Tai paaiškėjo po to, kai Europos Centrinis Bankas (ECB) atliko testavimą nepalankiausiomis sąlygomis. Bankai dabar turi devynis mėnesius pataisyti savo finansinę padėtį.

Nurodoma, kad tarp 25 testo neišlaikiusių bankų – 9 Italijos bankai, 3 graikų bankai ir 3 Kipro bankai.

Patikrinimas buvo atliktas 130 Europos Sąjungos bankų, siekiant išsiaiškinti, ar jie gali atlaikyti kitą finansų krizę. Peržiūra buvo grindžiama bankų finansine būkle 2013 m. pabaigoje.

Daugelis jų jau ėmėsi priemonių, kad būtų pagerintų finansinį balansą.

Didžiausius Lietuvos bankus įvertino gerai

Lietuvos bankas praneša, kad trys didžiausi Lietuvoje veikiantys bankai – AB SEB bankas, „Swedbank“, AB, ir AB DNB bankas – turi itin solidžią kapitalo atsargą ir pakankamai konservatyviai vertina riziką. Tai paaiškėjo po to, kai Europos Centrinis Bankas (ECB), bendradarbiaudamas su Lietuvos banku, patikrino minėtų komercinių bankų turto kokybę ir atliko testavimą nepalankiausiomis sąlygomis.

„Pirmą kartą tokiu dideliu mastu ir vienu metu pagal bendras taisykles visoje Europoje atlikto išsamaus vertinimo rezultatus įsitikinome – Lietuvoje veikiančių bankų, kurie sudaro daugiau nei 70 % visos šalies bankų sistemos, finansinė sveikata yra puiki ir jie su didele atsarga vykdo priežiūros reikalavimus: turi pakankamai kapitalo ir kokybiško turto įsipareigojimams padengti“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Ingrida Šimonytė.

Anot I. Šimonytės, ECB inicijuotas vertinimas atliktas siekiant maksimalaus skaidrumo prieš Bendro priežiūros mechanizmo veiklos pradžią šių metų lapkričio mėn., kai ECB perims svarbiausių euro zonos bankų tiesioginę priežiūrą. Išsamaus vertinimo metu buvo įvertinta 130 Europos bankų turto kokybė ir testavimu nepalankiausiomis sąlygomis patikrintas jų atsparumas galimiems šokams.

Lietuvos bankų turto kokybės peržiūros metu buvo itin nuodugniai patikrintas bankų turtas ir beveik jokių vertės pokyčių nenustatyta. Tai reiškia, kad apskaita bankuose yra deramai konservatyvi, o rizika vertinama išsamiai ir teisingai.

Įvertinus tikrintų bankų turtą, konstatuota, kad jų kapitalo pakankamumo rodikliai šių metų pradžioje gerokai viršijo minimalų 8 % reikalavimą: SEB banko kapitalo pakankamumo rodiklis sudarė 14,87 %, „Swedbank“, AB, – 22,39 %, o AB DNB banko – 16,34 %.

Testavimas nepalankiausiomis sąlygomis taip pat atskleidė, kad bankai pajėgtų atlaikyti reikšmingus šokus. Net ir nepalankaus raidos scenarijaus atveju bankų kapitalo pakankamumo rodikliai daugiau kaip du kartus viršytų reikalaujamą minimalų kapitalo pakankamumo rodiklį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)