Antradienį Lietuvos pramonininkų konfederacijos posėdyje finansų ministras Rimantas Šadžius pripažino, kad Vyriausybei pateikė atskirą Atsiskaitymų grynaisiais pinigais įstatymą.

„Grįžtame su ta idėja. Atskiru įstatymu, kurį vakar pasirašiau, siūlome nustatyti 15 tūkst. eurų (beveik 52 tūkst. Lt) grynųjų pinigų ribą fiziniams asmenims, kurie nesiverčia komercine veikla ir 3 tūkst. eurų (apie 10 tūkst. Lt) - visiems kitiems“, - sakė R. Šadžius.

Ministras vylėsi, kad šis projektas bus svarstomas artimiausiame Vyriausybės posėdyje.

„Tokių sandorių pasitaiko, kurie viršija 15 tūkst. eurų. Komercine veikla neužsiimantys asmenys vienas kitam skolina pinigus, perka nekilnojamąjį turtą, galbūt vienas iš kito perka automobilį“, - žurnalistams komentavo jis.

Siūloma, kad ribojimas įsigaliotų nuo kitų metų liepos. Komerciniams asmenims, anot jo, bus siūloma numatyti atvejus, kai galima vietoje atsiskaityti grynaisiais ir didesne suma, tačiau apie tai reikėtų pranešti Mokesčių inspekcijai.

Paklaustas, kodėl dabar mano, kad siūlymui riboti atsiskaitymus bus pritarta, R. Šadžius sakė, kad šįkart siūlomos kitokios atsiskaitymo ribos.

LPK generalinis direktorius Gediminas Rainys tvirtino, kad ir ankstesnėje diskusijoje pramonininkai laikėsi atsargiai.

„Didelėse įmonėse atsiskaitymai vyksta per bankus. Didžiausi nuogąstavimai buvo dėl to, kad padidės sąnaudos ir bankų įkainiai už finansines operacijas. Manau, kad tai bus labiau regioninio ir nedidelio verslo problema", - kalbėjo jis.

Mato naudą tik bankams

Posėdyje dalyvavusi Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertė Kaetana Leontjeva tvirtina, kad siūlomi pakeitimai bus naudingi tik bankams.

„Pagrindinė šešėlio priežastis yra aukšti mokesčiai ir dideli reguliavimai, ne grynieji pinigai. Todėl grynųjų pinigų ribojimas nebūtų veiksminga priemonė, o tik sumažintų konkurenciją tarp įvairių atsiskaitymo būdų, gali monopolizuoti atsiskaitymą bankų lygyje. Tuomet žmonės nebeturės pasirinkimo, o tai sudarys prielaidas įkainius dar labiau kelti“, - žurnalistams komentavo ji.

DELFI primena, kad Lietuvoje jau ne sykį buvo keliama idėja riboti atsiskaitymus grynaisiais pinigais, tačiau ji taip ir likdavo neįgyvendinta.

Paskutinį kartą praėjusiais metais Vyriausybė siūlė riboti atsiskaitymus grynaisiais pinigais, kurie yra didesni nei 10 tūkst. Lt. Tačiau Seime tokiam siūlymui nebuvo pritarta.

Lietuvos banko duomenys rodo, kad 94 proc. Lietuvos gyventojų sandorių suma praėjusiais metais neviršydavo 10 tūkst. Lt. Lietuvoje grynaisiais pinigais cirkuliuoja daugiau nei 10 mlrd. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (557)