Rotenbergai dažnai įvardinami kaip vieni „įtakingiausių Rusijos verslininkų". Arkadijaus turtas vertinamas 3,2 mlrd. dol., Boriso turtas - 1,5 mlrd. dol. vertės. Jie priklauso artimam Rusijos prezidento Vladimiro Putino ratui.

A. Rotenbergo sūnui Igoriui atiteko 26,4 proc. bendrovės „Mostotrest“ aktyvų, o Boriso Rotenbergo sūnui Romanui – suomių įmonės „Arena Events“ kontrolė, praneša Newsru.com su nuoroda į leidinį „Vedomosti“.

„Mostotrest“ atstovas patvirtino leidiniui, kad Arkadijus Rotenbergas aktyvų bendrovėje nebeturi. Tačiau ekspertai abejoja, kad verslininko veiksmai susiję su sankcijomis, kurias Jungtinės Amerikos Valstijos ir Europos Sąjunga anksčiau pritaikė prieš brolius Rotenbergus, priklausančius, anot žiniasklaidos, artimam Rusijos prezidento Vladimiro Putino ratui. Kaip leidiniui „Vedomosti“ paaiškino finansinių investicijų bendrovės „Metropol“ analitikas Andrejus Rožkovas, bendrovė nesiekia pritraukti Vakarų bankų kreditų, o jos technikai galima rasti pakaitalą Azijoje.

Anksčiau JAV vadovybė rekomendavo savo piliečiams būti atsargiems vykdant operacijas su organizacijomis, susijusiomis su asmenimis, įtrauktais į sankcijų sąrašą, jei minėtoms organizacijoms priklauso mažiau nei 50 proc. bendrovės kapitalo. Tai yra, JAV fiziniams ir juridiniams asmenims rekomenduojama patikrinti, ar viena arba kita bendrovė nėra kontroliuojama asmenų, įtrauktų į juodąjį sąrašą.

Liepos mėn. Arkadijus Rotenbergas išėjo iš „TPS Real Estate Holding“ kapitalo. Šiai bendrovei priklauso 100 proc. „TPS Nedvižimost“. Jo aktyvų dalis atiteko sūnui Igoriui, leidiniui „Vedomosti“ pranešė asmenys iš verslininko aplinkos. Savo ruožtu, Borisas Rotenbergas savo sūnui Romanui, kuris yra ledo ritulio klubo „SKA“ viceprezidentas, pardavė dalį kapitalo Suomijos versle: 50 proc. „Arena Events Oy“, kuriai priklauso „Hartwall Arena“, viešbutis „Langvik“ ir 49 proc. ledo ritulio klubo „Jokerit“. Apie tai leidiniui „Vedomosti“ pranešė pats Romanas Rotenbergas. Kaip paaiškėjo, dar 0,5 proc. „Arena Events Oy“ Romanui Rotenbergui pardavė Genadijus Timčenka.

Praeitą penktadienį „Vedomosti“ pranešė, kad Arkadijus Rotenbergas nebėra buvusių Novorosijsko jūrų prekybos uosto savininkų Aleksandro Ponomarenkos ir Aleksandro Skorobogatkos partneris jų versle – kompanijoje „TPS nedvižimost“. Kodėl A. Rotenbergas paliko bendrovės bendrasavininkių gretas, šaltiniai nepranešė, bet ekspertai šį sprendimą susiejo su sankcijomis – „TPS nedvižimost“ turi pritraukti kreditus, o jei vienas iš bendrasavininkių įtrauktas į juodąjį sąrašą, tai tampa problematiška.

Broliai Rotenbergai ir toliau lieka „SMP banko“ savininkais, leidiniui pranešė banko atstovas. SPARK duomenimis, jie išliko ir „Strojgazmontaž“ savininkais.

Sankcijas prieš brolius Rotenbergus Vakarai, protestuodami prieš Rusijos poziciją Ukrainos atžvilgiu, įvedė pavasarį. Prieš tris savaites Italijos finansų policija areštavo Arkadijaus Rotenbergo aktyvus, kurių vertė apie 30 mln. eurų (apytikriai 104 mln. Lt.), įskaitant apartamentus ir kelias vilas Italijoje bei liukso klasės viešbutį „Berg Luxury“ Romos centre.

Praeitą savaitę Rusijos Valstybės Dūma priėmė skandalingą įstatymą dėl kompensacijų Rusijos gyventojams, nukentėjusiems nuo neteisėtų užsienio teismų sprendimų. Šį įstatymo projektą žiniasklaida praminė „įstatymu dėl Rotenbergo vilų“, nes jį priėmus oligarchas galės pretenduoti į kompensaciją iš Rusijos biudžeto dėl patirtų finansinių nuostolių. Praeitą ketvirtadienį Rusijos Valstybės Dūmos komitetas paskyrė maksimalų 30-ies dienų laikotarpį, skirtą teikti šio įstatymo pataisoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)