Finansų piramidės požymių A. Junickio veikloje Lietuvos bankas neįžvelgė, tačiau kreipiamasi į Generalinę prokuratūrą, įtariant kitus nusikaltimus – sukčiavimą ir neteisėtą vertimąsi komercine veikla.

Tai DELFI patvirtino Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Reguliuojamos rinkos priežiūros skyriaus viršininkas Vaidas Cibas.

„Šiandien išsiuntėme raštą prokuratūrai, kuriuo išdėstėme visas aplinkybes, kurias iki šiol nustatėme. Ir prašome išsiaiškinti, ar tie asmenys, kurie viešai siūlo vertybinius popierius, nevykdo nusikalstamos veikos, už kurią numatyta baudžiamoji atsakomybė Baudžiamojo kodekso 182 ir 202 straipsniuuose. Taip pat kituose straipsniuose, jeigu prokuratūra juos nustatytų“, - sakė V. Cibas.

A. Junickis Londone yra įsteigęs keturias įmones panašiais pavadinimais: „Euroasian Rail Skyway Systems Ltd.“, „American Rail Skyway Systems Ltd.“, „African Rail Skyway Systems Ltd.“ bei „Australian & Oceanic Rail Skyway Systems Ltd.“ Anot V. Cibo, tai leidžia manyti, kad analogiška veikla gali būti verčiamasi ir kitose valstybėse. Lietuvos bankas imsis priemonių, kad tam būtų užkirstas kelias.

„Bus pranešimai internete, mūsų puslapyje, lietuvių ir anglų kalba, apie šitą viešą siūlymą. Dar vienas dalykas, kurį padarysime – per tarptautinę organizaciją, vienijančią priežiūros institucijas, išplatinsime informaciją, kad visose šalyse būtų žinoma, kad šita bendrovė užsiiminėja nelegalia veikla“, - teigė V. Cibas.

Pasak jo, finansų piramide čia nekvepia – panašiau tiesiog į sukčiavimą.

„Finansų piramidės esminis požymis – tai, kad yra įtraukiami žmonės, ir tie įtraukti žmonės turi atvesti naujų žmonių. Šito mes neįžvelgėme. Mes matome, kad siūlomos bendrovės, kuri registruota Jungtinėje Karalystėje, akcijos. Jeigu būtų prospektas, tos bendrovės akcijas būtų galima siūlyti ir Lietuvoje. Bet mes šitos bendrovės prospekto nesame patvirtinę, ir kitos Europos Sąjungos šalys šitos bendrovės prospekto taip pat nėra patvirtinusios. Todėl „Euroasian Rail Skyway Systems Ltd.“ akcijos Lietuvoje negali būti platinamos viešai“, - aiškino pašnekovas.

A. Junickio atstovai išsižadėjo patys savęs

Pasak jo, Lietuvos bankas A. Junickio veikla susidomėjo dar vasarą.

„Rugpjūčio pradžioje, naudojant internetą, buvo aktyviai kviečiama investuoti į Jungtinėje Karalystėje registruotos bendrovės „Euroasian Rail Skyway Systems Lt.“ akcijas. Kadangi tai buvo daroma, buvo naudojami vardai tiek šitos įmonės, tiek registruotos Lietuvoje „Rail Skyway Systems Ltd.“, mes kreipėmės į visus kontaktus, kurie buvo prieinami, su prašymais paaiškinti ir nutraukti, mūsų nuomone, neteisėtą veiklą. Nes platinti akcijas galima tiktai turinti prospektą“, - tęsė V. Cibas.

Pasak jo, „kažkoks poveikis buvo“, bet tai daugiausiai pasireiškė komišku scenarijumi – A. Junickio verslų atstovai išsižadėjo bet kokių ryšių su akcijų platinimu ir netgi su „Euroasian Rail Skyway Systems Ltd.“, nors tiek šios, tiek lietuviškosios įmonės akcininku yra A. Junickis.

„Viešas (tariamų akcijų – DELFI) siūlymas pasikeitė, šiek tiek susiaurėjo, bet ne iki galo. Ir dabar galima rasti interneto puslapių, kuriuose yra siūloma įsigyti Jungitinėje Karalystėje registruotos bendrovės akcijų.

