Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį paskelbė, kad bendrovei „AJ Šokoladas“ vadovaujantis šokolado karaliumi tituluojamas 49 metų verslininkas Algimantas Jablonskas apgaulingai tvarkė dabar jau bankrutuojančios bendrovės „Samtukas“ buhalterinę apskaitą.

Teisėja Virginija Liudvinavičienė verslininkui skyrė 30 MGL (3 900 litų) baudą. A. Jablonskas buvo išteisintas dėl kaltinimų 75 138,38 Lt turto iššvaistymu, nes jo kaltė nebuvo įrodyta.

Baudžiamojoje byloje buvo minimas ir prieš kelerius metus vykusio televizijos projekto „Vertas milijono“ nugalėtojas, sriubos restoranų idėją sumąstęs Irmantas Jablonskas – jis A. Jablonsko sūnus. Teisme paaiškėjo, kad šokoladų gamybos verslą valdantis A. Jablonskas gelbėjo restoraną „Irmanto sriubos“ įkūrusį savo sūnų I. Jablonską ir apie finansinius pažeidimus ikiteisminio tyrimo metu vengė papasakoti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnams.

„Nenorėjau „kišti“ sūnaus, norėjau jį apsaugoti, bet atsitiko taip, kad reikia viską papasakoti“, – teisme pareiškė A. Jablonskas.

Bylos duomenimis nustatyta, kad bendrovės „AJ Šokoladas“ vadovas aplaidžiai tvarkė buhalterinę apskaitą, kai nuo 2010-ųjų vasario iki tų pačių metų gegužės į dabar jau bankrutuojančios bendrovės „Samtukas“ („AJ Šokoladas“ valdė jos 70 proc. akcijų) buhalterinius dokumentus neįregistravo 75 138,38 Lt priėmimo kvito bei lėšų neapskaitė bendrovės kasos pajamose.

Teisme A. Jablonskas pripažino, kad aplaidžiai tvarkė buhalteriją: „Tikrai neturėjau energijos jai tvarkyti.“

„Verslą kūrė mano sūnus, o aš tik padėjau, tuo metu bendrovės vadovas buvo mano sūnus Irmantas, jis ir privalėjo viską susitvarkyti, bet nesutvarkė visų dokumentų ir oficialiai registre neužsiregistravo, todėl nebuvo oficialus vadovas“, – sakė A. Jablonskas.

Verslininkas prisipažino, kad prisiėmė atsakomybę už sūnų ir ikiteisminio tyrimo metu tyrėjams pasakė, kad būtent jis nesutvarkė visų privalomų dokumentų. „Šiandien faktai yra tokie, kad už buhalteriją atsakingas Irmantas, jis prisiekinėja, jog viską buvo sutvarkęs“, – sakė A. Jablonskas.

Kad buvo faktinis „Samtukas“ vadovas, neneigė ir pats I. Jablonskas. „Padariau vienintelę klaidą – pamiršau ir per savo jaunatviškumą dokumentų nenunešiau į Registrų centrą“, – sakė jaunasis verslininkas.

Jis prisipažino, kad jo įkurta bendrovė būtų dar anksčiau „užsilenkusi“, jeigu ne iš tėvo gauta pagalba.

Teisme I. Jablonskas pasakojo, kad 2008 m. laimėjo ir įgyvendino projektą „Vertas milijono“, tačiau tuo metu jam tebuvo 18 metų, turėjo daug darbų ir dar reikėjo pabaigti mokyklą, todėl kurį laiką bendrovei vadovavo kiti žmonės. Į verslą vaikinas teigė įsiliejęs 2009-ųjų vasarą – atleido tuometę vadovę, tačiau akcininkų susirinkimo protokolo, kuriuo buvo paskirtas direktoriumi, nenunešė ir neužregistravo į Registrų centrą.

„Tuo metu šalyje buvo prasidėjusi krizė, mūsų restoranui kaimynas kenkė įvairiais būdais, užsuko vandenį, todėl sustojo veikla, o nuomos mokestį už patalpas reikėjo mokėti, buvo prarasta dalis klientų, patyrėme nuostolių, todėl kreipiausi patarimo ir pagalbos į tėtį – jis sutarė, kad patalpų savininkas sumokės apie 70 tūkst. Lt kompensaciją, šie pinigai buvo įnešti „AJ Šokoladas“ už skolas, nes panašią sumą buvau skolingas už tortus ir kt.“, – sakė I. Jablonskas.

Jaunasis verslininkas įsitikinęs, kad šie pinigai turėjo figūruoti ir bendrovės „Samtukas“ dokumentuose, tačiau kodėl jų niekas nerado, jis taip ir negalėjo paaiškinti – esą gal kur dingo.

Vis dėlto, „AJ Šokoladas“ dokumentuose buvo įforminta, kad bendrovė „Samtukas“ daugiau kaip 70 tūkst. Lt sumokėjo kaip skolą, todėl teismas nutarė, kad nėra surinkta abejonių nekeliančių duomenų, kad A. Jablonskas iššvaistė „Samtuko“ turtą.

Tačiau teismui nekilo abejonių, kad A. Jablonskas yra atsakingas už apgaulingą „Samtuko“ buhalterijos tvarkymą, nes nebuvo galima iš dalies nustatyti 2010 m. bendrovės gautų pajamų.

Pasak teismo, šokolado karalius prisipažino, kad tuo metu, kai bendrovėje „Samtukas“ nebuvo vadovo, jis pats tvarkė visus restorano reikalus – bendravo su tiekėjais, kreditoriais ir nuomotojais dėl nuomos, tvarkydavo visus būtiniausius bendrovės buhalterinės apskaitos dokumentus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)