Buvęs ministras, dabar vadovaujantis visuomeninei organizacijai „Pilietinių iniciatyvų komitetas“, savo nuomonę apie Rusijos ekonomikos ateitį išsakė Maskvos biržos forume, kurios sesija vyko Londone, praneša RIA „Novosti“.

„Aš manau, kad prireiks vienerių ar dviejų metų, kad būtų nustatytas Ukrainos pietryčių teritorijų statusas. Tai bus laikotarpis, kai sankcijos ir toliau veiks“, – pareiškė A. Kudrinas. Vėliau jis pridūrė, kad, jo manymu, „sankcijos nebus griežtinamos“.

Jis taip pat pabrėžė, kad dabar svarbu, kad sankcijos nebūtų griežtinamos, kad nebūtų neapibrėžtumo. „Šiandien aš matau daugiau požymių, kad sankcijos nebus griežtinamos. Kraštutiniu atveju, bent jau kurį laiką jos liks šiame lygmenyje. Tai jau leidžia veikti ir planuoti tolimesnius žingsnius“, – sakė buvęs finansų ministras.

A. Kudrinas prognozuoja, kad naftos kainos artimiausius penkerius metus liks žemos – apie 80-85 dolerius už barelį. „Tai susiję pirmiausia su skalūnų naftos ir skalūnų dujų plėtra. Dujos dažnai pakeičia naftą“, – paaiškino jis. Be to, Artimieji Rytai nenori užleisti savo pozicijų pasaulinėje ekonomikoje, o tai taip pat turi įtakos naftos kainoms.

Ekonomistas mano, kad šiuo metu pagrindinė Rusijos problema – struktūrinių reformų nebuvimas. A. Kudrinas pažymėjo, kad dabar, kol veikia sankcijos, svarbu neleisti nusilpti finansinėms įstaigoms. „Yra pavojus, kad dėl sankcijų įtakos daugelyje sferų sustiprės rankinis valdymas, valstybės dalyvavimas ir įsikišimas metodų ir finansavimo prasme“, – įspėjo A. Kudrinas.

Priminsime, kad vasarą A. Kudrinas sankcijų sukeltus Rusijos nuostolius įvertino 200 milijardų dolerių (543 milijardais litų) per tris metus, pažymėdamas, kad „Rosneft“ vyriausybei pateikta 1,5 trilijono rublių (99,26 milijardo litų) užklausa patvirtina jo prognozes.

A. Kudrinas dešimto dešimtmečio pradžioje dirbo Sankt Peterburgo mero Anatolijaus Sobčiako administracijoje kartu su Vladimiru Putinu, o 1996-1997 metais vienu metu užėmė ir prezidento Boriso Jelcino administracijos vadovo pavaduotojo postą, ir vadovavo kontrolės bei revizijos valdybai. A. Kudrinas ir taip pat 1996 metais iš Sankt Peterburgo į Maskvą dirbti atvažiavęs V. Putinas laikomi „Čubaiso komandos“ nariais.

2000 metų gegužės 18 dieną A. Kudrinas buvo paskirtas į finansų ministro pareigas ir užėmė šį postą vienuolika metų. Be to, jis buvo ministro pirmininko pavaduotoju 2000-2004 ir 2007-2011 metais. Ekspertai mano, kad vadovaudamas Finansų ministerijai, A. Kudrinas griežtai valdė šalies finansus, vykdė mokesčių ir biudžeto reformas, išliko laisvosios rinkos šalininku.

2011 metais Dmitrijus Medvedevas, tada užėmęs Rusijos prezidento postą, A. Kudriną atstatydino. Jis buvo atleistas už tai, kad išreiškė nepritarimą prezidento politikai ir pareiškė nematantis savęs vyriausybėje, kuriai gali vadovauti D. Medvedevas.

Gegužės pabaigoje buvęs ministras pažymėjo, kad „praėjo itin didelio pelno ir pajamų laikotarpis“, šalis pereina į normalių pajamų iš dujų pramonės laikotarpį – tokių pačių kaip kitose pramonės šakose. A. Kudrinas mano, kad dujų kaina vistiek kris visame pasaulyje, ypač pradėjus plačiai naudoti skalūnų dujas ir pasinaudojus galimybe pervežti suskystintas dujas į bet kurią pasaulio vietą.

Birželio pabaigoje buvęs finansų ministras davė ilgą interviu ITAR-TASS, kuriame pareiškė, kad vyriausybė priima sprendimus, mažinančius ekonomikos augimą, nors jį reiktų didinti. Tada jis taip pat pažymėjo, kad tolimesnis konflikto Ukrainoje eskalavimas ir karinis įsikišimas į šios šalies rytuose susiklosčiusią situaciją dėl Vakarų ekonominių sankcijų ir ginklavimosi varžybų gali kainuoti Rusijos gyventojams iki penktadalio jų pajamų. Rusijoje yra jėgų, norinčių izoliuoti šalį nuo išorinio pasaulio, tačiau verslo atstovai norėtų ir toliau tęsti darbus bei investuoti į pasaulines rinkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)