Tuo metu ir partiečiai, ir koalicijos partneriai šitaip išsigandus žmonėms dabar vargu, ar ryšis balsuoti už tokį pasiūlymą Seime, bet ne tik šis valdžios sprendimas stebina: kitąmet Finansų ministerija prognozuoja Lietuvai optimistinį augimą – daugiau nei 3 proc. Tuo metu visas pasaulis vėl dalijasi itin nemaloniomis nuojautomis. Dangus griūna visur – tik ne pas mus.

Kitais metais Vyriausybė siūlo naikinti 9 proc. PVM lengvatą ir remti tuos, kurie tikrai neišgali susimokėti už šildymą ir skirti tiesioginę paramą. Žmonės sunerimę, nes gyveno premjero pažadais atpiginti šildymą. Pingant dujoms, gali ir nepalengvėti mokesčių našta.

Sprendimas kiršina socialdemokratus. Finansų ministras Rimantas Šadžius šį pasiūlymą į biudžetą, pasirodo, įrašė net nepasitaręs nei su frakcija, nei su koalicijos nariai. Kai kurie „socdemai“ grasina R. Šadžių ir iš ministrų atleisti. Tuo metu „darbiečiai“, šiaušdamiesi prieš PVM lengvatos naikinimą, renkasi populiarumo balsus.

„Tol, kol nebus aiškaus kompensavimo mechanizmo, Darbo partija šios lengvatos panaikinimui nepritars“, - teigė parlamentarė Loreta Graužinienė.

Panaikinus lengvatą šildymui kitų metų biudžetas pasipildytų maždaug 200 mln. Lt. Tiesa, mažiausiai 40 mln. Lt tektų atiduoti kompensacijoms. Tad perskirstymui liktų viso labo 160 mln. Lt.

Ne visi galės pretenduoti į kompensacijas, tad bus nemažai žmonių, kurie skaudžiai pajus šildymo pabrangimą. Juk jau šiemet šilumininkams Lietuvos gyventojai yra įsiskolinę beveik 300 mln. Lt.

Ar dėl 160 mln. Lt verta buvo tiek malkų priskaldyti?

„Biudžetas buvo pradėtas sudarinėti iš kito galo. Pirmiausia – susumuojamos visos reikalingos išlaidos, kurių niekaip neišvengsi, ir tada galvojama kaip pritempti pajamas prie tų išlaidų“, - įžvelgia SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Apskritai ekspertai net linkę girti tai, kad Vyriausybė siūlo naikinti šią, šildymo PVM, lengvatą.

„Visumoje geras sprendimas dėl prastokų viešųjų ryšių tapo štai tokiu bjauriuoju ančiuku“, - tęsė ekonomistas.

Kad ir kaip žiūrėsi, PVM lengvatos naikinimas ir tabako bei alkoholio akcizų didinimas kol kas yra vienintelės biudžeto pajamos, kurias valdžia tikisi gauti iš mokesčių didinimo. Tuo metu biudžeto išlaidos kitais metais išauga kone milijardu.

Vien būtinosios išlaidos pensininkams ir krašto apsaugai viršija 700 mln. Lt. Tarkime, jei pavyktų iš Amerikos parkeliavusiems A. Butkevičiui ir R. Šadžiui nuraminti pasišiaušusius partijos bičiulius ir „darbiečius“ dėl PVM lengvatos, iš kurio dangaus kris visi kiti šimtai milijonų?

„Planuoti dabar tokius optimistiškus rodiklius reikia turėti drąsos“, - pastebėjo G. Nausėda, kalbėdamas apie R. Šadžiaus skaičiavimus, kad kitais metais šalies ekonomika augs daugiau nei 3 proc.

Tačiau paradoksalu – Finansų ministerija yra turbūt vienintelė institucija, kuri trykšta tokiu optimizmu.

„Jeigu jūs pasižiūrėtumėte augimą kitų šaltinių, sakykime, analitikų, niekas nėra toks optimistas“, - pabrėžė Sigitas Besagirskis, Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) kaip tik šią savaitę paskelbė mažinantis daugelio pasaulio šalių ekonomikos augimo prognozes, o fondo vadovė įspėjo, kad euro zonos ekonomika, regis, jau rodžiusi tam tikrus gyvybės požymius, vėl grimzta į recesiją. Ar Lietuvos ekonomika važiuos taip, kaip važiavusi ligi šiol?

„Mes iki galo dar nepajėgūs įvertinti Rusijos sankcijų ir ypatingai Rusijos ekonomikos silpnėjimo poveikį tiek Lietuvos, tiek visos Europos Sąjungos ekonomikai“, - kalbėjo G. Nausėda.

Bet ši Vyriausybė mano, kad augs (ekonomika – red.) ir žydės. Tad kame reikalas?

Gal dėl to, kad ir 2008 m., prieš pat krizę, ir dabar prie Finansų ministerijos vairo stovi tas pats optimistas – R. Šadžius. Tiesa, žmogus – toks pat, optimizmas – toks pat, tik Lietuvos padėtis kokybiškai geresnė.

„Tikrai Lietuvos neištiks tokio masto ekonomikos nuosmukis, koks ištiko 2009 m.”, - žadėjo G. Nausėda.

Tačiau jei nepasitvirtins R. Šadžiaus ir A. Butkevičiaus optimizmas, kas tada?

„Vyriausybė visada turi vieną šaltinį, kai pritrūksta pinigų, tai yra skolinimasis. Dabar Lietuvos ekonomikos situacija yra gerokai geresnė ir eksperimentuoti ir žaisti yra daugiau erdvės. Be to, įsivesime eurą, būsime euro zonoje, skolintis, ko gero, bus dar pigiau Lietuvai“, - svarstė S. Besagirskis.

Tad R. Šadžiaus optimizmas gal ir tikslingas – „socdemams“ padės atlaikyti žiemą, o paskui jau savivaldybių rinkimai ir rengimasis Seimo. Juk gyvenimas prie „socdemų“ turi tik gerėti, o ne atvirkščiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)