Latvija savo turimas banko akcijas planuoja parduoti investuotojų grupei, vadovaujamai JAV investicijų įmonės „Ripplewood Holdings“ ir „Ripplewood“ įkūrėjo ir vadovo Timo Collinso, skelbia ERPB.

„Citadele“ banko perdavimas į privačias rankas yra didelė sėkmė bankui ir Latvijai, - sakė ERPB generalinis direktorius, vadovaujantis Centrinėje ir pietryčių Europoje Jeanas-Marcas Peterschmittas. - Sklandus banko verslo modelis ir aukšti verslo valdymo standartai pritraukė stiprų investuotoją, kuris žada ilgalaikį įsipareigojimą bankui.“

JAV investicijų grupė planuoja įsigyti „Citadele“ banko akcijas, kurios šiuo metu priklauso Latvijos vyriausybei, o ERPB ir toliau planuoja likti banko akcininku su 25 proc. banko akcijų dalimi. ERPB tapo „Citadele banka“ akcininku 2010 m. rugpjūtį.

Latvijos vyriausybė paskelbė savo sprendimą 2014 m. rugsėjo 16 d. po išsamaus ir daugiapakopio derybų proceso. ES komisija yra nurodžiusiu privatizuoti „Citadele“ banką iki 2014 m. pabaigos. Pasak vyriausybės, pardavimo sutartis bus pasirašyta iki rugsėjo pabaigos.

„Citadele“ yra latviškas bankas, teikiantis bankininkystės, finansų ir turo valdymo paslaugas. 75 proc. minus viena banko akcija priklauso Latvijos Privatizavimo agentūrai, o ERPB valdo 25 proc. plius vieną akciją.

Lietuvoje „Citadele” banko grupei atstovauja „Citadele” bankas kartu su antrine bendrove „Citadele faktoringas ir lizingas“.

2010 m. pradėjo veikti iš suskaldyto Latvijos banko „Parex banka" suformuotas komercinis „Citadele banka". Latvijos finansų ir kapitalo rinkų komisija licenciją „Citadele banka" suteikė 2010 m. birželį.

„Parex" buvo antras pagal dydį Latvijos bankas, bet mažėjantys indėliai 2008 m. paskatino valstybę perimti banką. Valstybė banką gelbėjo įvairiais būdais, pavyzdžiui, suteikė indėlių, didino kapitalą. Vėliau nuspresta „Parex" skaidyti į „Citadele" ir turto valdymo kompaniją, kuri tvarkytis su blogomis paskolomis, nekilnojamuoju ir kitu turtu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)