Draudimas imtas taikyti „Agrokombinat Skidelskij“, „Vitebskaja brojlernaja pticefabrika“, „Servoliuks Agro“, „Vitebskij miasokombinat“, „Žlobinskij miasokombinat“, „Kalinkovičskij miasokombinat“, „Rogačeskij MMK“ ir „Pricefabrika „Rassvet“. 

Bendras šių įmonių Rusijai tiekiamos produkcijos kiekis, sudarantis beveik visą iš Baltarusijos į Rusiją gabenamą mėsos importą, siekia apie 400 tūkst. tonų, o šios produkcijos vertė siekia 300 mln. JAV dolerių (apie 834 mln. litų), rašo newsru.com. 

„Rosselchoznadzor“ paaiškino, kad šių priemonių imtasi dėl Baltarusijos įmonių tiekiamoje produkcijoje aptiktų sveikatai pavojingų mikroorganizmų. Nuo lapkričio 24 d. Rusijoje uždrausta prekiauti „Sluckij miasokombinat“ tiekiama produkcija, nes šios įmonės gaminamoje dešroje aptiktas afrikinio kiaulių maro viruso genomas. 

Laboratorijos Baltarusijoje šių mėsos perdirbimo gamyklų, kurių produkciją lapkričio 24 d. uždraudė Rusija, gaminiuose neaptiko jokių sveikatai pavojingų mikroorganizmų. Tai patvirtino Aleksejus Bogdanovas iš Baltarusijos Žemės Ūkio ministerijos. 

Anot A. Bogdanovo, jei Rusija visiškai atsisakys mėsos importo, Minskas gali pasitraukti į kitas rinkas. „Tiekiame savo produkciją 56 šalims. Rasime, kur ją realizuoti“, - patikino jis. 

Spėjama, kad taip „Rosselchoznadzor“ baudžia Baltarusiją už produktų reeksportavimą. Lapkričio 21 d. Turkmėnijos sostinėje Ašchabade surengtame NVS šalių vyriausybių vadovų posėdyje Baltarusijos ministras pirmininkas Michailas Miasnikovičius pats iškėlė šį klausimą, pareikšdamas, kad NVS muitų perimetras nėra aklinai uždarytas, todėl būtina sustiprinti kovą su kontrabanda ir „pilkuoju“ importu iš NVS nepriklausančių šalių.

Rusija, Baltarusija ir Kazachstanas nuo 2015 m. sausio 1 d. susijungs į Eurazijos Ekonominę Sąjungą, o krovinių srautai, gabenami iš vienos Eurazijos Ekonominės Sąjungos šalies į kitą, nebus tikrinami muitinės postuose. 

Vis dėlto nuo šių metų rugpjūčio mėn., kai Rusija paskelbė maisto prekių iš Europos Sąjungos (ES), Kanados, Australijos ir Norvegijos embargą, visi krovininiai automobiliai, įskaitant ir vykstančius tranzitu, tikrinami Rusijos pasienyje net ir tuo atveju, jei juos jau patikrino Baltarusijos pasieniečiai. Tarpinstitucinės mobilios grupės, kurias sudaro muitinės, „Rosselchoznadzor“ ir specialiųjų tarnybų atstovai, pasirinktinai lydi krovininius automobilius iki Kazachstano.

„Atliekant patikinimo veiksmus, skirtus kovai su nelegaliu produkcijos tiekimu per Baltarusijos teritoriją, pažeidžiant Rusijos taikomas atsakomąsias ekonomines priemones, aptikta daugiau nei 11 tūkst. vaisių ir daržovių iš ES šalių narių. Ši produkcija iš Baltarusijos buvo neva tiekiama į Kazachstaną, tačiau dėl neaiškių priežasčių užtruko Rusijoje. Šis produkcijos kiekis sudaro daugiau nei 10 proc. bendro iš Baltarusijos gabenamos produkcijos kiekio“, - informavo „Rosselchoznadzor“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)