Ūkininkų krautuvėlių „Vikis“, kurios įsikūrusios „Rimi“ Hypermarket prekybos centruose, vadovas Edgaras Mankus teigia, kad arklienos produkcijos tiekėjų buvo ieškoma jau kurį laiką ir šios produkcijos pirkėjams imta siūlyti pradėjus bendradarbiauti su UAB „Arklienos krautuvėle“. Arklienos produkcija gaminama iš mėsinių arklių, auginamų Žemaitijoje.

Pasaulyje, pašnekovo teigimu, arkliena populiari Kinijoje, JAV, Meksikoje, Kazachstane, Italijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Argentinoje, Mongolijoje.

„Kol kas arkliena – didelė naujiena Lietuvoje, tad pradžioje norėjome stebėti pirkėjų reakciją į šią produkciją rinkoje. Ateityje planuojama arklienos turėti visuose Vilniaus ir Kauno „Vikis“ krautuvėlėse“, - teigė E. Mankus.

Pasak verslininko, prekybos centro pirkėjams buvo pasiūlyta arklienos gaminių paragauti pačioje parduotuvėje.

„Buvo daug nuostabos, kad tokia mėsa išvis prekiaujama, - teigė jis. - Apie arklieną žinojo ir nenustebo vyresnio amžiaus pirkėjai. Senjorai mielai pasakojo, kad arklieną anksčiau Lietuvoje buvo delikatesas ir labai vertinama mėsa“.

Paprasti arkliai nedomina

UAB „Arklienos krautuvėlės“ vadovas Valdas Skiesgilas pasakojo, kad arklienos gaminius iš pradžių ūkininkų turgeliuose pradėjo siūlyti nuo praėjusios žiemos. Šiuo verslu vyras nutarė užsiimti, nes jo uošviai jau kuris laikas prekiavo arkliena su italais.

Lietuviams verslininkas siūlo vytintos, rūkytos, džiovintos arklienos produkciją.

„Arklius superkame iš Lietuvos ūkininkų. Jie yra specialios veislės. Paprastų arklių mums net neapsimokėtų vežti skersti“, - kalbėjo V. Skiesgilas.

Pasak pašnekovo, arklienos produkcijos kaina yra didesnė nei jautienos, tačiau mažesnė nei žvėrienos. Rūkytų arklienos gaminių kaina svyruoja nuo 45 Lt/kg iki 60 Lt/kg, vytintos arklienos – apie 120 Lt/kg.

Arklių paversti dešromis neapsimokėjo

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Muzeologijos katedros vedėjas Rimvydas Laužikas teigė, kad lietuvių istorijoje arklienos valgymo tradicijų nebuvo. LDK maisto ir valgymo kultūra besidominčio mokslininko žiniomis, nėra išlikusių receptų, kuriuose būtų minima arkliena.

„Iš priešistorės laikų, piliakalniuose yra randama arklių kaulų, kai kurie su šiokiomis tokiomis valgymo žymėmis. Gal kažkiek buvo valgyta, bet nereikšminga“, - teigė jis.

Arklienos R. Laužikas neranda ir XVII a. pab. knygoje, kurioje surašyti tuo metu lietuvių naudoti maisto produktai.
„Arklys buvo labai brangus daiktas ir iš jo daryti dešras buvo per brangu. Tikriausiai dėl to ir nesusiformavo arklienos valgymo tradicija“, - pastebėjo pašnekovas.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė teigė, kad Lietuvoje jau kuris laikas prabangiuose restoranuose galima paragauti patiekalų iš arklienos. Tačiau moteris sutinka, kad čia žmonėms iškyla ir emocinis klausimas.

E. Šiškauskienė teigė, kad jai teko dalyvauti arklienos produkcijos degustacijoje.

„Skonis panašus į jautienos. Šiek tiek kitoks skonis yra, bet užsimerkus degustuojant nepasakytum, kad čia kažkokia kita mėsa“, - teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)