Skubėjo, kad nesunaikintų dokumentų

„Preliminariai, vien rugpjūtį HBH pramogų komplekse nuslėptų pajamų suma siekia 800 tūkst. litų. Realiai vertinant, vidutiniškai buvo nuslepiama 30-40 proc. gaunamų pajamų“, - vardijo ikiteisminį tyrimą organizuojantis ir jam vadovaujantis Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrojo persekiojimo skyriaus prokuroras Linas Kiaurakis.

Pareigūnų teigimu, tai, jog komplekse buvo aiškiai pasirengta slėpti pajamas, tariamai įrodo ir faktas, kad jame nebuvo galima atsiskaityti banko kortelėmis. Tačiau HBH pramogų komplekso teritorijoje veikė bankomatas, kuriame klientai bet kada galėdavo išsigryninti pinigų ir jais sumokėti už maistą, gėrimus, kitas paslaugas.

Skaičiuojama, kad metinė HBH pramogų komplekso apyvarta pastaraisiais metais siekė apie 10 mln. litų.

Linas Kiaurakis.
Klaipėdos apygardos prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygarda atlieka ikiteisminį tyrimą didelės vertės sukčiavimo, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo HBH pramogų komplekse.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas prieš du mėnesius, o šią savaitę komplekse atlikta apie 15 kratų. Jose dalyvavo apie 30 pareigūnų.

Kratos buvo atliekamos vienu metu įvairiose patalpose, kad būtų apsisaugota nuo galimo ikiteisminiam tyrimui reikalingų dokumentų sunaikinimo.

Išvyko į užsienį

Įtarimai dėl minėtų nusikalstamų veikų pareikšti trims asmenims. Viena jų – HBH pramogų komplekso direktorė Rada Matulevičienė. Įtarimai taip pat pareikšti vyriausiajai finansininkei ir vyriausiajai buhalterei.

Visoms trims moterims skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.
Tačiau R. Matulevičienė šiuo metu yra užsienyje. „Ji išvyko, nes gavo prokuroro leidimą. Kardomoji priemonė nėra bausmė. Ikiteisminį tyrimą kuruojantis prokuroras įvertino visas aplinkybes ir leido įtariamajai išvykti“, - teigė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius.

Kratos taip pat atliktos ir Vilniuje esančiame HBH pramogų komplekso padalinyje, kuris priklauso R. Matulevičienės šeimos nariams. Tačiau kol kas kiti procesiniai veiksmai dėl sostinėje veikiančio komplekso veiklos nėra atliekami.

Sulaukė signalų

Tyrimas dėl neskaidrios HBH pramogų komplekso veiklos pradėtas, nes, anot Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos Klaipėdos apygardos valdybos viršininko Regimanto Sriebaliaus, apie tai gauta signalų.

Paklausti, ar apie pažeidimus pranešė buvę komplekso darbuotojai, pareigūnai to nei patvirtino, nei paneigė.

Anot S. Minkevičiaus, tiriama HBH pramogų komplekso veikla per dvejus pastaruosius finansinius metus. „Jei tirtume dar daugiau veiklos metų, tyrimas išsiplėstų tiek, kad jo nespėtume baigti, kol sueis senaties terminas“, - paaiškino vyriausiasis prokuroras.

Paklausti, kur buvo realizuotas, legalizuotas iš įmonės pasisavintas turtas – tie 5 mln. litų – prokurorai tvirtino, jog ir tai bus tiriama. Ketinama aiškintis, ar už šiuos pinigus nebuvo įsigyti nekilnojamo turto, ar pinigai nepadėti kitų šalių bankuose.

„Kol kas tai yra tik ikiteisminio tyrimo pirminė stadija. Toliau apklausime visus įmonės darbuotojus, todėl įtariamųjų gali būti ir daugiau. Ikiteisminį tyrimą norime baigti kuo greičiau, tačiau nedrįsčiau prognozuoti, kad tai pavyks pasiekti šiemet“, - kalbėjo R. Kiaurakis.

Areštavo turtą

Už didelės vertės svetimo turto pasisavinimą gresia laisvės atėmimas iki 10 metų, už didelio masto sukčiavimą už grotų taip pat gali tekti praleisti iki 10 metų, o už apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą numatyta maksimi bausmė – laisvės atėmimas iki 4 metų.

Anot prokurorų, įtariamosios ne tik paskirtos kardomosios priemonės, bet ir areštuotas turtas. Tačiau jie konkrečiai neįvardijo, ar areštuotas įmonių, ar fizinių asmenų turtas, kokia jo vertė.
„Turto areštuota tiek, kad jo užtektų užtikrinti civilinį ieškinį. Jis bus patektas teismui, nes HBH kompleksą valdžiusios įmonės privalės valstybei sumokėti nuslėptus mokesčius“, - teigė L. Kiaurakis.

HBH pramogų komplekso nei jo padalinių veikla nėra apribota.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (521)