Rugpjūčio 26 d. mes buvome susitikę su lietuviškos uždarosios akcinės bendrovės atstovais. (…) Jie mus patikino, kad iš bendrovės niekas nėra prisidėjęs prie akcijų siūlymo. Ir galų gale, po kiek laiko, gavome iš jų raštišką atsakymą, kurio esmė – atkartojimas to, ką sužinojome susitikimo metu: kad uždaroji akcinė bendrovė niekaip nesusijusi su asmenimis, kurie siūlo viešai įsigyti Jungtinėje Karalystėje registruotos bendrovės akcijų, kad sąsajų su tais asmenimis, kurie siūlo įsigyti akcijas, šita bendrovė neturi, ir sąsajų su „Euroasian Rail Skyway Systems Ltd.“ bendrove taip pat neturi“, - pasakojo V. Cibas.

Anot jo, po šio rašto Lietuvos banko kantrybė išseko. „Nebematome prasmės daugiau vargti“, - teigė pašnekovas.

Žadėjo pasakų pilis

A. Junickio istorija prasidėjo nuo Šiaulių tarybos sprendimo pasirašyti sutartį su Rusijos inžinieriaus valdoma šviežutėle Lietuvoje registruota įmone „Rail Skyway Systems Ltd.“. „Styginio transporto“ revoliucijos kūrimui Šiaulių valdžia sudarė šiltnamio sąlygas – 30 hektarų žemės prie NATO aviacijos bazės, atleidimas nuo mokesčių (įskaitant žemės nuomą) ir t.t. A. Junckio verslas žadėjo investuoti beveik 900 mln. Lt.

Tačiau DELFI atliktas žurnalistinis tyrimas parodė, kad A. Junickis rutulioja įtartinas finansines schemas. Žadedami pasakiškus pelnus ir dešimtimis milijardų eurų neva vertinamus„styginio transporto“ projektus tarp skirgingų valstybių ar net žemynų, jo verslai platina „akcijas“, kurios iš esmės yra spalvoti popierėliai be vertės – bent jau taip, panagrinėjęs A. Junickio verslus, DELFI teigė „Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis.

N. Mačiulio įžvalgas patvirtino ir DELFI atlikta duomenų analizė. Nors A. Junickio verslai skelbiasi platinantys akcijas, kurios vėliau bus su kosminiais pelnais platinamos per biržą, visos A. Junickio įmonės Lietuvoje ir Didžiojoje Britanijoje turi tik po du akcininkus. Ir nė vieno taip viliojamo smulkaus investuotojo.

A. Junickis investuotojus vilioja įmonėmis, registruotomis Londone. Jos neva disponuoja kosminiais įstatiniais kapitalais. Keturios pernai, spalio 23 d., Londone įkurtos įmonės – „Euroasian Rail Skyway Systems Ltd.“, „American Rail Skyway Systems Ltd.“, „African Rail Skyway Systems Ltd.“ bei „Australian & Oceanic Rail Skyway Systems Ltd.“ – registruotos deklaruojant bendrą maždaug 235,16 mlrd. svarų kapitalą. 10 proc. kiekvienos įmonės akcijų priklauso A. Junickiui, 90 proc. – sunkiai atsekamai ofšorinei kompanijai „Global Transport Investments Inc.“

10 proc. akcijų keturiose „dangaus traukinių“ įmonėse A. Junickiui turėtų garantuoti devintąją vietą „Forbes“ pasaulio milijardierių sąraše. Žinoma, jo ten nėra. Pats A. Junickis DELFI pripažino nedisponuojantis milijardais, kuriuos jam priskiria jo paties įmonės Londone. Sykiu verslininkas pareiškė, kad tai ne žurnalistų reikalas, o N. Mačiulio nuomonė jam – ne rodiklis.

Savo ruožtu, Šiaulių meras Justinas Sartauskas pripažįsta nė kiek nesidomėjęs, su kuo pasirašė sutartį. Jis taip pat prisiekinėja prisiekinėja nieko blogo A. Junickio vizijose nematantis. Priešingai nei specialiosios tarnybos – premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį pareiškė gavęs teisėsaugos pažymą apie A. Junickį, kuria remiantis Šiaulių valdžia turi nutraukti sutartį su „Rail Skyway Systems Ltd.“. Po Šiaulių valdžios akibrokšto sunerimo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė – ji pateikė įstatymo pataisas, kurios įpareigotų kruopščiai tikrinti bet kokius investuotojus, norinčius įsikurti greta stateginę svarbą turinčių objektų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (539)