius, matyti, kad jos yra tampriai susijusios“, - pridūrė jis.

Ekspertas taip pat sako, kad nereikėtų iškart manyti, kad dėl Rusijos taikomų apribojimų Baltarusijai pablogės šių šalių santykiai.

„Visi puikiai žino, kad Baltarusija visame sankcijų kontekste naudojasi situacija reeksportuodama prekes. Šiuo atveju duotas signalas, kuriuo norima pasakyti: žinokite savo ribas. Reikia nepamiršti, kad artėjame prie gana kritiško laikotarpio – 2015 m., kai Baltarusijoje vyks prezidento rinkimai. Prieš rinkimus visuomet atsiranda tam tikrų signalų, kuriais bandoma parodyti, kas yra tikrasis šeimininkas“, - sakė V. Jurkonis.

Pasak jo, ir 2010 m. viskas buvo lygiai taip pat.

„Kitas dalykas, kad užsienio politikos formuotojai kaimyninėse valstybėse ir Briuselyje nepradėtų to vėl klaidingai interpretuoti, kad tai yra galimybė bandyti gelbėti Baltarusiją. Manau, kad artėjant rinkimams tokių signalų bus vis daugiau. Nereikia imti iš karto interpretuoti, kad santykiai tarp Rusijos ir Baltarusijos blogėja. Jie visada buvo centro ir policijos ar pavaldinio ir vadovo lygyje“, - atkreipė dėmesį pašnekovas.

Taip pat, pasak jo, nežinome visų užkulisių, galbūt pritaikius draudimą Baltarusiją kažką gauna mainais.

„Galbūt tai yra bandymas pasikviesti prie derybų stalo derėtis dėl kokių nors objektų privatizacijos ar pozicijos tarptautinėje erdvėje“, - svarstė ekspertas.

DELFI primena, kad Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba „Rosselchoznadzor“ lapkričio pabaigoje sugriežtino prekių, kurias draudžiama eksportuoti į Rusiją iš Vakarų, pervežimus į Baltarusiją, Kazachstaną ir trečiąsias šalis per Rusijos teritoriją.

O galiausiai Rusijos žemės ūkio priežiūros tarnyba „Rosselchoznadzor“ nuo lapkričio 26 d. uždraudė Rusijoje prekiauti beveik visa Baltarusijos įmonių tiekiama mėsa.

Rugpjūčio 7 d. Rusija uždraudė importuoti į šalį jautieną, kiaulieną, daržoves, vaisius, paukštieną, žuvis, sūrius, pieną ir pieno produkciją iš ES, JAV, Australijos, Kanados ir Norvegijos. Šis sprendimas buvo priimtas po Vakarų nustatytų ekonominių sankcijų Maskvai dėl agresijos Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (696)