Daugiausiai smuko pieno produkcijos importas iš nepriklausomai valstybių sandraugai (NVS) nepriklausančių užsienio valstybių: nuo 2013 iki 2014 metų spalio rodiklis sumenko 69 proc. iki 48,9 mln. JAV dolerių.

Per pastaruosius tris mėnesius Rusijos pieno produkcijos trūkumas kilo nedaug, teigia Žemės ūkio konjunktūros instituto atstovė Viktorija Berlaj. "Daugiausiai importuojamos pieno produkcijos, turinčios kompensuoti embargo draudžiamas prekes, turi susidaryti gruodį. Kaip tik šiuo laiku mus pasieks pirmosios prekės iš Lotynų Amerikos", - nurodo ekspertė.

Muitų tarnybos duomenimis 2014 metų rugpjūčio-spalio mėnesiais pieno, grietinėlės, sūrių ir varškės tiekimas iš Lotynų Amerikos buvo smukęs 62 proc. Lyginant su tuo pačiu 2013 metų laikotarpiu rodiklis smuko net 71 proc.

Savo ruožtu daržovių importas iš Azijos bei Lotynų Amerikos 2014 metų spalį, lyginant su tuo pačiu 2013 metų mėnesiu, smuko 50,6 proc. Savo ruožtu rugsėjį rodiklis, lyginant su tuo pačiu 2013 metų mėnesiu, sudarė 51,5 proc., rodo Muitų tarnybos gauti duomenys.

Lotynų Amerikos regiono šalys savo importuojamų daržovių apimtis 2013-2014 metų rugpjūčio-spalio mėnesiais padidino šešis kartus. Vaisių importo apimtys iš minėto regiono šių metų spalį smuko 21 proc., nors dar rugsėjį nuosmukis siekė 11 proc. Tiesa, Azijos šalys rugpjūčio-spalio mėnesiais įvežė į Rusiją 25 proc. daugiau vaisių ir riešutų.

"Šiuo metu matome sumažėjusį vaisių ir daržovių asortimentą - jų trūksta, o kainos auga ir kokybė krenta, - komentuoja duomenis maisto produkcijos prekybos analizės duomenis interneto portalo "FriutNews" vadovė Irina Kozij. - Kita vertus, smukęs rublio kursas tik dar labiau brangina vaisius ir daržoves Rusijos vartotojams, nes daugiausiai prekės perkamos mokant eurais ar JAV doleriais. Augančios šios produkcijos kainos Rusijoje verčia mažinti vartojimą".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)