Dešimčiai dienų į Lietuvą iš Los Andželo atskridęs A. Perezas laiką leis ieškodamos tinkamos vietos prabangiam restoranui. Tačiau į Baltijos šalį amerikietį atviliojo ne šie planai.

Tūkstantinės pajamos dar paauglystėje

A. Perezas - tikras Amerikietiškos svajonės išsipildymo pavyzdys. Mičigano valstijoje gimęs ir užaugęs verslininkas visą vaikystę stebėjo, kaip jo mama sunkiai dirbo po 12 valandų kosmetologe, o patėvis – maisto prekių parduotuvėje. Matydamas, kaip šeima su nerimu laukia kiekvieną mėnesį ateinančių sąskaitų jaunuolis nusprendė, kad reikia kažką daryti.

Paauglio gyvenimas pasikeitė, kai sulaukus 12 metų tėvai jam nupirko pirmą kompiuterį.

„Pamilau internetą ir pradėjau kurti puslapius“, - pasakojo amerikietis.

A. Perezas prasitarė, kad perversmas jo finansuose įvyko, kai sukūrė socialinio tinklo „MySpace“ profilio aplinkų internetinį portalą. Jau po pirmų trijų mėnesių paauglio internetinis puslapis sulaukdavo 14 tūkst. unikalių vartotojų kasdien. Vėliau per mėnesį puslapis sulaukdavo milijono peržiūrų.

„O tuomet buvau vos 14-15 metų“, - prisiminė svečias.

A. Perezas atviravo, kad reklama internetiniame puslapyje jam sugeneruodavo 30-40 tūkst. JAV dolerių pajamas per mėnesį (pagal dabartinį kursą 83-110 tūkst. Lt).

„Tuomet dar neturėjau savo mokesčių mokėtojo numerio, tai slapta naudojausi mamos. Ji sužinojo daug vėliau. Turėjome problemų su IRS (angl. Internal Revenue Service, JAV mokesčių inspekcija)“, - kalbėjo pašnekovas.

Aaronas Perezas
Su uždirbtais pinigais amerikietis elgėsi atsargiai – dalį pinigų taupė ir dar turi dabar. Po poros metų jaunuolis už gerą kainą pardavė savo internetinį puslapį.

„Ir dar prieš pradedant „Myspace“ mirti. Man labai pasisekė“, - teigė jis.

Savo uždarbiu A. Perezas dalijosi ir su sunkiai besiverčiančia šeima, įsigijo automobilį, persikraustė į Los Andželą, kuriame atidarė savo įmonę.

„Neėmiau jokių paskolų ar neieškojau investicijų. Amerikoje labai reta, kai smulkusis verslas neturi skolų. Dalį pinigų investavau į kitus verslus“, - prisipažino pašnekovas.

Su Lietuva susipažino ieškodamas programuotojų

Šiuo metu A. Perezas vadovauja internetinio marketingo bendrovei Los Angele “SEO company LA”. Amerikiečio, jo verslo partnerio ir dar 12 darbuotojų komandos pagrindiniai klientai – medikai.

Kalifornijoje gyvenantis jaunasis verslininkas pasakojo, kad su Lietuva susipažino, kai pradėjo ieškoti programuotojų programėlėms ir internetiniams puslapiams kurti. Lietuvius amerikietis rado internetu.

„Amerikoje labai sunku rasti reikiamus programuotojus už atitinkamą kainą. JAV veikia didžiulės kompanijos, kurios už projektą nori 50-200 tūkst. JAV dolerių, o mažais projektais kartais net neužsiima. Galėjau ieškoti individualių programuotojų, bet norėjau dirbti su kompanija, kadangi pavienis asmuo gali dingti“, - aiškino pašnekovas.

Pradėjęs bendrauti su lietuvių įmone A. Perezas šių metų vasarą pirmą kartą atvyko į Lietuvą. Per vizitą spėjo aplankyti Vilnių, Kauną, Druskininkus, Klaipėdą, Palangą. Amerikietis liko sužavėtas šalimi, todėl dabar jo galvoje daug naujų projektų. Be to, verslininkas prasitaria, kad gal kada Lietuvoje įsigis vasarnamį, kur galės apsistoti ir pailsėti atkeliavęs į Lietuvą.

A. Perezas teigė, kad Lietuva jam miela ir dėl savo klimato panašumo į Mičiganą. Be to, užsienietis žavisi nedideliais miestais. Pats vyras kilęs iš 22 tūkst. gyventojų turinčio miestelio.

Ieško patalpų restoranui

„Matau čia daug potencialo turizmo plėtrai. Jei Amerikoje sugalvoji nuvažiuoti, sakykime, į Las Vegasą, ten už labai gerą viešbutį moki 5-6 tūkst. dolerių per parą. Čia prabangiausiame viešbutyje gali apsistoti už 200 dolerių, už 100 dolerių eiti į SPA“, - kalbėjo verslininkas.

Spalio pabaigoje ketvirtą kartą į Lietuvą atvykęs A. Perezas ieško vietos prabangiam restoranui, kurį norėtų atidaryti Vilniaus senamiestyje.

„Čia turizmas tikrai augs ir matau daug vietų, kurias galima tobulinti. Norėčiau investuoti Vilniuje, nes matau galimybių. Restoranuose įgyvendinus amerikietiškus aptarnavimo standartus būtų pasiektas efektas“, - samprotavo verslininkas.

