Jo tikslas – Dubajus arba Singapūras, ten jis mato daugiau šansų savo antros įmonės finansavimui, rašo bloomberg.com.

Rusijos rizikos kapitalo fondai nori investuoti savo pinigus tik Rusijoje. Mes norime kurti tarptautinį verslą, jie mūsų nepalaikys, – spalio 10 d. Maskvos „Skaitmeniniame spalio centre“ vykusiame forume sakė buvęs bendrovės „Alor SPB“ analitikas. – Mums nereikia labai daug (pinigų). Galbūt (pakaktų) 5 – 10 mln. dolerių (13,6 – 27,3 mln. Lt) pasamdyti inžinieriams, specialistams ir t. t.“

Didžiausias nuo Šaltojo karo laikų Rusijos susidūrimas su JAV ir Europa spartina kapitalo ir šviesiausių protų finansų bei technologijų srityje nutekėjimą. Statistikos duomenimis, per pirmuosius aštuonis 2014 m. mėnesius iš Rusijos emigravo daugiau žmonių (203 659) nei per visus metus. Dėl priėjimą prie užsienio kapitalų ribojančių sankcijų, vyriausybei stiprinant kontrolę pačioje Rusijoje, vis daugiau verslininkų ir investuotojų dairosi kitur.

Nuo tada, kai Rusija kovą aneksavo Krymą, socialinio tinklalapio „VKontakte“ įkūrėjas Pavelas Durovas išvyko iš Rusijos steigti mobiliojo socialinio tinklalapio. Jis sako nenorėjęs vykdyti valdžios reikalavimo pateikti ukrainiečių tinklalapio narių asmeninių duomenų. „Game Insight LLC“, „Forbes“ įvertinta, kaip septinta didžiausia interneto kompanija, perkėlė būstinę iš Maskvos į Lietuvą. Animacijos studijos „Toonbox“ įkūrėjas Pavelas Muntianas perkėlė 15-os darbuotojų kolektyvą iš Maskvos į Kiprą.

„Sberbank“ generalinis direktorius Hermanas Grefas pabrėžė, kad didžiausias Rusijoje skolintojas pastebėjo – daugėja bendrovių, prašančių leidimų savo darbuotojams gyventi užsienyje: „Dabar verslo srityje populiariausias prašymas ne įsteigti įmonę, o išvykti.“

H. Gefas, kurio bankas kontroliuoja 46 proc. Rusijos indėlių ir trečdalį visų paskolų, teigė spalio 1 d. vykusiame Kapitalo forume: „Kol nesutvarkysime aplinkos, niekas nepasikeis.“

Žlugus Tarybų Sąjungai, iš Rusijos masiškai emigravo mokslininkai ir inžinieriai, tad siekdamas užkirsti kelią protų nutekėjimui prezidentas Vladimiras Putinas ėmė inicijuoti tokius projektus, kaip Skolkovo inovacijų centras, kuris turėjo atkartoti Silicio slėnio ekosistemą.

1 000 akrų miestelis to paties pavadinimo Maskvos priemiestyje turėjo būti baigtas pernai, bet Skolkovo inovacijų centras vis dar nebaigtas.

„Skolkovo (inovacijų centras) – puikus sumanymas, tačiau kur produktas?“ – klausė „Vestor.In Partners“ fondo vadovas Pavelas Čerkasinas. – Akivaizdžiai sumažėjo vyriausybės investicijų, o tarptautiniai fondai bėga.“

„Sumažėjo konkurencija dėl rusiškų projektų. Daugelis fondų užsidaro, ne tik užsienio fondai, bet ir Rusijos fondai, kurie buvo priklausomi nuo užsienio lėšų“, – interviu teigė verslininkas Vladislavas Solodkis.

Kaip spalio 17 d. pranešė leidinys „Kommersant“, Liuksemburgo fondas „Mangrove Capital Partners“ sustabdė veiklą Rusijoje. Į Rusijos interneto parduotuves „Oktogo.ru“ ir „KupiVip.ru“ investavęs fondas neatrašė į elektroninius laiškus ir neatsiliepė į telefono skambučius.
Informacinių technologijų paslaugų tiekėja „Luxoft Holding Inc.“ perkėlė vadovus ir apie 100 inžinierių iš Rusijos ir Ukrainos į Šveicariją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)