„Kiek aš turiu informacijos iš Finansų ministerijos, tai tikrai šitas biudžeto įstatymo projektas paruoštas, kuris neprieštarauja Fiskalinės drausmės įstatymui. Šiuo metu gali būti tam tikrų nuomonių skirtumų dėl to, kad yra įvesta nauja Europos Sąjungoje tvarka, kaip skaičiuoti struktūrinį fiskalinį deficitą“, - interviu LRT radijui antradienį sakė A.Butkevičius.

Valstybės kontrolė pareiškė, kad 2015 metų biudžete suplanuotas 4,8 proc. asignavimų augimas prieštarauja įstatymui. Anot kontrolierių, didinti biudžeto išlaidas būtų galima tik tuomet, jei valdžios deficitas būtų sumažintas 1 procentiniu punktu, tačiau į valdžios sektorių įtraukus Indėlių draudimo fondą, jis kitąmet sumažėtų tik 0,1 punktu iki 1,2 proc. BVP.

Tačiau Vyriausybė, siekdama pagerinti deficitą, eliminuoja fondą, todėl jis sumažės 1,2 punkto nuo 2,6 proc. iki 1,4 proc. BVP, teigia Valstybės kontrolė.

Pasak A.Butkevičiaus, daug diskusijų dėl fiskalinio deficito skaičiavimo vyko Europos Komisijoje, kur kritiškai pasisakė Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas (Deivydas Kameronas), teigęs, jog negalima keisti fiskalinės politikos vertinimo metodikos, kai jau yra paruošti kitų metų biudžetų projektai.

„Mes šitą biudžeto įstatymo projektą svarstysime ateinančią savaitę Seime, po pirmo svarstymo šis įstatymas grįš į Vyriausybę ir tikrai bus įsigilinta, kuriose vietose ir kiek gali prieštarauti (Fiskalinės drausmės įstatymui - BNS). Bet aš kol kas tikrai nenorėčiau teigti, kad fiskaliniai kriterijai yra pažeisti“, - tvirtino A.Butkevičiaus.

Tačiau, anot jo, jei Vyriausybė matys, kad reikia sumažinti planuojamas kitų metų biudžeto išlaidas, tai gali būti padaryta.

„Mes turime tam tikrus rezervus, gal netgi ir valstybės valdymo išlaidas dar pamažinsime kokiais 5 proc.“, - LRT radijui sakė premjeras.

Numatoma, kad valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų konsoliduotos pajamos (su ES ir kitomis tarptautinės paramos lėšomis, kurios sudaro beveik 2,3 mlrd. eurų) 2015 metais sieks apie 9,2 mlrd. eurų, arba 5,9 proc. daugiau nei planuojama gauti šiemet. Prognozuojamos valstybės biudžeto pajamos kartu su ES ir kitomis tarptautinės paramos lėšomis sieks 7,957 mlrd. eurų, arba 5 proc. daugiau, palyginti su 2014 metams patvirtintu planu.

Planuojamos konsoliduotos išlaidos su ES paramos lėšomis bus 9,558 mlrd. eurų, o valstybės biudžeto išlaidos – 8,299 mlrd. eurų. 2015 metų valstybės biudžeto deficitas turėtų sudaryti apie 342,4 mln. eurų (grynųjų pinigų principu).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)