A. Perezas teigė, kad aptarnavimo lygis nėra prastas Lietuvoje, tačiau jį būtų galima dar šiek tiek kilstelėti į viršų.

„Kartais aptarnavimas gali būti lėtokas: tenka per ilgai laukti, kol būsi pasodintas, maisto, gėrimų. Nesakau, kad aptarnavimas čia blogas. Tačiau Los Andžele yra tiek konkurencijos, kad, jei neturėsi nuostabaus aptarnavimo, klientai tiesiog nueis pas konkurentą ir tavo verslas mirs“, - kalbėjo amerikietis.

Pagalvoja ir iškart daro

Vienu verslu nepasitenkinantis amerikietis pasakojo, kad verslumo gyslelę jame išugdė vaikystės aplinka.

Pasak jo, Šiaurės vakarų valstijose, kur užaugo verslininkas, vyrauja darbininkų klasė. Jie visą laiką turėjo daug ir sunkiai dirbti, kad susikurtų gėrį.

„Ypač Michigane daug automobilių industrijos. Žmonės buvo įpratę dirbti ilgas valandas gamyklose, kad galėtų užsidirbti sąskaitoms, maistui, būstui, vaikų išsilavinimui. Matydamas sunkiai dirbančius tėvus paveldėjau norą sunkiai dirbti ir užsidirbti tam, ko noriu“, - atviravo A. Perezas.

Kita priežastis, padėjusi amerikiečiui pasiekti sėkmės versle, - veiklumas.

„Kai tik turiu idėją, nelaukiu. Kol tik kalbi apie savo idėją, kiti žmonės ir apie ją galvoja. Kol tu apie ją kalbėsi, kiti padarys. Todėl, kai tik ką nors sugalvojame, iškart darome“, - sakė jis.

Dovanoja viltį susirasti milijonierių

Būtent viena iš neseniai A. Perezui kilusių minčių jau įgyvendinta. Jaunas verslininkas sukūrė internetinį puslapį, kuriame antrųjų pusių gali ieškotis pasiturintys pasaulio gyventojai. Internetinė platforma jau veikia 2-3 mėnesius ir per dieną vidutiniškai sulaukia 75 naujų registracijų.

„Yra panašių puslapių, bet pats jais naudojausi ir supratau, kad galima tokius puslapius patobulinti. Jų savininkai neinvestuodavo į marketingą, buvo pasenę puslapių dizainai. Pasakiau, kad mes galėtume tai padaryti geriau, - savo projektą matchmillion.com pristatė verslininkas. - Gimė idėja ir jau po savaitės kūrėme puslapį“.

A. Perezas teigė, kad dabar svarbiausia užduotis jam, kad šis puslapis netaptų eskorto paslaugų skelbimo lenta.

„Puslapis skirtas tarptautinėms pažintims. Žinoma, antrą pusę gali sutikti ir kituose internetiniuose pažinčių puslapiuose, bet ar sutikus žmogų jis galės atskristi pas tave ar tave pakviesti pas save apsilankyti? Čia jau iškyla ir piniginis klausimas. Šitame puslapyje renkasi turtingesni, ambicingesni ir sėkmingesni žmonės“, - sakė amerikietis.

Dar vienas iššūkis kilęs pažinčių portalo autoriams – kaip pritraukti į portalą daugiau vyrų. A. Perezas teigė, kad kol kas apie 75-80 proc. besiregistruojančių vartotojų – moterys. Visgi, pašnekovas atviravo, kad ir tarp jų yra milijonierių.

Dar spalio mėnesį A. Perezas gavo 1 mln. dolerių investiciją šiam portalui plėtoti. Verslininkas teigė, kad investicijos bus leidžiamos portalo reklamai, programėlės kūrimui.

Verslininkas pasakojo, kad kol kas pažinčių portalas yra nemokamas, tačiau jau sugalvota ir schema, kaip bus uždirbami pinigai: moterims norintys parašyti vyrai turės susimokėti už narystę (apie 60-80 JAV dolerių per mėnesį). Moterys vyrams galės atsakyti nemokamai, tačiau, jei norės pirmos parašyti vyrui, taip pat turės turėti narystę.

Paklaustas, ar milijonieriams sudėtinga rasti antrąsias puses, A. Perezas nurodė pagrindinę problemą.

„Nemanau, kad jiems sunku rasti, bet dažniausiai milijonieriai yra labai užsiėmę žmonės. Pats dirbu 12-13 val. per dieną. Prieš atvykdamas į Vilnių kėliausi 5 ryto, sėdėjau darbe iki 10 val. vakaro, o ryte jau išskridau į Europą. Manau, kad didžiausia problema – laikas. Neturiu pakankamai laiko eiti vakarais į barus, restoranus ir ieškoti antros pusės“, - pasakojo jis.

Pats matchmillion.com puslapyje anketą susikūręs amerikietis teigė, kad pats vengia megzti draugystes iš draugų rato.

„Draugo draugas bando suvesti su savo sese, bet jei išsiskirsim, kas nutiks mūsų draugystei“, - retoriškai klausė jis.

Verslininkas įsitikinęs, kad daug dirbantiems ir daug uždirbantiems vienišiams internetinių pažinčių portalai – tinkama išeitis.

„Jausdami atsakomybę už kompaniją ir darbuotojus, jie kartais pamiršta save. Todėl norime sukurti platformą, kur turėdami mažai laiko jie galėtų rasti antrą pusę“, - tvirtino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (178)