„Be abejonės, mes bendraujame ir su Centriniu banku, ir tarpusavyje. Yra alternatyva – mes galime pasinaudoti jau egzistuojančia Centrinio banko sistema, galime sukurti ir savo sistemą – vedame derybas su „Sberbank“ banku“, – pasakė VTB vadovas, kurį cituoja UNIAN.

A. Kostinas pabrėžė, kad Centrinio banko sistema jau egzistuoja, bet ją naudoti brangu.

„Ji keliskart brangesnė, nei mokesčiai naudojant SWIFT sistemą, – paaiškino VTB vadovas. – Jei mes banke sukursime savo sistemą – o tai nėra sunku, ir mes to siekiame – ji bus pigesnė. O vėliau jau bus galima derėtis su Centriniu banku.“ Jo nuomone, problemų su vidiniais atsiskaitymais Rusijoje nėra.

„Man atrodo, yra galimybė susitarti su SWIFT dėl tam tikro nacionalinio centro įsteigimo šiuo klausimu, problemų čia neturėtų būti“, – mano A. Kostinas. Tačiau jis pabrėžia, kad jei Rusijos bankų sistema bus atjungta nuo SWIFT, kils sunkumų vykdant tarptautinius atsiskaitymus, ir kol kas šios problemos sprendimo nėra.

„Žinoma, yra kiti būdai atlikti atsiskaitymus, bet visi jie pasenę, reikalauja daug pastangų, tad tikros alternatyvos nėra, tačiau mes irgi svarstome kelis variantus, jie iš esmės egzistuoja“, – konstatavo I. Kostinas.

Anksčiau spalio mėn. tarptautinės bankų informacijos apsikeitimo sistemos SWIFT atstovai pareiškė, kad dėl kompanijai daromo spaudimo neketina atjungti Rusijos nuo savo sistemos. Ši sankcija daugelio analitikų buvo įvardinama kaip „baisiausia ir kraštutinė“, kurios gali griebtis Vakarai prieš Rusiją.

Rugsėjo mėn. viduryje SWIFT jau pareiškė, kad Europos Parlamento rekomendacija atjungti Rusiją nuo tarptautinės bankų informacijos apsikeitimo sistemos pažeidžia kompanijos teises ir daro didžiulę žalą jos reputacijai.

SWIFT – tai pasaulinių tarpbankinių finansinių telekomunikacijų bendrija, ši sistema užtikrina 1,8 mlrd. pranešimų perdavimą per metus, kasdien per SWIFT tinklą įvykdoma mokėjimo pavedimų už beveik 6 trln. dolerių, sistemoje dalyvauja daugiau nei 10 tūkst. finansinių organizacijų 210-yje pasaulio šalių.

Pagal SWIFT nuostatus, kiekvienoje šalyje sukuriama narių grupė ir vartotojų grupė. Rusijoje jas apjungia asociacija „RosSWIFT“. Asociacijos duomenimis, pagal SWIFT sistemos vartotojų skaičių Rusija užima antrą vietą po Jungtinių Amerikos Valstijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)