Taigi dažniausiai gruodžio 24-ąją viešojo maitinimo įstaigos užveria duris, nes nesitiki, kad kas nors peržengs jų slenkstį. Tačiau pamažu bent dalis žmonių keičia šeimos tradicijas ir visą dieną nevargsta prie puodų ruošdami 12 patiekalų šventinę vakarienę.

Restoranų Vilniuje ir Palangoje „Žuvinė“ savininkė Rūta Sakalauskienė DELFI sakė, kad ir šiemet trečias Kūčias iš eilės siūlys šventinę vakarienę.

„Mintis pasiūlyti ateiti vakarieniauti gimė dėl to, kad esame žuvies restoranas, tikrai ne dėl to, kad buvo jaučiamas poreikis. Kada Lietuvoje buvo poreikis per Kūčias vakarieniauti restorane? Niekada“, - kalbėjo ji.

Pašnekovė pripažįsta, kad Palangose esantis restoranas nesėkmingai yra dirbęs per Kūčias, tačiau tai nepasiteisino, todėl ir šiemet neveiks. Bet Vilniuje eksperimentas pasiteisino.

Rūta Sakalauskienė
„Tiesiog 2012 m. pasiūlėme specialų meniu, kuriame buvo silkė, kūčiukai, spanguolių kisielius ir pan. Tais metais kažkiek žmonių atėjo, tačiau buvo labai daug norinčių vakarienę išsinešti į namus. Taigi į mažus indelius supakuodavome visą vakarienę dviem, keturiems asmenims“, - prisiminė pašnekovė.

Pernai restoranas nusprendė rengti furšeto tipo vakarienę, tą patį ketinama daryti ir šiemet. R. Sakalauskienė sako, kad nors dar nepaskelbta, kad vėl bus tokia vakarienė, bet lapkričio viduryje buvo rezervuota daugiau nei 10 vietų iš 60 galimų.

„Labai įdomu tai, kad rezervavosi ne užsieniečiai, bet lietuviai. Tai man yra keista. Taip pat ateina ir užsieniečiai. Vakarieniauti per Kūčias ateina tradiciniai mūsų klientai – vidutinio amžiaus žmonės“, - kalbėjo R. Sakalauskienė.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė pripažįsta, kad kai kurie restoranai prieš dvejus-trejus metus pabandė dirbti per Kūčias.

Evalda Šiškauskienė
„Anksčiau per Kalėdas restoranai pasiūlydavo keptą kalakutą ar specialų kepsnį, nes žmonės pabuvę su šeimomis norėdavo išeiti ir į miestą. Tačiau mieste yra atvykusių žmonių, kurie nebūtinai laikosi lietuviškų tradicijų. Taigi poreikis vakarieniauti ir per Kūčias Vilniuje didėja. Taip pat šią dieną restoranai siūlo ne tik vakarieniauti vietoje, bet ir užsisakyti maistą išsinešti“, - DELFI kalbėjo ji.

Pasak pašnekovės, pastebima ir nauja tendencija, kai svečiams siūloma degustacinės vakarienės.

„Pavyzdžiui, užsieniečiams, kurie nežino mūsų tradicijų ir nori paragauti visų 12 patiekalų, tai atrodo patraukli galimybė“, - sakė E. Šiškauskienė.

Vis dėlto šį šventinį vakarą dirba mažuma sostinės restoranų.

Druskininkų viešbutyje „Grand SPA Lietuva“ įsikūręs restoranas taip pat dirba per Kūčias, tačiau jo vadovė Inga Uleckienė sakė, kad specialaus meniu šią dieną nesiūloma.

„Mes visada dirbame per Kūčias ir tikrai žmonės ateina, nes esame viešbučio restoranas, o viešbutyje gyvena žmonės, kurie Kūčių nešvenčia, pavyzdžiui, rusų tautybės. Tačiau pavakarieniauti ateina ir lietuviai“, - DELFI komentavo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)