Skolos vertybinių popierių išleidimas šioms įmonėms buvo sustabdytas šių metų liepos mėn., kai Europos Sąjunga (ES) ir JAV dėl Ukrainoje įvykusios Malaizijos oro linijų lėktuvo katastrofos sugriežtino Rusijai taikomus apribojimus. 

„Moody‘s“ ekspertai įsitikinę, kad neturėdamos prieigos prie pasaulinių rinkų Rusijos įmonės nesugebės refinansuoti skolų.

Kaip rašo „Vedomosti“, 2016 m. prasidėsianti kreditų krizė labiausiai smogs kalnų-metalurgijos ir statybų, o taip pat ir nekilnojamojo turto sektoriams.

„Daugumos Rusijos įmonių likvidumo lygis pakankamas tam, kad šios įmonės galėtų padengti įsiskolinimus 2015 m. Tačiau jei šios įmonės neatkurs prieigos prie pasaulinių kapitalo rinkų, situacija susiklostysianti per artimiausius dvejus metus kelia nerimą“, - kalbėjo „Moody‘s“ vykdomasis direktorius Davidas Staplesas, atsakingas už su besivystančiomis rinkomis dirbančias įmones.

Rusijos centrinio banko pateikiamais duomenimis, Rusijos bankai ir korporacijos iki 2015 m. pabaigos privalo padengti 134 mlrd. JAV dolerių (366,21 mlrd. litų) siekiančią užsienio skolą.

 „Moody‘s“ analitikai baiminasi, kad ši dinamika gali sukelti kapitalo nutekėjimo srautų didėjimą, kurie per pirmuosius šešis 2014 m. mėnesius jau pasiekė 74,6 mlrd. JAV dolerių (202,23 mlrd. litų).

„Grynojo kapitalo nutekėjimo metinė ir ketvirčio išraiška stipriai padidės antroje metų pusėje“, - patikino vyriausiasis „BKS premjer“ ekonomistas Vladimiras Tichomirovas.

 Anot jo, pagrindiniai kapitalo nutekėjimo augimo veiksniai – tai aktyvus užsienio skolos padengimas ir Rusijos įmonių iš eksperto gaunamų pajamų saugojimas užsienio sąskaitose.

Analitikai mano, kad dėl prieigos prie pasaulinės kapitalo rinkos nebuvimo labiausiai nukentės nedidelės privačios įmonės, kurioms, skirtingai nuo į sankcijų sąrašą įtrauktų „Rosneft“ ir „Gazprom“, vyriausybė nepažadėjo suteikti valstybinės paramos. 

„Kadangi nedidelės įmonės paprastai turi nemažai įsiskolinimų, manome, kad galiausiai prasidės jų kova dėl išlikimo, tačiau šis procesas truks mažiausiai keturis ar penkis ketvirčius“, - patikino vyriausiasis „Deutsche Bank“ Rusijoje ekonomistas Jaroslavas Lisovolikas. 

„Neaptarnaujamų įsiskolinimų dalis pradės augti artėjant 2015 m. pabaigai“, - pridūrė J. Lisovolikas.

Rugsėjo 12 d. ES ir JAV pranešė apie naujų Rusijai skirtų apribojimų taikymą dėl Rusijos pozicijos Ukrainos klausimu.

 Į ES sankcijų sąrašą įtraukti 24 asmenys. Šie naujieji apribojimai taip pat palietė įmones „Rosneft“, „Transneft“, „Gazprom neft“ ir penkis bankus: „Sberbank“, VTB, VEB, „Gazprombank“ ir „Rosselchzbank“. Į JAV sankcijų sąrašą įtrauktas didžiausias Rusijos bankas „Sberbank“, įmonės „Gazprom“, „Lukoil“, „Surgutneftegaz“, „Transneft“, „Gazprom neft“ ir valstybinė korporacija „Rostech“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (650)