„Didžioji kakavos dalis yra gaunama iš Ganos, Dramblio Kaulo Kranto šalies. Ten siaučia Ebolos virusas. Jeigu jis paūmėtų, suaktyvėtų, gali būti taikomos kakavos pupelių išvežimo sankcijos. Tai irgi turėtų įtaką kainai – ji turėtų šoktelėti. Dramblio Kaulo šalyje turėtų vykti rinkimai. Gresia įvairūs neramumai. Viskas turi įtakos šokolado kainai“, – sako R. Survilienė.

Ėmė vertinti šokolado kokybę

Šokolado gamintojai prognozuoja šio saldumyno deficitą. Žinoma, neteks laukti eilėse, norint įsigyti šokolado, tačiau jo kaina tikrai šoktels į viršų. Štai vieni didžiausių šokolado gamintojų – kompanija „Mars“ skaičiuoja, kad ateinančią vasarą gryno šokolado bei jo gaminių kainos turėtų šoktelėti maždaug 7 proc.

Viena iš pagrindinių priežasčių – nuolat augantis šokolado vartojimas. Kaip sako šokoladinių tinklo „AJ šokoladas“ vadovas Algimantas Jablonskas, labiausiai prie augančio vartojimo prisideda Kinija ir Indija. „Labai stipriai turtėja kinai, jie suvalgo vis daugiau šokolado. Į tą pusę jo nebuvo tiek vežama“, – pastebi A. Jablonskas.

R. Survilienė pritaria A. Jablosnkui ir atkreipia dėmesį į dar vieną priežastį – išaugo šokolado, kuriame yra daugiau kakavos, suvartojimas. Anot pašnekovės, pagaminti tokiam šokoladui reikia daugiau kakavos pupelių, todėl pagaminama mažiau, bet geresnės kokybės šokolado.

Šokolado pardavimų prognozė ateinantiems penkeriems metams žada, kad Azijos šalys šio saldumyno suvalgys penktadaliu daugiau, Lotynų Amerika – beveik trečdaliu. Išaugęs vartojimas bei mažesnis kakavos pupelių derlius per dvejus metus jų kaina išaugino daugiau nei penktadaliu.

Šokolado kainas kelia Ebolos virusas

Šokoladą taip pat brangina Ebolos virusas. Kadangi daugiausia pupelių, reikalingų kakavos gamybai, užaugina Afrikos šalys, kuriose šiuo metu siaučią Ebolos virusas, čia sumažėjo derlius. Vakarų Afrikos regione užauginama beveik du trečdaliai kakavos pupelių. Apskritai beveik 90 proc. derliaus gaunama iš mažų šeimos ūkių, kurie yra patys jautriausi tiek nepalankiam klimatui, tiek geopolitiniams veiksniams.

„Didžioji kakavos dalis yra gaunama iš Ganos, Dramblio Kaulo Kranto šalies. Ten siaučia Ebolos virusas. Jeigu jis paūmėtų, suaktyvėtų, gali būti taikomos kakavos pupelių išvežimo sankcijos. Tai irgi turėtų įtaką kainai – ji turėtų šoktelėti. Dramblio Kaulo šalyje turėtų vykti rinkimai. Gresia įvairūs neramumai. Viskas turi įtakos šokolado kainai“, – sako R. Survilienė.

Be to, pasak pašnekovės, labai didelę įtaką daro ir spekuliacijos žaliavos rinkose. Nors iš pirmo žvilgsnio šokoladas atrodo nekaltas produktas, tačiau jo pagrindinio ingrediento, kakavos pupelių, kainomis biržoje žongliruojama ir spekuliuojama panašiai kaip naftos. Pasak R. Survilienės, žaliavų rinkoje sukuriamas fiktyvus kakavos pupelių deficitas – dėl to padidėja kaina. Jos teigimu, taip vyksta visame pasaulyje.

Brangsta ir riešutai

Kaip pastebi gamintojai, turėtų kiek ištuštėti kišenės tiems smaližiams, kurie mėgsta šokoladinius saldumynus su riešutais. Šiais metais kai kurių riešutų kainos išaugo dvigubai.

„Turkai užaugina daugiausiai lazdyno riešutų. Labai didelę dalis suniokojo šalnos. Todėl jaučiamas labai didelis lazdyno riešutų stygius. Riešutai pabrangę. Pavyzdžiui, lazdyno riešutai pabrango daugiau kaip 100 proc. Migdolų rinkoje yra panašios prognozės. Gal pabrangimas mažesnis – apie 80 proc.“, – riešutų kainas lygina R. Survilienė.

Jai pritaria ir A. Jablonskas. Anot jo, gaminant šokoladinius saldainius, naudojami riešutiniai kremai, taip pat – marcipanas, kuris gaminamas iš riešutų. Jis pamini, kad pabrango ne tik prieš tai išvardyti riešutai, bet ir pistacijos.

Kai kurie Lietuvos gamintojai didesnes šokolado kainas  prognozuoja jau artimiausiu metu. Kiti sako šiais metais dar nieko nekeisiantys ir stebėsiantys žaliavų rinką. A. Joblinskas aiškina, kad gamintojai, produktus pirkdami iš tiekėjų didesnėmis kainomis, negali pagaminto produktų parduoti už tą pačią kainą, už kurią parduodavo seniau.

„Mes kelti kainų parduotuvėse šiemet nesiruošiame, bet pastoviems pirkėjams, kurie galėjo pirkti sąlyginai mažomis kainomis, šiek tiek kainas kilstelėjome. Manau, kad kokiais 5–10 proc. kainas teks pakelti“, – sako A. Jablonskas. Tos pačios pozicijos laikėsi ir R. Survilienė, teigianti, kad prekybininkai yra priversti peržiūrėti kainas.

Visada išsiskyrėme saldainių kokybe

Kokie esame šokolado valgytojai? Pasirodo, mes – tikri smaližiai, todėl parduotuvėse mokėsime brangiau. A. Jablonsko teigimu, lietuviai visuomet valgė pakankamai daug šokolado, nes šalis išsiskyrė kokybiškai gaminamais saldumynais.

„Netgi tais sovietiniais laikais Lietuvos saldainiai buvo vieni pačių geriausių visoje Sąjungoje. Dėl to šokoladinių saldainių populiarumas yra likęs iš seno. Žmonės yra įpratę valgyti šokoladą, šokoladinius saldainius“ – mano A. Jablonskas.

Kaip sako pašnekovai, prognozės lieka prognozėmis, todėl kol kas negalima tiksliai pasakyti, kiek šokoladas ir jo gaminiai brangs. Jie garantuoja, kad bent jau kol kas nėra jokių požymių, kurie prognozuotų kainą, buvusią prieš keletą metų.