Rusija pasinaudojo tuo, kad aukso kainos sumažėjo, ir, apsidrausdama nuo ilgo ekonominio karo su Vakarais, apsirūpino aukso luitais.

Naujausioje PAT ataskaitoje rašoma, kad auksui ėmus pigti, per tris mėnesius Kremlius įsigijo 55 tonas aukso – kur kas daugiau už kitas šalis, rašo „The Telegraph“.

Manoma, kad Vladimiro Putino vyriausybė per pastarąjį dešimtmetį padidino aukso atsargas iki 1 150 tonų. Šios atsargos gali tapti galingu jėga, mėginant atsverti rublio nuvertėjimą.

Rusijos valiuta patiria stiprų spaudimą nuo tada, kai JAV ir Europos sankcijos ir mažėjančios naftos kainos ėmė kenkti šalies ekonomikai. Pelnas už naftos ir dujų pardavimus sudaro apie 45 proc. Rusijos vyriausybės biudžeto pajamų.

Po Rusijos daugiausia aukso perka Kazachstanas, Azerbaidžanas.

Per trečią šių metų ketvirtį viso pasaulio centriniai bankai iš viso nupirko 93 tonas aukso. PAT ataskaitoje rašoma, kad taip nutiko dėl geopolitinės įtampos ir šalių bandymo atsieti savo rezervus nuo JAV dolerio.

PAT specialisto Alistairo Hewitto teigimu, metų pabaigoje centriniai bankai bus įsigiję iki 500 tonų aukso per paskutinį pirkimo protrūkį.

„Nuo 2009 m. centriniai bankai nuolat didina aukso atsargas“, – sakė A. Hewittas. Na o tai, kad Rusija įsigijo daugiau aukso, A. Hewitto manymu, gali būti didesnės geopolitinės rizikos ženklas, kuris kilo Rusijai aneksavus Krymą ir prasidėjus ginčui su Ukraina bei Vakarais.

PAT duomenimis, aukso poreikis visame pasaulyje sumažėjo 2 proc. – iki 929 tonų trečią ketvirtį (Kinija, viena didžiausių rinkų, sumažino pirkimą). Brangenybių paklausa antroje didžiausioje pasaulio šalyje trečią ketvirtį, kuris baigėsi rugsėjį, sumažėjo 39 proc. iki 147 tonų.

Na o aukso poreikis Indijoje žymiai padidėjo, šių metų pradžioje ministru pirmininku tapus Narendrai Modi. Brangenybių paklausa trečią ketvirtį padidėjo 60 proc. – iki 183 tonų.

Nuo spalio auksas atpigo apie 7 proc. – iki 1 160 dolerių už unciją. Šios savaitės pradžioje aukso kaina buvo mažiausia per ketverius metus, vėliau kiek padidėjo, bet iš esmės išlieka pigimo tendencija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (357)