Tokias tendencijas pastebi Tarptautiniame Vilniaus oro uoste išvykimo terminale įsikūrusi nuolat veikianti paroda „Lietuvos įmonių Expo“ centras", kuriame prisistato ir partnerių ieško Lietuvos įmonės.

Bendrovės surinktais duomenimis, pernai tarp šalių, kurios labiausiai domėjosi Lietuvos verslais, pirmavo Rusija, o šiemet šios šalies atstovų net nėra pirmajame dešimtuke.

„Matome, jog Rusijos verslininkų susidomėjimas Lietuvos verslais gerokais sumažėjo. Natūraliai tokią padėtį lemia politinė ir ekonominė situacija. Savo pasirinkimo prioritetus Lietuvos verslininkai geriausiai apibūdintų patys, mes pastebime, kad iš Rusijos verslininkų pusės apskritai sumažėjo apsilankančiųjų srautai. O su jais sumažėjo ir suinteresuotumas Lietuvos įmonėmis ir verslais“, - DELFI sakė „Expo centro" vadovas Martynas Čepelis.

Pernai rusai labiausiai domėjosi statybos, maisto sektoriais.

Martynas Čepelis
„Šiemet jų susidomėjimas gerokai krito. Tačiau gera vieta tuščia ilgai nebūna. Stebime augantį Skandinavijos šalių susidomėjimą Lietuvos verslais. Skandinavams, kurie yra pakankamai įtarūs, patikimumo kriterijus vystant bendrus verslus yra ypač svarbus. O taip pat keičiasi ir Lietuvos įmonių prioritetai, jie vis dažniau pageidauja verslą plėsti rinkose, kurios patrauklios ilgalaikėje perspektyvoje. Lietuvos verslininkai ieško stabilumo ir ilgalaikių verslo santykių“, - pastebi jis.

„Expo“ centro pateikiamais duomenimis, pernai pagal paliekamų kontaktų skaičių pirmavo Rusijos verslininkai, kurie sudarė 13,84 proc. visų susidomėjusių. Antroje vietoje buvo Italijos, trečioje – Vokietijos, ketvirtoje – Norvegijos, penktoje – Didžiosios Britanijos verslo atstovai

Tuo metu pirmojo šių metų pusmečio statistika jau rodo kitokias tendencijas: šiemet pirmauja Italijos atstovai, kurie paliko 17,29 proc. visų kontaktų, antroje vietoje buvo švedai, trečioje – britai, ketvirtoje – norvegai, penktoje – vokiečiai.

Bendrovės teigimu, „Expo“ centre per pirmąjį pusmetį apsilankė apie 30 tūkst. verslininkų iš 57 šalių.

Rugpjūčio pradžioje Rusija uždraudė į savo šalį įvežti maisto ir žemės ūkio produktus iš tų šalių, kurios jai taiko sankcijas.

DELFI jau rašė, kad Lietuvos verslininkai pastebi sumenkusį rusų turistų skaičių ir išaugusią jų baimę dėl to, ar Lietuvoje jiems bus saugu.

Valstybinio turizmo departamento duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį į Lietuvą atvyko 4,4 proc. mažiau nei pernai. Tačiau lyginant pirmąjį pusmetį su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, fiksuojamas kuklus 1,3 proc. augimas.

Nekilnojamojo turto paslaugų įmonės taip pat pastebi laukime sustingusį rusų susidomėjimą būstai Baltijos šalyse, o taip pat ir Lietuvoje. Tam įtakos esą turi prastėjanti Rusijos ekonominė situacija ir plintantis mitas, kad šiose šalyse jiems investuoti rizikinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)