Į apribojimų sąrašą pateko Rusijos bankai "Sberbank", "Gazprombank", "Rosselchozbank", VTB ir "Vnešekonombank" . Apie tai praneša "RIA Novosti", remdamasi Japonijos užsienio reikalų ministerija.

Rugsėjo 23 d. paskelbta, kad Japonijos vyriausybė svarsto naują sankcijų prieš Rusiją paketą. Priemonės pirmą kartą gali paveikti ir finansų sektorių, nes norima nutraukti bankų paslaugų tiekimą.

Rusijos ir Japonijos santykiai paaštrėjo po Rusijos sprendimo prisijungti Krymą ir jos veiksmų rytinėje Ukrainoje vykstančiame kare. Japonija palaikė Vakarų poziciją ir įvedė sankcijas Rusijai.

Pirmąjį apribojimų paketą prieš Rusiją Japonija įvedė kovo 18 dieną. Tada buvo pristabdytos Rusijos-Japonijos konsultacijos dėl vizų režimo sušvelninimo, taip pat atidėtos derybos dėl kai kurių bendrų projektų. Balandžio 29 d. Tokijas paskelbė sankcijų sąrašą, į kurį įtraukti 23 žmonės, tačiau jų pavardės nebuvo paviešintos. Rugpjūčio 5 d. Japonija įtraukė į sankcijų sąrašą dar 40 pavardžių.

Rugsėjo 23 d. paaiškėjo, kad Japonijos premjeras Shinzo Abe atšaukė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui skirtą kvietimą aplankyti šalį šį rudenį. JAV pareigūnai kreipėsi į Japonijos valdžią ir paprašė planuojamą vizitą atidėti. Tokijas nusprendė Vašingtono sprendimą palaikyti.

Rusija sako esanti „nusivylusi“

Rusijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pareiškė esanti nusivylusi dėl naujų sankcijų, kurias šaliai įvedė Japonija, vadindama tą žingsnį nedraugišku.

„Laikome šį nedraugišką žingsnį dar vienu ženklu, kad Japonijos pusė nepajėgi savarankiškai formuoti užsienio politikos linijos“, – sakoma URM pranešime.

"Įvesdamas sankcijas Rusijai dėl išorinio spaudimo, Tokijas visų pirma kenkia savo geopolitinei padėčiai ir siunčia neteisingą ženklą verslo bendruomenei", - sakoma ministerijos pareiškime.

Tokijas trečiadienį paskelbė įvedantis papildomas sankcijas Rusijai dėl Maskvos vaidmens Ukrainos konflikte.

Vyriausybė taip pat pareiškė oficialų protestą dėl vieno Rusijos prezidento Vladimiro Putino padėjėjo vizito ginčijamoje saloje į šiaurę nuo Japonijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (406)