Daugiausia alaus vienam gyventojui suvartojama Čekijos Respublikoje – šioje šalyje vienam gyventojui jo tenka 143 litrai. O apskritai daugiausia alaus šiais metais suvartojo Kinija (vargu ar ką tai nustebins) – iš viso šioje šalyje suvartota 54 mlrd. litrų alaus. Tačiau viena gyventojui jo teko tik 4 litrai. O, pavyzdžiui, Vokietijoje, kur alaus suvartota 9 mlrd. litrų, vienam gyventojui jo teko 110 litrų.

„Euromonitor International“ duomenimis, Jungtinėje Karalystėje alaus išgerta 4,3 mlrd. litrų, vienam gyventojui teko 67 litrai.

Vyriausiasis „Euromonitor International“ analitikas Spirosas Malandrakisas pasakė, kad Jungtinėje Karalystėje alaus pardavimas kurį laiką mažėja. Jis paaiškino, kad britai pastaruoju metu geria vis daugiau brangesnių gėrimų.

„Pew“ tyrimų centro duomenimis, iš 10-ies šalių, kuriose alaus pardavimai auga, septyniose šalyse didžiąją gyventojų dalį sudaro musulmonai – pvz., Saudo Arabijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Indonezijoje ir Irane. S. Malandrakisas paaiškino, kad minėtose šalyse auga nealkoholinio alaus pardavimas.

2014 m., lyginant su 2013 m., Gvatemaloje, kuri yra Centrinėje Amerikoje, alaus pardavimai išaugo beveik 20 proc., antroje vietoje pagal pardavimų augimą atsidūrė Indonezija – 11,1 proc.

Artimųjų Rytų ir Afrikos šalyse alaus pardavimai išaugo 4,8 proc., kylančioms rinkoms vis labiau įjunkstant į šį alkoholinį gėrimą.

Jungtinės Karalystės duomenys ne tokie optimistiniai – per pastaruosius trejus metus šviesaus alaus, alaus, tamsaus alus ir standartinio šviesaus alaus pardavimai smuko. Kilo tik mišraus ir aromatizuoto alaus pardavimai.

„Pardavimai mažėjo, nes vartotojai sensta, o demografinis branduolys – darbininkų klasė – gyvena vis sunkiau, – pasakė S. Malandrakisas. – Be to, vartotojai po truputį pereina prie stipresnių gėrimų, ypač jaunesni vartotojai.“

„Pagrindinis veiksnys, paaiškinantis alaus pardavimų nuosmukį Jungtinėje Karalystėje ir JAV – vis daugiau alaus parduoda mažmenininkai, kurie čia neįtraukti, ir jų apibūdinimą dar reikia oficialiai patvirtinti“, – pridūrė S. Malandrakisas.

Top 10: šalys, kuriose suvartojamo alaus kiekis vienam gyventojui yra didžiausias (skliaustuose pateikiamas bendras šalyje suvartoto alaus kiekis):

1. Čekijos Respublika: 143 litrai (1,5 mlrd. litrų)
2. Vokietija: 110 litrų (8,9 mlrd. litrų)
3. Austrija: 108 litrai (920 mln. litrų)
4. Estija: 104 litrai (135 mln. litrų)
5. Lenkija: 100 litrų (3,8 mlrd. litrų)
6. Airija: 93 litrai (430 mln. litrų)
7. Rumunija: 90 litrų (1,8 mlrd. litrų)
8. Lietuva: 89 litrai (260 mln. litrų)
9. Kroatija: 82 litrai (346 mln. litrų)
10. Belgija: 81 litras (900 mln. litrų)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)